FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Well Do You Know The University of Exeter
Quiz about How Well Do You Know The University of Exeter

How Well Do You Know The University of Exeter? Quiz


This is a short quiz about things geographical, educational and historical about this fabulous UK university! The questions are about Streatham Campus, unless stated otherwise. Hope you enjoy and please rate!

A multiple-choice quiz by Team Renaissance Rebels. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
daenerysmn
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,396
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
206
- -
Question 1 of 10
1. True or False: The University of Exeter has two campuses?


Question 2 of 10
2. To promote Employability, the University of Exeter promotes something called The _______ Award.

Answer: (One word, 6 letters and a place name)
Question 3 of 10
3. "I am standing at the bottom of a slope on the University of Exeter Streatham Campus and I am looking up and I can see a silver looking building with 'Students Guild' written on it and as I approach it, there seems to be a club called 'The Lemon Grove' there." Which building am I walking towards? Hint


Question 4 of 10
4. What is the University of Exeter students' radio station called? Hint


Question 5 of 10
5. Which famous author attended the University of Exeter and read BA Classics and French? Hint


Question 6 of 10
6. "I am standing next to Block M in Birks Grange Village in the University of Exeter and I am about to set out for the main campus but I am astonished at what I am looking at. The hill! It's so steep, there's no way students have the energy to climb it multiple times a day! Oh well, here I go!" What is the name given to this colossal hill? Hint


Question 7 of 10
7. In what year did University College of the South West of England receive its Royal Charter and become the University of Exeter? Hint


Question 8 of 10
8. Which building in the University of Exeter has a tradition of putting a lit Christmas tree on top of it in December? Hint


Question 9 of 10
9. Of which group did the University of Exeter belong from 1994-2012? Hint


Question 10 of 10
10. The city of Exeter itself was a Roman city. What was its name in Latin? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Guest 80: 6/10
May 23 2024 : Guest 51: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. True or False: The University of Exeter has two campuses?

Answer: False

The university has three campuses that span two counties. Streatham Campus is on the outskirts of Exeter and is the largest of the three campus sites. St. Luke's Campus is smaller and is in the close to Exeter Cathedral and the city centre. The Cornwall campus is located near the town of Falmouth and is shared with University College, Falmouth.
2. To promote Employability, the University of Exeter promotes something called The _______ Award.

Answer: Exeter

The Exeter Award rewards undergraduates and taught postgraduates for taking part in training and skills sessions, work experience and participation in extra-curricular sporting or musical activities.
3. "I am standing at the bottom of a slope on the University of Exeter Streatham Campus and I am looking up and I can see a silver looking building with 'Students Guild' written on it and as I approach it, there seems to be a club called 'The Lemon Grove' there." Which building am I walking towards?

Answer: Cornwall House

Cornwall House is the home of the Students' Guild and the Societies Office on Streatham Campus. It also contains the student club and bar, known locally as "the lemmy". The trattoria is also a highlight of Cornwall House as the provider of pasta and pizza at student friendly prices.
4. What is the University of Exeter students' radio station called?

Answer: Xpression FM

Xpression is the student-run radio station that includes music shows and chat shows. It also offers a live-air counselling service called Voice, which is done by student volunteers. Exepose is the name of the university newspaper and Exelets is the name of the university's own student letting agency.
5. Which famous author attended the University of Exeter and read BA Classics and French?

Answer: J.K. Rowling

J.K. Rowling based a few things from the Harry Potter series (supposedly!) on Exeter and people at the university. A certain Classics professor who shall remain nameless is the inspiration for Gilderoy Lockhart and the idea for Diagon Alley emanated from Gandy Street just off Exeter High Street and The Leaky Cauldron is based on a pub called The Old Firehouse.
6. "I am standing next to Block M in Birks Grange Village in the University of Exeter and I am about to set out for the main campus but I am astonished at what I am looking at. The hill! It's so steep, there's no way students have the energy to climb it multiple times a day! Oh well, here I go!" What is the name given to this colossal hill?

Answer: Cardiac Hill

Cardiac Hill begins at Birks Grange Village and goes up to Clydesdale Road at a gradient of approximately 60%. It doesn't stop there though, it carries on past the Student Health Centre and up some stairs then comes to its peak just by the Northcott Theatre. If students fancy a short-cut though, they can avoid the last part and go through Reed Mews.
7. In what year did University College of the South West of England receive its Royal Charter and become the University of Exeter?

Answer: 1955

The year after the university received its Royal Charter, Queen Elizabeth II visited the campus. The institution was called the Exeter Technical and University Extension College in 1893, was then changed to the Royal Albert Memorial College in 1900 and then was the University College of the South West of England in 1922, which was its final name change before becoming The University of Exeter.
8. Which building in the University of Exeter has a tradition of putting a lit Christmas tree on top of it in December?

Answer: Physics Building

The Physics Building is the highest point, but Streatham Court and the Amory Building are lower down the hill. The Peter Chalk Centre represents the highest point that the students who do not study physics will reach in their time on campus. Seeing as it is the highest point, the Christmas Tree can be seen from anywhere on campus.
9. Of which group did the University of Exeter belong from 1994-2012?

Answer: 1994 Group

The 1994 group initially comprised 19 medium scale universities in Britain, also including the Universities of Bath, Durham, Loughborough and St. Andrews. The universities were internationally renowned universities with a strong inclination to research, but which at the time were not large enough to join the Russell Group. Over the years, several of the founding members (including Exeter) left to join the Russell Group, leading to the dissolution of the 1994 Group in 2013.
10. The city of Exeter itself was a Roman city. What was its name in Latin?

Answer: Isca Dumnoniorum

Isca Dumnoniorum was thus named because it was the capital of Dumnonia which was inhabited by the Celtic tribe, the Dumnonii. Isca is the Latin word for 'fort', and at that point in history, the town was a Roman Fort. It was established at around AD 50, during Emperor Claudius' rule over the Roman Empire.
Source: Author daenerysmn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us