Quiz about LGBT Signs and Symbols
Quiz about LGBT Signs and Symbols

LGBT Signs and Symbols Trivia Quiz


This quiz deals with key aspects of the popular culture of the LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) community, especially its various symbols, emblems, flags and signs. Good Luck!

A multiple-choice quiz by KatieK54. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures

Author
KatieK54
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,193
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1553
Last 3 plays: Guest 99 (9/15), Guest 96 (5/15), Guest 32 (0/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This Greek letter is associated with the more militant factions of the gay and lesbian community, and it was first used in the 1970s by the New York City Gay Activists' Alliance. Which is it? Hint

Omega
Lambda
Alpha
Delta

2. This planet (named after a character in Roman mythology) is used as a symbol of pride by transgender persons. It is also supposed to represent the balance of male and female within the human body and person. Which is it? Hint

Jupiter
Venus
Mercury
Pluto

3. This is a double-edged hatchet/axe that was generally used as a harvesting implement and a weapon in matriarchal societies. It is a symbol of strength and perseverance in the lesbian community. What is it called? Hint

Kestros
Amulet
Labrys
Sagaris

4. What are the most widely used (symbolic) colors of the bisexual community? Hint

Blue, pink, red
Purple, pink, blue
Purple, red, blue
Pink, purple, green

5. The triangles originate from the persecution of homosexuals in Nazi concentration camps before and during World War II. What color were the gay men's and lesbian's triangles? Hint

Pink and Red
Pink and Blue
Pink and Black
Blue and Red

6. The colors of the pride flag are: Pink, Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, and Violet. What does each of these colors represent in that order? Hint

Sexuality, Life, Healing, the Sun, Nature, Art, Harmony and the Spirit
Sexuality, Art, the Spirit, Life, the Sun, Nature, Healing and Harmony
Healing, Nature, Art, Harmony, the Sprit, Sexuality, Life and the Sun
Sexuality, Harmony, Healing, the Sun, the Spirit, Art, Life and Nature

7. This pride flag has horizontal stripes of blue and black with one white stripe across the center, and a red heart located in the upper left hand corner; it is not restricted to the LGBT community. Which of these is it? Hint

Lesbian Pride Flag
Bear Pride Flag
Leather Pride Flag
Log Cabin Republicans

8. This flag tends to have stripes in shades of browns and black, with an animal paw print in the upper left hand corner. Which of these does it represent? Hint

Bear Pride
Leather Pride
Log Cabin Republicans
Human Rights Campaign

9. This organization is a "diverse, non-partisan group of individuals united in anger and committed to direct action to end the AIDS crisis". It was responsible for a variety of social actions and civil disobedience in an effort to raise awareness about HIV/AIDS. Which is it? Hint

Lambda Legal Defense Fund
PFLAG
Human Rights Campaign
ACT-UP

10. Which artist contributed a substantial portion of original political artwork to ACT-UP until his death from AIDS-related illness? Hint

Keith Haring
Jean-Michel Basquiat
Andy Warhol
Michel Foucault

11. In the 1970s Betty Friedan did not want lesbians to be allowed to air their issues within the National Organization for Women. What expression did she use to refer to lesbians and lesbian issues? Hint

Lesbian menace
Lavender menace
"Pink kink"
Labrys menace

12. This lavender animal first appeared on Boston subway posters in 1973, and was used to signify the lesbian community; it is an animal that is docile until challenged, and then it can become ferocious. Which of these is it? Hint

Snake
Hippopotamus
Rhinoceros
Elephant

13. The (sexuality) Human Rights Campaign symbol has a blue background with an equals sign in the middle. What color is the equals sign?

Answer: (One Word: six letters)
14. What does PFLAG stand for? Hint

People to Facilitate Lesbians and Gays
Providing Freedom for Lesbians and Gays
Parents and Family of Lesbians and Gays
Parents Families and Friends of Lesbians and Gays

15. What is the name of the Olympic type games held with "all gay" competitors? Hint

Olympic Games: Gay Edition
Gay Olympics
Gay Games
LGBT International Games


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Greek letter is associated with the more militant factions of the gay and lesbian community, and it was first used in the 1970s by the New York City Gay Activists' Alliance. Which is it?

Answer: Lambda

Used in the title of the Lambda Legal Defense Fund, a national organization committed to achieving full recognition of the civil rights of lesbians, gay men, bisexuals, transgender people, and those with HIV, through impact litigation, education and public policy work.
2. This planet (named after a character in Roman mythology) is used as a symbol of pride by transgender persons. It is also supposed to represent the balance of male and female within the human body and person. Which is it?

Answer: Mercury

In Greek mythology, Hermes (whose Roman equivalent is Mercury) and Aphrodite had a child named Hermaphroditus. When a nymph named Salmacis was upset that he hadn't fallen in love with her, she prayed to the gods for them to be together forever. Her prayer was answered and two were fused together into a single being with both male and female characteristics.
3. This is a double-edged hatchet/axe that was generally used as a harvesting implement and a weapon in matriarchal societies. It is a symbol of strength and perseverance in the lesbian community. What is it called?

Answer: Labrys

In mythology, Demeter, the Goddess of the Earth, was known for using a labrys as her scepter in the many religious ceremonies she held, many of which are thought to have included 'lesbian' elements.
4. What are the most widely used (symbolic) colors of the bisexual community?

Answer: Purple, pink, blue

The bisexual pride flag has three stripes in these colors. In the triangle symbols there is usually a pink triangle overlapping a blue to create a smaller purple triangle in the center.
5. The triangles originate from the persecution of homosexuals in Nazi concentration camps before and during World War II. What color were the gay men's and lesbian's triangles?

Answer: Pink and Black

The pink triangle is the most widely known. It was used to identify homosexual males, while the less known black triangle was used to denote lesbians and those with so-called "anti-social" personalities. (This merely reflected Nazi notions of "anti-social" and has nothing to do with what is often referred to by psychologists as "anti-social personality disorder").
6. The colors of the pride flag are: Pink, Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, and Violet. What does each of these colors represent in that order?

Answer: Sexuality, Life, Healing, the Sun, Nature, Art, Harmony and the Spirit

The flag was created by Gilbert Baker in San Francisco in 1978, but originally 'hot pink' fabric was not available, so it only had seven colors in the first hand-sewn version.
7. This pride flag has horizontal stripes of blue and black with one white stripe across the center, and a red heart located in the upper left hand corner; it is not restricted to the LGBT community. Which of these is it?

Answer: Leather Pride Flag

This symbol was created by Tony DeBlase and was first displayed in 1989. It is used by those who are interested or involved in BDSM, fetishes, etc. Rocker Joan Jett sports this symbol in sticker form on her guitar.
8. This flag tends to have stripes in shades of browns and black, with an animal paw print in the upper left hand corner. Which of these does it represent?

Answer: Bear Pride

There is no one, single symbol for this community. Bears' Pride refers to men with an abundance of hair on their faces, chests, and bodies, who may or may not also be older, and perhaps large or chubby.
9. This organization is a "diverse, non-partisan group of individuals united in anger and committed to direct action to end the AIDS crisis". It was responsible for a variety of social actions and civil disobedience in an effort to raise awareness about HIV/AIDS. Which is it?

Answer: ACT-UP

It was very much in existence during the Reagan administration due to his inability to utter the words "HIV/AIDS" or "homosexual."
10. Which artist contributed a substantial portion of original political artwork to ACT-UP until his death from AIDS-related illness?

Answer: Keith Haring

One of his most famous pieces for them was a large print entitled "Silence = Death" with a large pink triangle on a black background covered with characteristically Haring figures. "Silence = Death" was a focal tag in ACT-UP's works.
11. In the 1970s Betty Friedan did not want lesbians to be allowed to air their issues within the National Organization for Women. What expression did she use to refer to lesbians and lesbian issues?

Answer: Lavender menace

Friedan was worried that feminist issues would be overwhelmed by the "sexuality issues" that lesbianism carries, and it spurred many lesbian feminists to start their own organizations and activist groups.
12. This lavender animal first appeared on Boston subway posters in 1973, and was used to signify the lesbian community; it is an animal that is docile until challenged, and then it can become ferocious. Which of these is it?

Answer: Rhinoceros

The symbol was created by Boston artists Daniel Thaxton and Bernie Toale.
13. The (sexuality) Human Rights Campaign symbol has a blue background with an equals sign in the middle. What color is the equals sign?

Answer: Yellow

The HRC is a "bipartisan organization that works to advance equality based on sexual orientation and gender expression and identity, to ensure that gay, lesbian, bisexual and transgender Americans can be open, honest and safe at home, at work and in the community".
14. What does PFLAG stand for?

Answer: Parents Families and Friends of Lesbians and Gays

Parents, Families and Friends of Lesbians & Gays (PFLAG) is a national non-profit organization with over 250,000 members and supporters and over 500 affiliates in the United States.
15. What is the name of the Olympic type games held with "all gay" competitors?

Answer: Gay Games

In 2004, held in Australia with Golden Girls Rue McClanahan and Bea Arthur as the Masters of Ceremonies.
Source: Author KatieK54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 99: 9/15
Jan 26 2023 : Guest 96: 5/15
Jan 24 2023 : Guest 32: 0/15
Jan 22 2023 : Guest 119: 5/15
Jan 09 2023 : ClaytonGarold: 10/15

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us