FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cambridge University
Quiz about Cambridge University

Cambridge University Quiz for Experts | Colleges & Universities


How much do you know about Cambridge University, England?

A multiple-choice quiz by chrisjwebb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. UK Universities

Author
chrisjwebb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
68,894
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
583
- -
Question 1 of 15
1. Cambridge University was set up by scholars in 1209 who fled the hostile townspeople of which English city? Hint


Question 2 of 15
2. Which of the following subjects did these early scholars of Cambridge NOT study? Hint


Question 3 of 15
3. Which is the oldest college of the university? Hint


Question 4 of 15
4. Which famous poet began studies at Christ's College in 1625 under the tutor William Chappell? Hint


Question 5 of 15
5. He arrived at Cambridge in 1661 and became a fellow of Trinity College in 1667. He also held the position of Lucasian Professor of Mathematics in 1669. Who was he? Hint


Question 6 of 15
6. Who retired from the post of Lucasian Professor of Mathematics in 2009? Hint


Question 7 of 15
7. John Harvard entered Cambridge by studying at which college in 1627? Hint


Question 8 of 15
8. Richard Bentley (later to become the Regius professor of Divinity at Cambridge) in 1711 completed his famous edition of the works of which Latin poet?

Answer: (One Word)
Question 9 of 15
9. Which of these poets studied at Trinity College? Hint


Question 10 of 15
10. In 1906, J.J. Thomson collected his Nobel prize for which subject? Hint


Question 11 of 15
11. Who won the first 'Oxford and Cambridge' boat race in 1829?

Answer: (Oxford or Cambridge???)
Question 12 of 15
12. In Cambridge University there are currently three colleges that don't accept men. Out of the four colleges listed below, which college does accept men? Hint


Question 13 of 15
13. Cambridge University has a very diverse student body and so has many different societies to cater for their needs. Which of the following is NOT an official Cambridge University society? Hint


Question 14 of 15
14. Approximately how many volumes does the Cambridge University Library (including its four dependent libraries) house? Hint


Question 15 of 15
15. And finally, which of the following people has not been a member of Footlights, the Cambridge University Comedy Society? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cambridge University was set up by scholars in 1209 who fled the hostile townspeople of which English city?

Answer: Oxford

As far back as 1200, Cambridge was known to have a school of some description. By 1226 there was an organisation led by a Chancellor which undertook regular studies.
2. Which of the following subjects did these early scholars of Cambridge NOT study?

Answer: Geography

They studied a wide range of subjects in this 'foundation course' and went on to get a bachelor's degree.
3. Which is the oldest college of the university?

Answer: Peterhouse

It was founded in 1284 by the Bishop of Ely, Hugh Balsham. Pembroke was founded in 1347, King's in 1441 and Trinity in 1546.
4. Which famous poet began studies at Christ's College in 1625 under the tutor William Chappell?

Answer: John Milton

He entered Christ's in February 1625 and studied there until 1632. His friend at Cambridge, Edward King, was the subject of one of Milton's more famous works, 'Lycidas'. His brother Christopher Milton also studied at Christ's, starting in 1631.
5. He arrived at Cambridge in 1661 and became a fellow of Trinity College in 1667. He also held the position of Lucasian Professor of Mathematics in 1669. Who was he?

Answer: Sir Isaac Newton

Newton, in my opinion, was a scientific genius. His work on gravity, the reflecting telescope and the Laws of Motion amongst others show his mathematical and experimental insight.
6. Who retired from the post of Lucasian Professor of Mathematics in 2009?

Answer: Stephen Hawking

Probably the world's most recognisable figure in maths and theoretical physics, Hawking joined Cambridge as a fellow of Gonville and Caius College. He died in 2018.
7. John Harvard entered Cambridge by studying at which college in 1627?

Answer: Emmanuel

John Harvard studied in Cambridge before emigrating to America. In 1638 he became the first benefactor of the oldest college in the USA and now takes his name; Harvard College in Cambridge, Massachusetts.
8. Richard Bentley (later to become the Regius professor of Divinity at Cambridge) in 1711 completed his famous edition of the works of which Latin poet?

Answer: Horace

Richard Bently (1662-1742) was Chaplain to the Bishop of Worcester (1689-99), Keeper of the Royal Library, Master of Trinity College 1700-38 and a brilliant classicist.
9. Which of these poets studied at Trinity College?

Answer: Lord Byron

Lord Byron began his studies at Trinity College in 1805, Wordsworth attended St John's and S.T.Coleridge went to Jesus College.
10. In 1906, J.J. Thomson collected his Nobel prize for which subject?

Answer: Physics

J.J. Thomson discovered the electron in 1897, which led the way to modern electronics, and received the Nobel prize for Physics in 1906 for his studies into the conduction of electricity by gases.
11. Who won the first 'Oxford and Cambridge' boat race in 1829?

Answer: Oxford

12. In Cambridge University there are currently three colleges that don't accept men. Out of the four colleges listed below, which college does accept men?

Answer: Girton

In fact, Girton was the first residential Cambridge college for women, but became mixed in 1977.
13. Cambridge University has a very diverse student body and so has many different societies to cater for their needs. Which of the following is NOT an official Cambridge University society?

Answer: Cambridge University Funk Society

There are some very strange societies out there!
14. Approximately how many volumes does the Cambridge University Library (including its four dependent libraries) house?

Answer: 7 million

The University Library is one of six legal deposit libraries in the UK and Ireland and is therefore entitled to a free copy of every book, journal, printed map and sheet music published in the UK.
15. And finally, which of the following people has not been a member of Footlights, the Cambridge University Comedy Society?

Answer: Lee Evans

Many of the Footlights committee have made it big. These include Clive James, Bill Oddie, Douglas Adams, Gryf Rhys Jones, Rory McGrath, Sandi Toksvig, Stephen Fry, Hugh Laurie, Tony Slattery and most of the cast of Monty Python, to name but a few!
Source: Author chrisjwebb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us