Quiz about Famous Ocean Liners
Quiz about Famous Ocean Liners

Famous Ocean Liners Trivia Quiz


A short quiz covering the golden age of transatlantic travel.

A multiple-choice quiz by sunnyjim. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Maritime

Author
sunnyjim
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,680
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
812
Last 3 plays: Guest 80 (7/10), Guest 180 (4/10), Guest 87 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the present name of the former French flagship France? Hint

America
Norway
Deutchland
Empress of Britain

2. All three 'Queens' were built in the same yard. In which country was it located? Hint

Northern Ireland
United States
Scotland
England

3. Which Blue Riband holder carried an aircraft for flying off mail when approaching port? Hint

Independence
Queen Mary
Bremen
Pasteur

4. Which celebrated ocean liner was deliberately sunk during the making of the film 'The Last Voyage'? Hint

Queen Elizabeth
Ile de France
Mauretania (1)
America

5. Only one French liner ever held the Blue Riband. Which one? Hint

Normandie
Paris
France
Flandre

6. By what name is the Hales Trophy better known? Hint

The Americas Cup
The Wightman Cup
The Admiral's Cup
The Blue Riband

7. What was the name of the last four-funnelled liner on the North Atlantic run? Hint

Berengaria
Mauretania (1)
Aquitania
Leviathan

8. Which liner was nicknamed The Green Goddess? Hint

Caronia
Olympic
Mauretania (2)
Carmania

9. What 'first' was the Gripsholm when she entered transatlantic service in 1925? Hint

She was the first motor liner on the north atlantic run
first one-class liner
first one-funneled liner
first with stabilisers

10. Which revolutionary Dutch liner made her first transatlantic crossing to New York in 1959 Hint

Nieuw Amsterdam
Rotterdam
Volendam
Veendam


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the present name of the former French flagship France?

Answer: Norway

France was the longest transatlantic liner ever built; she was noted for the standards of her cuisine, but lost money heavily to the transatlantic jet, and was laid up for a number of years before being sold to the Norwegians and converted for cruise work.
2. All three 'Queens' were built in the same yard. In which country was it located?

Answer: Scotland

The three Queens were all built at John Brown's Yard, in Clydebank, near Glasgow. The yard, which is now closed, built many famous liners and warships, including the Hood and Britain's last battleship, HMS Vanguard.
3. Which Blue Riband holder carried an aircraft for flying off mail when approaching port?

Answer: Bremen

The Bremen was built in 1929 and took the record from the Mauretania. She was bombed and sunk in an air raid in 1941
4. Which celebrated ocean liner was deliberately sunk during the making of the film 'The Last Voyage'?

Answer: Ile de France

The Ile De France was one of the most popular liners on the North Atlantic. She served during WWII as a troopship, and was involved in the rescue operations when the Andrea Doria was sunk following her collision with the Stockholm.
5. Only one French liner ever held the Blue Riband. Which one?

Answer: Normandie

The Normandie was the largest ship in the world until the Queen Mary was built, and regained the title when she had additions to her superstructure which raised her tonnage once again above that of her rival. She and the Mary battled for the record in the period leading up to the war. She was burnt out in New York while converting to the troopship Lafayette.
6. By what name is the Hales Trophy better known?

Answer: The Blue Riband

The trophy was created by Arthur Hales (1868-1942) in 1935 to be presented to the holder of the transatlantic record. To my knowledge Cunard refused to accept it. I don't know how other companies reacted.
7. What was the name of the last four-funnelled liner on the North Atlantic run?

Answer: Aquitania

The Aquitania served as a trooper throughout WWII, and after the war shipped GI brides and their families across the Atlantic. Built in 1914, she was utterly worn out when she was taken for scrapping to Gareloch, Scotland, in early 1950.
8. Which liner was nicknamed The Green Goddess?

Answer: Caronia

The Caronia, the first major postwar British liner, was painted in a number of shades of light green. She was built with cruising in mind, and was sold to other owners in the sixties. She was wrecked on Guam in 1974 en route to the breaker's yard
9. What 'first' was the Gripsholm when she entered transatlantic service in 1925?

Answer: She was the first motor liner on the north atlantic run

The Swedish Gripsholm was diesel-powered. She served throughout the war as a Red Cross ship, and was sold in 1955, becoming the Berlin, the first German-flagged ship on the route since 1939
10. Which revolutionary Dutch liner made her first transatlantic crossing to New York in 1959

Answer: Rotterdam

The Rotterdam was revolutionary in that she had her engines aft, and her profile was instantly recognisable.
Source: Author sunnyjim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 80: 7/10
Nov 26 2022 : Guest 180: 4/10
Nov 26 2022 : Guest 87: 2/10
Nov 23 2022 : Guest 95: 6/10
Nov 22 2022 : Guest 91: 5/10
Nov 19 2022 : Guest 99: 3/10
Nov 19 2022 : Guest 80: 6/10
Nov 17 2022 : Guest 204: 5/10
Nov 08 2022 : Guest 194: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Famous Ships II Average
2. Famous Ships I Average
3. Famous Ships III Average
4. Famous Ships in History Average
5. At Sea Average
6. Seamanship Average
7. Ships of Note Average
8. Name That Ship Average
9. All Nautical Average
10. If It Fits, It Ships Average
11. Ahoy Matey, Life aboard Man-O-War, HMS Victory #1 Tough
12. Famous Ships, Boats and Sailors Tough

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us