FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Edsel
Quiz about Edsel

Edsel Trivia Quiz


This quiz is about the 1958 Edsel. Let's see what you know about this automotive bomb the name of which has become synonymous with "flop".

A multiple-choice quiz by HurricaneBill. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. USA Cars

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,364
Updated
Sep 29 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
560
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), PurpleComet (7/10), Guest 73 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which manufacturer introduced the Edsel? Hint


Question 2 of 10
2. At the time of the Edsel's introduction the first name Edsel was popular in the USA.


Question 3 of 10
3. The Edsel was created to compete head-to-head with which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Prior to deciding on the name Edsel the Ford Motor Company instituted a campaign to solicit potential names for their new product. What name or names, among others, did poet Marianne Moore suggest? Hint


Question 5 of 10
5. The 1958 Edsel was assembled at which of the following places? Hint


Question 6 of 10
6. In an effort to boost sales, the Edsel Division ran a short-lived promotion where the new Edsel owner had a chance to win what? Hint


Question 7 of 10
7. The grille on the Edsel was said to look like a taco.


Question 8 of 10
8. The least expensive 1958 Edsel was approximately how much? Hint


Question 9 of 10
9. There were two engines available for the 1958 Edsel. They were the E-400 V8 and the bigger E-475 V8. What was the horsepower rating of the E-475? Hint


Question 10 of 10
10. The 1958 Edsel was available in how many colors? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 174: 8/10
Feb 22 2024 : PurpleComet: 7/10
Feb 04 2024 : Guest 73: 5/10
Jan 18 2024 : Guest 192: 3/10
Jan 16 2024 : Guest 69: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which manufacturer introduced the Edsel?

Answer: Ford

While it was being developed and before it had a name it was called the "E-car", which meant it was an experimental car. It was named after Henry Ford's son, Edsel, who died in 1943 at age 49. Edsel's son, Henry II, wasn't happy about this as he didn't like the picture of his father's name spinning around on a hub-cap.
2. At the time of the Edsel's introduction the first name Edsel was popular in the USA.

Answer: False

According to Social Security Administration records for that time the name Edsel never got higher than 400 out of the top 1,000, and that was in 1927. After the Edsel was introduced it dropped out the list altogether. I've never met anyone in the US named Edsel but then I've never met an Adolf either.
3. The Edsel was created to compete head-to-head with which of the following?

Answer: Oldsmobile

Ford did not have a mid-range car. It only had Lincoln, Mercury and Ford. It wanted a car to compete in this price range. At the time the Oldsmobile, which ended production in 2004 after a 107-year history, was a very popular car. It was in the top five of American cars sold. Ford, however, miscalculated and the Edsel wound up competing with the Mercury, which was another Ford product.
4. Prior to deciding on the name Edsel the Ford Motor Company instituted a campaign to solicit potential names for their new product. What name or names, among others, did poet Marianne Moore suggest?

Answer: All of these.

Marianne Moore was an award-winning American poet. One of her books of poetry won a Pulitzer Prize, among other awards, in 1951. If you research her today you will find almost as much about her suggested names for the Edsel as you will her other works. I guess it's not a good idea to ask an imaginative poet to name a car.
5. The 1958 Edsel was assembled at which of the following places?

Answer: All of them

There were six plants altogether to produce 1958 Edsels, although Louisville assembled around two-thirds of them. The Los Angeles plant got a late start and only produced 223 in 1958. Prior to the introduction of the 1958 Edsel (September 4, 1957) there were months of pre-release advertising during which Ford promised that the design of the Edsel will be far more radical than any of its other products.

When it did come out for public viewing the only thing that was noticed was the strange grille and this turned people off.
6. In an effort to boost sales, the Edsel Division ran a short-lived promotion where the new Edsel owner had a chance to win what?

Answer: A pony

What in the world would the average American car buyer do with a pony? Maybe Ford was counting on a large rural market but one doesn't think of farmers during the 50's muscle-car era. Ford started this project when people were infatuated with fast cars like the Oldsmobile Rocket 88. What could they have been thinking?
7. The grille on the Edsel was said to look like a taco.

Answer: True

This was reported in a recent edition of Time magazine. Many publications of the late 1950s compared it to even less flattering things. This, among other things, contributed to the demise of the Edsel. The end for the Edsel came on November 19, 1959 and the immediate effect was that the book value of used Edsels immediately dropped by $400 - the equivalent of $2,800 in 2006 dollars. Ford then said it would issue credit vouchers of $300-$400 on the purchase of another Ford product.
8. The least expensive 1958 Edsel was approximately how much?

Answer: $2,500

The top price was $3,766. The major problem with Edsel prices was that they were in the same range as three out of four Mercury's models which, as I've mentioned, was their own product. So, Ford wound up competing with itself.
9. There were two engines available for the 1958 Edsel. They were the E-400 V8 and the bigger E-475 V8. What was the horsepower rating of the E-475?

Answer: 345

That would be a lot of horsepower today but these were big heavy cars. They could still go 0-60 in about 10 seconds. Gas mileage was only about 8.5 mpg in city traffic but gas only cost 33 cents a gallon.
10. The 1958 Edsel was available in how many colors?

Answer: 19

Can you imagine having to choose from this many? One color was Chalk Pink. The others were Jet Black, Silver Gray Metallic, Ember Red, Turquoise, Snow White (without dwarfs), Frost White, Powder Blue, Horizon Blue, Royal Blue Metallic, Ice Green, Spring Green, Spruce Green Metallic, Charcoal Brown Metallic, Driftwood, Jonquil Yellow, Sunset Coral, Copper Metallic and Gold Metallic.

This information was reported on an Edsel fan site.
Source: Author HurricaneBill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us