Quiz about Famous US Secretaries of State
Quiz about Famous US Secretaries of State

Famous US Secretaries of State Quiz


From this list of US Secretaries of State, match each to the brief description of his/her place in history or achievements.

A matching quiz by Rehaberpro. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. Other U.S. Politicians

Author
Rehaberpro
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,654
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
764
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 157 (8/10), Upstart3 (10/10), fado72 (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. First US Secretary of State  
John Hay
2. First female Secretary of State  
Thomas Jefferson
3. First African/American Secretary of State  
Colin Powell
4. Purchased Alaska from Russia  
William Seward
5. Created a plan to rebuild Europe after World War Two  
George Marshall
6. Ran for President three times  
James Buchanan
7. Longest serving Secretary of State  
John Foster Dulles
8. Anti-communist and favored massive retaliation and brinkmanship  
William Jennings Bryan
9. Seventeenth Secretary of State and fifteenth President  
Madeleine Albright
10. Private secretary to Lincoln and Secretary of State under William McKinley and Theodore Roosevelt  
Cordell Hull






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First US Secretary of State

Answer: Thomas Jefferson

Thomas Jefferson, in addition to being the first Secretary of State (serving under George Washington), was also the first of them to later become President.
2. First female Secretary of State

Answer: Madeleine Albright

Madeleine Albright was the first female Secretary of State, serving during the administration of Bill Clinton. In addition she was the second foreign-born Secretary of State, having been born in Prague, Czechoslovakia, in 1937. The first was Henry Kissinger, born in Germany in 1923, who was Secretary of State from 1973-77.
3. First African/American Secretary of State

Answer: Colin Powell

Colin Powell was appointed Secretary of State by George W. Bush for his first term. Condoleezza Rice held the office during Bush's second term.
4. Purchased Alaska from Russia

Answer: William Seward

In addition to serving under Abraham Lincoln during the American Civil War, Seward was the prime figure in the acquisition of Alaska from Russia that was referred to in those times as "Seward's Folly".
5. Created a plan to rebuild Europe after World War Two

Answer: George Marshall

After World War Two, the economies of many nations were in dire straights. George Marshall initiated a plan to speed recovery of those nations. President Truman called it the Marshall Plan. Marshall received the Nobel Peace Prize, the first military person to be so named.
6. Ran for President three times

Answer: William Jennings Bryan

William Jennings Bryan was the Democratic Party candidate for president in 1896, 1900, and 1908. As Secretary of State under Woodrow Wilson, he served from March 1913 until June 1915. He was later a witness for the prosecution in the famed Scopes Trial in 1925 where he was humiliated by defense attorney Clarence Darrow.
7. Longest serving Secretary of State

Answer: Cordell Hull

Cordell Hull served in all four of Franklin Roosevelt's four terms. The Constitution now limits the presidency to two four year terms so it would be difficult to serve anywhere near Hull's 4289 days. Next on the list are Dean Rusk and William Seward, both with 2921 days.
8. Anti-communist and favored massive retaliation and brinkmanship

Answer: John Foster Dulles

John Foster Dulles was one of the more aggressive Secretary of State. He held the position through most of Dwight Eisenhower's administration. His Cold War policies reflected the anti-communist mood of the times that was a part of many agreements he negotiated. The press dubbed his policies 'brinkmanship" as some might well have led to hostilities.
9. Seventeenth Secretary of State and fifteenth President

Answer: James Buchanan

Buchanan is remembered for his ineptness in stemming the tide of the Civil War. However, as Secretary of State under James K. Polk he led negotiations that vastly expanded the territories of the United States with the Oregon Treaty and the Treaty of Guadalupe Hidalgo.
10. Private secretary to Lincoln and Secretary of State under William McKinley and Theodore Roosevelt

Answer: John Hay

John Hay probably had more access to Abraham Lincoln than any one else. Later he was to serve as Secretary of State under both McKinley And Theodore Roosevelt. He urged annexation of the Philippines, an Open Door policy toward China, and negotiated the treaty with Panama paving the way for the Canal.
Source: Author Rehaberpro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 157: 8/10
Nov 26 2022 : Upstart3: 10/10
Nov 24 2022 : fado72: 10/10
Nov 23 2022 : MariaVerde: 10/10
Nov 16 2022 : Guest 96: 10/10
Oct 23 2022 : Guest 73: 8/10
Oct 17 2022 : Guest 68: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series American Leaders:

What do you know about American leaders?

  1. Black Women Politicians and Activists Average
  2. American Jewish Leaders Average
  3. Native American Leaders Average
  4. Eugene V. Debs, A True Believer Average
  5. Famous US Secretaries of State Easier

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us