FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oxford Colleges
Quiz about Oxford Colleges

Oxford Colleges Trivia Quiz


Oxford University is one of the best universities in the world, but many visitors to the city often ask "where is the university?" However, like the Other Place (Cambridge), the University is comprised of 38 colleges and 6 permanent private halls.

A multiple-choice quiz by jglane. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
jglane
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,692
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
268
Question 1 of 15
1. The wealthiest college of Oxford University is found on St. Giles, one of Oxford's largest thoroughfares.


Question 2 of 15
2. Three colleges are located on Turl Street, Oxford. Which of the following is not located on Turl Street? Hint


Question 3 of 15
3. Which largest college of the University is located on St. Aldate's? Hint


Question 4 of 15
4. Which is the only college in Oxford in which all its members automatically become fellows? Hint


Question 5 of 15
5. Which college in Oxford is reportedly the oldest college of the University? Hint


Question 6 of 15
6. Many of the colleges in Oxford have sister colleges in Cambridge. However, only one of these colleges has a sister college that share the same name. Which? Hint


Question 7 of 15
7. What college of the University of Oxford formed in 2008? Hint


Question 8 of 15
8. Which of the following is the most northerly college of the University of Oxford? Hint


Question 9 of 15
9. Which college lies near the junction of Parks Road and Broad Street? Hint


Question 10 of 15
10. Which of the following is not a permanent private hall of the University? Hint


Question 11 of 15
11. From which college's tower does the college choir sing every May Day morning? Hint


Question 12 of 15
12. William Morris, the founder of Morris Motor Factory, is the namesake of which Oxford College? Hint


Question 13 of 15
13. Although being called New College, in which decade of the 14th century was New College founded? Hint


Question 14 of 15
14. A college in Oxford is named after an ornamental metallic part of the face that is found in the college hall.


Question 15 of 15
15. Which college in Oxford was J.R.R. Tolkien at and is the inspiration of Philip Pullman's Jordan College? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The wealthiest college of Oxford University is found on St. Giles, one of Oxford's largest thoroughfares.

Answer: Yes

Founded in 1555 by Sir Thomas White, St. John's College is the wealthiest college of Oxford University. St. John's is also one of the largest, opening its seventh quad (Kendrew) in October 2010. Notable alumni of the college include William Laud, Philip Larkin, Lester B Pearson and Tony Blair.
2. Three colleges are located on Turl Street, Oxford. Which of the following is not located on Turl Street?

Answer: St. Peter's College

St. Peter's College is located on New Inn Hall Street and obtained college status in 1961, although it has been part of the University as St. Peter's Hall since the 13th century.
3. Which largest college of the University is located on St. Aldate's?

Answer: Christ Church College

Christ Church, founded in 1546 by Cardinal Wolsey as Cardinal College, is the largest college of the University. Its college chapel also plays the part of the Cathedral of the City of Oxford and makes it the only college chapel in the world that is actually a cathedral.
4. Which is the only college in Oxford in which all its members automatically become fellows?

Answer: All Souls

All Souls College, in Radcliffe Square, was founded in 1438 and admits 8 graduates a year. Its Examination Fellowship exam, which are open to all undergraduates that gain a first in their finals, have been described as the hardest exam in the world. An unusual part of the college is Mallard Society that, once a century, elects a Lord Mallard.

The last time this occurred was January 14th, 2001.
5. Which college in Oxford is reportedly the oldest college of the University?

Answer: University College

Despite arguments that Balliol and Merton colleges are the oldest college in the University, University College was given collegiate status in 1249, 14 and 15 years prior to Balliol and Merton Colleges respectively.
6. Many of the colleges in Oxford have sister colleges in Cambridge. However, only one of these colleges has a sister college that share the same name. Which?

Answer: Jesus College

Although numerous Oxford colleges share names with Cambridge colleges, only Jesus College, Oxford and Jesus College, Cambridge are sister colleges. An interesting fact concerning sister colleges is that Queen's College, Oxford is the sister of Pembroke College, Cambridge and Queens' College, Cambridge is the sister of Pembroke College, Oxford.
7. What college of the University of Oxford formed in 2008?

Answer: Green Templeton College

Green Templeton College was formed in 2008 from the merger of Green College, a college specializing in medicine, and Templeton College, a college specializing in business.
8. Which of the following is the most northerly college of the University of Oxford?

Answer: Wolfson College

Although each of these colleges are found in the north of Oxford, Wolfson College is the furthest north. Wolfson was founded in 1965 as a graduate only college and owns land on either side of the Cherwell River.
9. Which college lies near the junction of Parks Road and Broad Street?

Answer: Wadham College

Wadham, founded in 1610 by Nicholas and Dorothy Wadham, and its alumni include Melvyn Bragg, Tim McInnerny, Nathanial Rothschild, Rowan Williams and Sir Christopher Wren.
10. Which of the following is not a permanent private hall of the University?

Answer: St. Antony's

Permanent Private Halls are parts of the University of Oxford and accept undergraduates/graduates in exactly the same manner as all the colleges. However, in some cases, permanent private halls become full colleges of the University, such as Mansfield and Harris Manchester.
11. From which college's tower does the college choir sing every May Day morning?

Answer: Magdalen College

On every May Day morning, the Magdalen College Choir sings from the top of the college choir. This tradition of Oxford is often followed with students going for a swim in the Isis off Magdalen Bridge.
12. William Morris, the founder of Morris Motor Factory, is the namesake of which Oxford College?

Answer: Nuffield College

After the success of the Morris Motor Factory, William Morris became Lord Nuffield, and through his generosity Nuffield college was established.
13. Although being called New College, in which decade of the 14th century was New College founded?

Answer: 1370s

Founded in 1379, New College is actually one of the oldest colleges in the University. However, the full name of the college is the "New College of St. Mary", which is the same full name as Oriel College, Oxford.
14. A college in Oxford is named after an ornamental metallic part of the face that is found in the college hall.

Answer: True

Brasenose College is named after a brass door knocker that is moulded in the shape of a nose. However, for a long time the true door knob was found in Stamford, Lincolnshire, where former students had taken it after stealing it from the college.
15. Which college in Oxford was J.R.R. Tolkien at and is the inspiration of Philip Pullman's Jordan College?

Answer: Exeter College

Although J.R.R. Tolkien was a Fellow at Exeter College, he is most remembered in Oxford for being part of the Inklings, which met at The Eagle and Child pub, which is now owned by St. John's College.
Source: Author jglane

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us