Quiz about BCGs  GrowthShare Matrix
Quiz about BCGs  GrowthShare Matrix

BCG's Growth-Share Matrix Trivia Quiz


Some basic questions about Boston Consulting Group's Growth-Share Matrix.

A multiple-choice quiz by ace_sodium. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Business World
  8. »
  9. Marketing

Author
ace_sodium
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,141
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
535
Last 3 plays: Guest 77 (9/10), Guest 152 (0/10), Guest 106 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the Growth-Share Matrix, market growth rate is plotted along the Y axis?

True
False

2. In the Growth-Share Matrix, relative market share is plotted along which axis?

Answer: (One letter - X or Y)
3. Under which cell would SBU's (Strategic Business Units) with high growth rate but low relative market share come under? Hint

Stars
Dogs
Cash cows
Question Marks

4. SBU's with high relative market share as well as growth rate come under stars?

True
False

5. Dogs are companies with ________ relative market share?

Answer: (One Word (Either "High" or "Low"))
6. SBU's under Cash Cow are SBU's with a high market growth.

True
False

7. What is the ideal strategy for a Question Mark? Hint

Throw
Build
Vaporise
Hold

8. What is the best strategy for a strong cash cow? Hint

Divest
Throw
Harvest
Hold

9. _________ should be divested? Hint

Stars
Cats
Dogs
Cash cows

10. _____________is a strategy meant to increase short term cash flow irrespective of long term gains? Hint

Divest
Harvest
Throw
None of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Growth-Share Matrix, market growth rate is plotted along the Y axis?

Answer: True

Market growth rate measures the growth rate of an SBU (Strategic Business Units) - a high growth rate need not ensure a positive cash flow.
2. In the Growth-Share Matrix, relative market share is plotted along which axis?

Answer: X

Relative market share refers to the SBU's market share relative to that of its largest competitor in the same segment.
3. Under which cell would SBU's (Strategic Business Units) with high growth rate but low relative market share come under?

Answer: Question Marks

The term "question mark" is given because the company doesn't know whether the SBU will be successful or not. Neither do they know how much money they should pour in to the SBU.
4. SBU's with high relative market share as well as growth rate come under stars?

Answer: True

As the name suggests, these SBU's are successful but it need not produce a positive cash flow for the company.
5. Dogs are companies with ________ relative market share?

Answer: Low

They also have a low growth rate - they are products that have outlived its utility or unsuccessful SBU's.
6. SBU's under Cash Cow are SBU's with a high market growth.

Answer: False

They have a high relative market share. The Cash Cow SBU's generate maximum revenue.
7. What is the ideal strategy for a Question Mark?

Answer: Build

This strategy must be employed to ensure that Question Marks become Stars.
8. What is the best strategy for a strong cash cow?

Answer: Hold

A strong Cash Cow must be held to ensure they keep yielding a large positive cash flow.
9. _________ should be divested?

Answer: Dogs

Divest the Dogs means to liquidate or sell the business so that the money can be used in other projects.
10. _____________is a strategy meant to increase short term cash flow irrespective of long term gains?

Answer: Harvest

This strategy is generally employed to weak Cash Cows or Dogs.
Source: Author ace_sodium

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Brainyblonde before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 05 2023 : Guest 77: 9/10
Jan 05 2023 : Guest 152: 0/10
Dec 27 2022 : Guest 106: 8/10
Dec 13 2022 : Guest 45: 0/10
Dec 05 2022 : Guest 63: 7/10
Dec 05 2022 : Guest 120: 10/10
Dec 05 2022 : Guest 112: 5/10
Dec 05 2022 : Guest 180: 8/10
Dec 05 2022 : Guest 175: 9/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us