FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hail to the Chiefs Wife 3 Hillary Clinton
Quiz about Hail to the Chiefs Wife 3 Hillary Clinton

Hail to the Chief's Wife [3]: Hillary Clinton Quiz


Love her or hate her, Hillary Rodham Clinton is a formidable woman. This is the 3rd in a series of quizzes on American First Ladies.

A multiple-choice quiz by brewster76. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. First Ladies
  8. »
  9. Hillary Clinton

Author
brewster76
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,530
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
613
Last 3 plays: emmal2000uk (1/10), Guest 104 (8/10), BarbaraMcI (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Hillary Rodham Clinton has been a law student in Connecticut, the First Lady of Arkansas and a senator from New York but do you know where she was born and raised? Hint


Question 2 of 10
2. 22 year-old Hillary Rodham was chosen as the first student to deliver the commencement address at which prestigious college in 1969? Hint


Question 3 of 10
3. In her official White House biography, Presdient Clinton is quoted as saying about their first meeting at the Yale Law School Library that he had been looking at her and Hillary "strode up to him and said, 'If you're going to keep staring at me, I might as well _____ .' " Fill in the blank. Hint


Question 4 of 10
4. For whom or what is Mrs. Clinton's daughter Chelsea named? Hint


Question 5 of 10
5. Mrs. Clinton has long been associated with an organization whose stated mission is to "lift children out of poverty, protect them from abuse and ensure their access to health care, quality education and a moral and spiritual foundation." Founded by Marian Wright Edelman in 1973, what is the name of this group with which Hillary Clinton has worked since its inception? Hint


Question 6 of 10
6. In 1993 Hillary Clinton was selected by her husband to chair a national task force to reform which issue? Hint


Question 7 of 10
7. Which New York senator decided not to run for re-election in 2000, leaving the door open for Hillary Clinton? Hint


Question 8 of 10
8. In her bid for the Democratic Presidential nomination in 2008, Hillary Clinton sought to position herself as more experienced in foreign policy than rival Barack Obama. However, she may have overstepped herself when she received an avalanche of negative press for "mis-representing" which event? Hint


Question 9 of 10
9. After losing a bitterly fought race for the 2008 Democratic Presidential nomination to Barack Obama, to which position did the new President Obama appoint Hillary Clinton in 2009? Hint


Question 10 of 10
10. Hillary Clinton is a Grammy winner.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : emmal2000uk: 1/10
Apr 09 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 06 2024 : BarbaraMcI: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hillary Rodham Clinton has been a law student in Connecticut, the First Lady of Arkansas and a senator from New York but do you know where she was born and raised?

Answer: Illinois

Hillary Diane Rodham was born in Chicago, Illinois on October 26, 1947. She was the older sister to two brothers, Tony and Hugh. Though raised in a conservative Republican household, Mrs. Clinton switched her party affiliation to Democratic after the 1968 presidential election of Richard Nixon.
2. 22 year-old Hillary Rodham was chosen as the first student to deliver the commencement address at which prestigious college in 1969?

Answer: Wellesley

She graduated with honors from Wellesley with a degree in political science. Her graduation speech made Life magazine as she had criticized the speaker who preceded her, Massachusettes Senator Edward Brooke. One of the more memorable lines from the speech is "the challenge now is to practice politics as the art of making what appears to be impossible, possible."
Faber College is the fictitious school in "Animal House".
3. In her official White House biography, Presdient Clinton is quoted as saying about their first meeting at the Yale Law School Library that he had been looking at her and Hillary "strode up to him and said, 'If you're going to keep staring at me, I might as well _____ .' " Fill in the blank.

Answer: Introduce myself

Hillary and Bill went on to become partners in moot court. She was also on the Yale Law Review editorial board.
4. For whom or what is Mrs. Clinton's daughter Chelsea named?

Answer: A song by Judy Collins

Chelsea Clinton received her name because her parents loved the song "Chelsea Morning" written by Joni Mitchell and recorded by Judy Collins.
5. Mrs. Clinton has long been associated with an organization whose stated mission is to "lift children out of poverty, protect them from abuse and ensure their access to health care, quality education and a moral and spiritual foundation." Founded by Marian Wright Edelman in 1973, what is the name of this group with which Hillary Clinton has worked since its inception?

Answer: Children's Defense Fund

Hillary Rodham first met Marian Wright Edelman while she was a law student student at Yale and Mrs. Edelman was a civil rights attorney. She served on the board of the group for many years. The Children's Defense Fund was designated as one of the "American Idol Gives Back" beneficiaries in 2008.
6. In 1993 Hillary Clinton was selected by her husband to chair a national task force to reform which issue?

Answer: Health care

Quickly dubbed "Hillarycare" by its opponents, the final plan presented by Mrs. Clinton and the Task Force on National Health Care Reform proved to be unpopular and was abandoned a year later. She found later success in championing 1997's State Children's Health Insurance program and helped create the Office on Violence Against Women within the Department of Justice.
7. Which New York senator decided not to run for re-election in 2000, leaving the door open for Hillary Clinton?

Answer: Daniel Patrick Moynihan

In running for the Senate from New York, Mrs. Clinton became the first First Lady to seek political office. Her opponent was Republican Congressman Rick Lazio who was soundly defeated despite criticism that she was a carpetbagger who had never resided in New York and lacked experience as an elected official. While in the Senate (2001-2009), Senator Clinton was generally thought to have performed well.

Tip O'Neill was a Congressman from Massachusetts (1953 - 1987) and the Speaker of the US House of Representatives from 1977-1987. When first elected in 1953 he took over the House seat formerly held by John F. Kennedy, who had been elected to the Senate. He was succeeded in 1987 by Joseph P. Kennedy, the son of the late New York Senator and US Attorney General Robert Kennedy.

Mario Cuomo was the Governor of New York from 1983-1994. Rudolph Giuiani was the US Attorney for New York where he made his crime-busting reputation prosecuting Wall Street financiers like Ivan Boesky and Michael Milken and members of organized crime. He was the Mayor of New York City from 1993-2001.
8. In her bid for the Democratic Presidential nomination in 2008, Hillary Clinton sought to position herself as more experienced in foreign policy than rival Barack Obama. However, she may have overstepped herself when she received an avalanche of negative press for "mis-representing" which event?

Answer: While First Lady, she had landed in Bosnia under sniper fire

The quote that garnered so much attention read "I remember landing under sniper fire. There was supposed to be some kind of a greeting ceremony at the airport, but instead we just ran with our heads down to get into the vehicles to get to our base." (New York Times; March 25, 2008)
The film of the 1996 event, however, showed Mrs. Clinton and her then teen-aged daughter Chelsea smiling, waiving and shaking hands as they walked across the tarmac, accompanied by Bosnia's acting president.
9. After losing a bitterly fought race for the 2008 Democratic Presidential nomination to Barack Obama, to which position did the new President Obama appoint Hillary Clinton in 2009?

Answer: Secretary of State

Mrs. Clinton became the third woman to assume the role of Madame Secretary; she was preceeded by Madeleine Albright and Condoleeza Rice.
10. Hillary Clinton is a Grammy winner.

Answer: True

Hillary Clinton won a Grammy in 1997 in the Spoken Word category for the audiobook of her bestseller "It Takes a Village." She was nominated again for the audiobook recording of her 2003 autobiography "Living History."
Source: Author brewster76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us