FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about UK Universities
Quiz about UK Universities

UK Universities Trivia Quiz


A miscellany of questions on UK universities. Moderate to hard. 10 questions, all multiple choice.

A multiple-choice quiz by riotgrrl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
riotgrrl
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,166
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1790
Last 3 plays: Guest 90 (4/10), Guest 194 (8/10), Guest 86 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. The University of Oxford is the UK's oldest university. On what University was it originally modelled? Hint


Question 2 of 10
2. After Oxford and Cambridge, what was the next University founded in the UK? Hint


Question 3 of 10
3. Which northern UK university announced the closure of its Scarborough campus in 2014? Hint


Question 4 of 10
4. Which University was the first in the UK to admit (matriculate) women students? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these institutions gained university status most recently? Hint


Question 6 of 10
6. Which University is based in Treforest? Hint


Question 7 of 10
7. Which UK University is generally rated lowest for research? Hint


Question 8 of 10
8. Where in the UK is Robert Gordon University based? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these small colleges was finally closed down in January 2019? Hint


Question 10 of 10
10. And finally, where would you find the University of Essex? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 90: 4/10
Jun 27 2024 : Guest 194: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 86: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The University of Oxford is the UK's oldest university. On what University was it originally modelled?

Answer: University of Paris

The University of Paris was the model for most early universities, although Oxford rapidly grew in importance.
2. After Oxford and Cambridge, what was the next University founded in the UK?

Answer: University of St Andrews

The University of St Andrews was founded in 1411. Glasgow was founded in 1451, UCL was not founded until 1826, and the University of Wales only in 1872.
3. Which northern UK university announced the closure of its Scarborough campus in 2014?

Answer: University of Hull

University College Scarborough became part of the University of Hull in 2000, but in 2014 Hull announced that it was winding down the Scarborough facility completely - to the annoyance of both students and staff.
4. Which University was the first in the UK to admit (matriculate) women students?

Answer: University College London

UCL was the first, and the others reluctantly followed suit. Their degrees were awarded by the University of London. At Cambridge, women were not awarded degrees until after WWII, merely letters stating that they have the equivalent of a degree.
5. Which of these institutions gained university status most recently?

Answer: University of the Highlands and Islands

The University of the Highlands and Islands gained full University status in 2011. Gloucestershire became a university in late 2001, the same year in which Lincolnshire and Humberside University changed its name to Lincoln. Nottingham is much older, dating back to 1881 (as University College Nottingham).
6. Which University is based in Treforest?

Answer: University of Glamorgan

Treforest is near Cardiff, in Wales. Strathclyde is based in Glasgow, Ulster at various locations in Northern Ireland and Cranfield in Shrivenham.
7. Which UK University is generally rated lowest for research?

Answer: Thames Valley University

For instance, in the 2002 HEFC funding assessment. Most people who have visited agree standards are generally low.
8. Where in the UK is Robert Gordon University based?

Answer: Aberdeen

Robert Gordon University became a university in 1992, although it traces its history back to the 18th-century Robert Gordon's Hospital, founded by an Aberdeen-born merchant of that name.
9. Which of these small colleges was finally closed down in January 2019?

Answer: Heythrop College, London

Heythrop College was a specialist theology and philosophy college, which was originally founded in 1614 in Leuven, Belgium. At the time of its demise it had been subsumed within the University of London.
10. And finally, where would you find the University of Essex?

Answer: Colchester

Hopefully not too hard: Colchester is the only one of these locations actually in Essex.
Source: Author riotgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us