FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about British Collegiate Universities
Quiz about British Collegiate Universities

British Collegiate Universities Quiz


This is a quiz on the four British Collegiate Universities- Oxford, Cambridge, Durham and London. Anyone applying to these Universities may know all the answers but some are quite specific. Enjoy!

A multiple-choice quiz by shewhodares. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
shewhodares
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,897
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
700
- -
Question 1 of 10
1. Which is the oldest University in Britain? Hint


Question 2 of 10
2. Which college of Durham is named after the founder of the whole University? Hint


Question 3 of 10
3. The annual University Boat Race is run between Durham and Cambridge - true or false?


Question 4 of 10
4. Imperial College was part of which University? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these Oxford College is on Catte Street? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these Cambridge colleges is not all female? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these colleges is actually built into a castle? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is Newnham College, Cambridge famous for? Hint


Question 9 of 10
9. Which Cambridge college can boast Stephen Hawking as a fellow? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following Oxford is a research college and not normally listed in the prospectus by the University? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the oldest University in Britain?

Answer: Oxford

Oxford was founded in the 12th century, Cambridge in the 13th, and London and Durham both in the 19th century. Some other British universities also have colleges but elsewhere the latter lack the autonomy that they have at these four universites.
2. Which college of Durham is named after the founder of the whole University?

Answer: Van Mildert

Van Mildert College was named after Bishop Van Mildert, who founded University College in the 19th century.
3. The annual University Boat Race is run between Durham and Cambridge - true or false?

Answer: False

It's between Oxford and Cambridge, and only once has a boat sank - it was Oxford's. Do I need to tell you they lost? :)
4. Imperial College was part of which University?

Answer: London

Unlike the other three Universities, London's colleges are more often known independently of the University.
5. Which of these Oxford College is on Catte Street?

Answer: Hertford

Hertford College incorporates a "Bridge of Sighs" based on the famous bridge in Venice.
6. Which of these Cambridge colleges is not all female?

Answer: Girton

Newnham and New Hall are undergraduate colleges, and Lucy Cavendish is a mature students' college. Girton is for mixed undergraduates.
7. Which of these colleges is actually built into a castle?

Answer: University College, Durham

Hence the nickname "Castle College".
8. Which of the following is Newnham College, Cambridge famous for?

Answer: all of these

Emma Thompson rode a motorcycle down the infamous corridor- one of the "do's and dont's" in the college prospectus is "Do- run down the 2nd longest corridor in Europe in your gown pretending to be Batman!"
9. Which Cambridge college can boast Stephen Hawking as a fellow?

Answer: Gonville and Caius

Caius is actually pronounced "Keys"- another one of those slip-ups that it's possible to make unless someone tells you!
10. Which of the following Oxford is a research college and not normally listed in the prospectus by the University?

Answer: All Souls

Although it is listed on University maps it isn't actually an undergraduate college.
Source: Author shewhodares

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us