FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about AtaturkFather Of The Turks
Quiz about AtaturkFather Of The Turks

Ataturk-Father Of The Turks Trivia Quiz


"The day will come when...the nation to which I belong will believe in me" said an ambitious 26-years-old Turk. Little did Mustufa Kemal know at that time that one day he would be hailed as Attaturk--"Father of the Turks."

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Turkish Government

Author
arsalanrizvi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
86,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
406
Last 3 plays: Guest 85 (8/10), Guest 200 (8/10), Dagny1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mustafa Kemal was born in which city? Hint


Question 2 of 10
2. In 1893, Mustafa was given the name "Kemal" which means what in Turkish? Hint


Question 3 of 10
3. In 1908, the Young Turkish Revolution forced which Sultan to restore the constitution and the parliament? Hint


Question 4 of 10
4. In 1915, Kemal, then a Lieutenant Colonel, defeated the Allied forces at which location? Hint


Question 5 of 10
5. In April 1920, Kemal, furious by the Ottoman Empire's lost and the Treaty of Sevres, set up a provisional government in which city? Hint


Question 6 of 10
6. On which date was the Republic of Turkey proclaimed? Hint


Question 7 of 10
7. In 1931, Kemal introduced six major ideas as basis for his rule. These are more popularly known by what name? Hint


Question 8 of 10
8. In 1934, what title was bestowed upon Kemal. Hint


Question 9 of 10
9. Ataturk died on November 10 in which year? Hint


Question 10 of 10
10. Ataturk was buried in which city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 85: 8/10
Jan 19 2024 : Guest 200: 8/10
Jan 14 2024 : Dagny1: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mustafa Kemal was born in which city?

Answer: Salonika

He was born in Salonika, now part of Greece, in 1881.
2. In 1893, Mustafa was given the name "Kemal" which means what in Turkish?

Answer: Perfect

Mustafa was given the name at Salonika's Military Secondary School.
3. In 1908, the Young Turkish Revolution forced which Sultan to restore the constitution and the parliament?

Answer: Abdulhamid

Kemal was one of the group of revolutionaries who marched into Istanbul.
4. In 1915, Kemal, then a Lieutenant Colonel, defeated the Allied forces at which location?

Answer: Gallipoli Peninsula

In 1914, the Ottoman Empire entered WWI on the Central side. Despite decisive victories, such as the one at Gallipoli, the Ottoman Empire, along with Germany and Austria, lost to the Allies.
5. In April 1920, Kemal, furious by the Ottoman Empire's lost and the Treaty of Sevres, set up a provisional government in which city?

Answer: Ankara

Kemal won decisive battles against the Greeks and by August 1922, he had defeated the Greeks at two battlefields and recaptured Izmir.
6. On which date was the Republic of Turkey proclaimed?

Answer: October 29, 1923

The sultanate was abolished on November 1, 1922, and after the proclamation of the Republic, Kemal was hailed President. His main aim was to create a secular, modern republic on the ruins of the Ottoman Empire. He abolished the caliphate, introduced Western culture, declared Turkish to be written in Latin alphabet, and forbade the wearing of turbans or veils in public.
7. In 1931, Kemal introduced six major ideas as basis for his rule. These are more popularly known by what name?

Answer: The Six Arrows

These were republicanism, nationalism, populism, revolutionism, secularism, and government intervention in the economy. This program became known as Kemalism, distinct from the Soviet communism, and the Western capitalism.
8. In 1934, what title was bestowed upon Kemal.

Answer: Ataturk

In 1934, a law was passed, requiring all people to adopt a family name. Kemal took the name Ataturk - "Father of the Turks" - given to him by the Grand National Assembly, which replaced the parliament as the main law-making body.
9. Ataturk died on November 10 in which year?

Answer: 1938

Ataturk had developed cirrhosis of the liver--a result of his heavy drinking habits.
10. Ataturk was buried in which city?

Answer: Ankara

Today, a mausoleum stands on his grave. He was succeeded by Prime Minister Ismet Inonu as president.
Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us