FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Colleges of Oxford University
Quiz about Colleges of Oxford University

Colleges of Oxford University Trivia Quiz


Oxford University is the oldest university in the English speaking world and has been in existence for over 800 years. It has more than 40 colleges. Find out some interesting facts about them in this quiz.

A multiple-choice quiz by falaise. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
falaise
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,643
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
360
- -
Question 1 of 10
1. Which is the oldest college in the University of Oxford? Hint


Question 2 of 10
2. The University of Oxford has educated innumerable distinguished individuals in all fields of human endeavour, but which of these fictional characters is or was a graduate of the university? Hint


Question 3 of 10
3. This college has a herd of deer in its grounds in winter and spring. Which college is it? Hint


Question 4 of 10
4. Great Tom is the loudest bell in Oxford and is sounded 101 times at 21:05 every evening. Which college is the proud home of Great Tom? Hint


Question 5 of 10
5. Many FunTrivia quizzers are keen fans of the works of J.R.R. Tolkien. At which college did he study as an undergraduate? Hint


Question 6 of 10
6. Which college had a resident tortoise, Rosa, which disappeared in 2004 after 43 years in situ? Hint


Question 7 of 10
7. Who or what is a Hildebeast? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these is or was a graduate of Lincoln College, Oxford? Hint


Question 9 of 10
9. The heads of the colleges are known by various titles - Rectors, Masters, Wardens being just a few. Only one college has a Dean at its head. Which one? Hint


Question 10 of 10
10. Bill Clinton was the first President of the United States to attend Oxford. At which college did he study? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the oldest college in the University of Oxford?

Answer: University College

Although there is a some dispute, it is generally accepted that University College, founded in 1249, is the oldest college in the university. Exeter College is the fourth oldest and Oriel is the fifth oldest. Despite its name, New College is over 600 years old, having been founded in 1379.
2. The University of Oxford has educated innumerable distinguished individuals in all fields of human endeavour, but which of these fictional characters is or was a graduate of the university?

Answer: Fox Mulder ("The X Files")

The obvious answer - Mr Darcey, the only Englishman in the list - is incorrect. According to Jane Austen, he attended Cambridge. Miranda Hobbes graduated from Harvard and Monty Burns took his degree at Yale. This leaves Fox Mulder, who studied Psychology at Oxford.

He is said to have graduated "summa cum laude". This is a mistake - Oxford does not recognise the concept of "summa cum laude".
3. This college has a herd of deer in its grounds in winter and spring. Which college is it?

Answer: Magdalen College

Magdalen is pronounced "Maudlin" as is its namesake at Cambridge. The Cambridge version is, for some reason, spelt Magdalene, with an additional "e" on the end.
4. Great Tom is the loudest bell in Oxford and is sounded 101 times at 21:05 every evening. Which college is the proud home of Great Tom?

Answer: Christ Church

Great Tom is sounded 101 times to signify the original 100 scholars of the college plus an additonal scholar who was added in the 17th century. The bell is located in Tom Tower.
5. Many FunTrivia quizzers are keen fans of the works of J.R.R. Tolkien. At which college did he study as an undergraduate?

Answer: Exeter College

As well as Professor Tolkien, Exeter College is also the alma mater of Philip Pullman, author of the "His Dark Materials" trilogy. Indeed, Jordan College, the home of Lyra Belacqua in the "Golden Compass/Northern Lights" is based upon Exeter College.
6. Which college had a resident tortoise, Rosa, which disappeared in 2004 after 43 years in situ?

Answer: Balliol College

Rosa was named after Rosa Luxemburg, the German 20th Century Marxist. She was replaced in 2007 by Matilda, another tortoise.
7. Who or what is a Hildebeast?

Answer: A female member of St Hilda's College

St Hilda's College was the last women's college in the university to admit men, which it did in 2008. "Hildebeast" was a colloquial name for St Hilda's students.
8. Which of these is or was a graduate of Lincoln College, Oxford?

Answer: Dr Seuss

Yes, it's true, the Grinch went to Oxford. Or at least his creator did! J.K. Rowling read French and Classics at the University of Exeter, and neither Dahl nor Blyton attended university.
9. The heads of the colleges are known by various titles - Rectors, Masters, Wardens being just a few. Only one college has a Dean at its head. Which one?

Answer: Christ Church

Templeton had a Dean until 2008, when it merged with Green College and the Dean became the Principal!
10. Bill Clinton was the first President of the United States to attend Oxford. At which college did he study?

Answer: University College

President Clinton did his undergraduate degree at Georgetown before being awarded a Rhodes Scholarship to Oxford. After Oxford, he studied at Yale Law School. Oxford was where he famously smoked cannabis but "never inhaled".
Source: Author falaise

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us