Quiz about Polynesia Melanesia and Micronesia
Quiz about Polynesia Melanesia and Micronesia

Polynesia, Melanesia and Micronesia Quiz


Most people associate Oceania with Australia and New Zealand, but the island groups of Polynesia, Melanesia and Micronesia also have intriguing and varied histories. My quiz is about them.

A multiple-choice quiz by Oidioid32123. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures

Author
Oidioid32123
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,024
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
365
Last 3 plays: Guest 119 (2/10), Guest 122 (5/10), Guest 216 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The discovery of what food in Polynesia has led some scholars to believe that Native Americans could have contacted Polynesians in pre-Columbian times? Hint

Corn
Sweet Potato
Squash
Beans

2. Melanesians have developed many languages throughout their history. Which country, also the largest country in Melanesia, has developed more languages than any other single nation in the world? Hint

Papua New Guinea
Fiji
Solomon Islands
Tonga

3. Micronesians are known to be an ethnic group that is a mix of three other major ethnic groups. Which group is NOT a major part of Micronesians? Hint

Filipino
Javanese
Melanesian
Polynesian

4. The Rapa Nui people of Polynesia made the incredible journey 1500 years ago almost all the way across the Pacific Ocean to settle what tiny island, today owned by Chile? Hint

Mangareva
Hiva Oa
Easter Island
Pitcairn Island

5. Which island nation in Melanesia is perhaps most famous for its island of Guadalcanal, which held one of the most brutal battles in World War II? Hint

Marshall Islands
Solomon Islands
Tuvalu
Nauru

6. Nauru is a tiny island nation in Micronesia. Which of the following nations never held imperialistic control of Nauru? Hint

The Netherlands
Germany
Japan
United Kingdom

7. Which Polynesian nation is known for having evaded European colonization and retaining its sovereignty throughout its entire existence? Hint

Tonga
Tuvalu
Samoa
New Zealand

8. What Melanesian country has the unique history of being controlled by the British and French peacefully at the same time? Hint

Tuvalu
Vanuatu
Palau
Indonesia

9. Which of the following regions in Micronesia was never colonized by the United States? Hint

Palau
Mariana Islands
Nauru
Wake Atoll

10. Which one of the three regions has a country that shares the name of the region? Hint

Melanesia
Micronesia
Polynesia
None of them


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The discovery of what food in Polynesia has led some scholars to believe that Native Americans could have contacted Polynesians in pre-Columbian times?

Answer: Sweet Potato

Sweet potatoes are indigenous in the Americas, yet carbon dating has proved that they have been in the Cook Islands as early as 1000 AD. They were widespread throughout Polynesia by the time Europeans reached it. The Maori word for sweet potato, Kumara, is similar to Native American words for it: the Quechua and Aymara languages call it a k'umar or k'umara.
2. Melanesians have developed many languages throughout their history. Which country, also the largest country in Melanesia, has developed more languages than any other single nation in the world?

Answer: Papua New Guinea

Papua New Guinea has more than 800 languages still in use. This is due to the fact that many tribes in Papua New Guinea are still uncontacted and have not assimilated with the rest of the world yet.
3. Micronesians are known to be an ethnic group that is a mix of three other major ethnic groups. Which group is NOT a major part of Micronesians?

Answer: Javanese

This is due to Micronesia being in the middle of the other three regions. Many Micronesians identify primarily with one of the other three groups.
4. The Rapa Nui people of Polynesia made the incredible journey 1500 years ago almost all the way across the Pacific Ocean to settle what tiny island, today owned by Chile?

Answer: Easter Island

Easter Island is one of the remote islands in the world. It is almost 1300 miles away from the nearest piece of inhabited land, which is the Pitcairn Islands, a British Dependency. Easter Island is also known for its carved head statures, called Moai.
5. Which island nation in Melanesia is perhaps most famous for its island of Guadalcanal, which held one of the most brutal battles in World War II?

Answer: Solomon Islands

The Battle of Guadalcanal saw thousands of American and Japanese die, and was a dark period in history. Guadalcanal is the largest island in the Solomon Islands.
6. Nauru is a tiny island nation in Micronesia. Which of the following nations never held imperialistic control of Nauru?

Answer: The Netherlands

Germany held Nauru from 1888 until 1914, when Australians captured it during World War One. Australians shared control of Nauru with the UK and New Zealand. Japan later conquered Nauru during World War Two. The Netherlands' main colony was Indonesia.
7. Which Polynesian nation is known for having evaded European colonization and retaining its sovereignty throughout its entire existence?

Answer: Tonga

Although Tonga was protected by the British, it retained its monarchy and thus its sovereignty. This was decided in the Treaty of Friendship, which didn't impose a higher British power in Tonga than a British consul.
8. What Melanesian country has the unique history of being controlled by the British and French peacefully at the same time?

Answer: Vanuatu

This agreement between the British and the French was known as the British-French Condominium. The colonization of Vanuatu by the British and French is why English and French are official languages in Vanuatu today.
9. Which of the following regions in Micronesia was never colonized by the United States?

Answer: Nauru

Nauru is the second least populated country in the entire world, and the least populated country in Oceania. Only Vatican City has fewer people than Nauru. Nauru is also the only country in Micronesia not to be controlled by the Americans at one point, with influence from European countries and Japan instead.
10. Which one of the three regions has a country that shares the name of the region?

Answer: Micronesia

The Federated States of Micronesia is a nation consisting of 650 islands in the South Pacific. Its official currency is the United States Dollar.
Source: Author Oidioid32123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 07 2023 : Guest 119: 2/10
Jan 31 2023 : Guest 122: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 216: 1/10
Jan 03 2023 : Guest 51: 5/10
Dec 21 2022 : DeepHistory: 10/10
Dec 11 2022 : Guest 153: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Anglo-American Cultures Average
2. Fantastic Fa'a Samoa! Average
3. Justa Word in Spanish Average
4. Grin and Bare It! Average
5. LGBT Signs and Symbols Difficult
6. Australian-American Culture Difficult
7. Guildmade Maidens Difficult
8. Have Fun or Aisle be Upset Average
9. Last Rites Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us