Quiz about Fantastic Faa Samoa
Quiz about Fantastic Faa Samoa

Fantastic Fa'a Samoa! Trivia Quiz


In this quiz we'll continue our quizzical journey to that earthly paradise called the islands of Samoa, and introduce you to the people and customs of that beautiful land.

A multiple-choice quiz by Flamis. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures

Author
Flamis
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,049
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2350
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: wellenbrecher (10/10), Guest 32 (0/10), Guest 75 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How will you most likely be greeted when you arrive in Samoa? Hint

Malo e Lelei!
Talofa!
Kia Orana!
Bula!

2. You arrive at your resort. You lucky thing, you're staying in a Samoan-style beach house. What is this called? Hint

A Whare
A Hale
A Fare
A Fale

3. It's time for dinner. Which of these is NOT an island delicacy you would find in the Samoan feast offered at your resort? Hint

Toasted witchetty grubs
Taro leaves in coconut cream
Raw fish marinated in coconut cream
Umu-baked pork

4. You decide to visit a Samoan village. The locals are playing a game of kilikiti, and they invite you to join in. Which sport is kilikiti a local form of? Hint

Lacrosse
Baseball
Cricket
Hockey

5. You buy a lava-lava to take home as a souvenir of your holiday in Samoa. What is a lava-lava? Hint

A hand-made lamp with two wicks
A length of brightly patterned cloth worn as a sarong
A piece of carved volcanic rock
A type of soap made from coconut oil

6. You pay for your souvenirs in local currency. What is the Samoan currency called? Hint

New Zealand Dollar
Samoan Tala
Polynesian Pound
Samoan Pula

7. That evening you decide to check out the famous fiafia at Aggie Grey's. What are you going to? Hint

A formal dinner
A movie night
A celebration of local culture
A sporting contest

8. You're told that one of the Samoan performers is a Fa'afafine. What is a Fa'afafine? Hint

A man who lives as a woman
A person who is treated as a child
A woman who lives as a man
A person sworn to celibacy

9. You notice that one of the male dancers has a traditional tattoo. On what part of the body would you see a traditional Samoan tattoo? Hint

Thighs and abdomen
Face
Upper chest
Arms and shoulders

10. Of course, you have to sample one of the local beers before you leave. Which of these is the brand name of a Samoan beer? Hint

Vailima
Lion
Tui
Speights


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How will you most likely be greeted when you arrive in Samoa?

Answer: Talofa!

"Talofa!" is "Welcome" in Samoan. The word "alofa" means "love", and "ta" means "to hit", so this greeting is somewhat similar to the Hawaiian "Aloha!". "Malo e Lelei!" is a Tongan greeting, "Kia Orana!" is from the Cook Islands, and "Bula!" is Fijian.
2. You arrive at your resort. You lucky thing, you're staying in a Samoan-style beach house. What is this called?

Answer: A Fale

All the answers are words for house in various Polynesian languages. "Fale" (Fah-leh) is Samoan (and also Tongan), "fare" (that's Fah-reh) is Tahitian, "whare" (also Fah-reh) is New Zealand M‚ori, and "hale" is Hawaiian. They sound similar, because all the Polynesian languages are closely related.
3. It's time for dinner. Which of these is NOT an island delicacy you would find in the Samoan feast offered at your resort?

Answer: Toasted witchetty grubs

The umu is the traditional above-ground earth oven of Samoa, and pork is a favourite meat. Raw fish in coconut cream is called oka. It isn't actually raw, because the fish is "cooked" chemically by the marinade. Taro leaves cooked with onion in coconut cream is called "palusami" and is the Samoan version of the Hawaiian dish lu'au.

However, witchetty grubs are a food eaten by indigenous Australians...
4. You decide to visit a Samoan village. The locals are playing a game of kilikiti, and they invite you to join in. Which sport is kilikiti a local form of?

Answer: Cricket

This is not cricket as it is played on the grassy fields of England. Samoan cricket, or kilikiti, is a colourful and informal affair involving an indeterminate number of players and a bat which looks rather like an over-sized triangular club. It is quite possibly the most popular sport in Samoa.
5. You buy a lava-lava to take home as a souvenir of your holiday in Samoa. What is a lava-lava?

Answer: A length of brightly patterned cloth worn as a sarong

The lava-lava sold to tourists is a light and informal affair, handy for the beach. Tailored lava-lava made from heavier, plain cloth are worn by Samoan men to church and to other formal occasions.
6. You pay for your souvenirs in local currency. What is the Samoan currency called?

Answer: Samoan Tala

The tala is divided into 100 sene. Not surprisingly, tala is Samoan for dollar and sene means cents.
7. That evening you decide to check out the famous fiafia at Aggie Grey's. What are you going to?

Answer: A celebration of local culture

Aggie Grey's is quite possibly the most well-known hotel in Samoa, dating back to before WWII. James Michener stayed there, and it said that he based his character "Bloody Mary" on Aggie Grey. The word "fiafia" means "happy", and the display of traditional song and dance, especially the exciting fire-knife dance, is quite certain to make the tourists happy!
8. You're told that one of the Samoan performers is a Fa'afafine. What is a Fa'afafine?

Answer: A man who lives as a woman

The role of the Fa'afafine is very special in Samoan culture. They are not simply tolerated, but respected and often admired for their artistic and performance skills.
9. You notice that one of the male dancers has a traditional tattoo. On what part of the body would you see a traditional Samoan tattoo?

Answer: Thighs and abdomen

The pe'a is the male body tattoo, which covers the lower body and thighs. Getting a traditional pe'a is said to be very painful since it is done without anaesthestic. The female body tattoo, the malu, is more lacy and less dense than the pe'a. The English word "tattoo" is believed to have its origin in the Samoan word "tatau" meaning "to apply a tattoo".
10. Of course, you have to sample one of the local beers before you leave. Which of these is the brand name of a Samoan beer?

Answer: Vailima

It's said that even the Germans say Vailima is a fine brew - not surprisingly when you learn that the brewery was established by a German. The name "Vailima" means "water in the hand". It is the name of the village where the beer is brewed, which is also the village where Robert Lewis Stevenson lived, at "Villa Vailima". The others are all New Zealand brands of beer.

At one time, Vailima was the only major Samoan beer brand. But in 2012 a new brewery opened in Apia called Taula Beverages Co. which claimed to be "Samoan owned and operated".
Source: Author Flamis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 32: 0/10
Jan 12 2023 : Guest 75: 10/10
Dec 22 2022 : Guest 115: 9/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us