Quiz about How to say it in Finnish
Quiz about How to say it in Finnish

How to say it in Finnish Trivia Quiz


Finnish sounds and looks very strange if you aren't familiar with it.

A multiple-choice quiz by Bigbro. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
Bigbro
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
109,472
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1255
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'I love you' is what everybody wants to hear. In Finland we say: Hint

Minä vihaan sinua
Minä odotan sinua
Minä kaipaan sinua
Minä rakastan sinua

2. It is polite to greet people when you see them. In the morning we say 'good morning', of course. In Finnish it is: Hint

Hyvää yötä
Hyvää iltaa
Hyvää huomenta
Hyvää päivää

3. A shoe in Finnish is 'kenkä'. But what is the plural form of it? Hint

Kengäs
Kenkät
Kengät
Kenkäs

4. 'Kuusi' means six, but what else does it mean? Hint

paper
slippery
spruce
go

5. Coffee is a very popular drink in Finland. When you go to a cafe and want to order it, you say: Hint

Tuotko ämpärillä kahvia?
Saisinko kupin kahvia?
Tämäkö muka on kahvila?
Naapurissa on parempi kahvila.

6. The word 'quiz' is familiar to you, but what would that be in Finnish? Hint

Tietokone
Kuitti
Tietokilpailu
Kuva

7. A box means 'laatikko' and an office is 'toimisto', but how would you say a box-office in Finnish? Hint

Bensa-asema
Lippukassa
Kirjahylly
Avaimenperä

8. Santa Claus lives, according to some beliefs, in Finland. What is 'Santa Claus' in Finnish? Hint

Joulupukki
Petteri Punakuono
Joulumuori
Ville Vallaton

9. In Finnish we have many long, difficult words. That's why in the spoken language some words get shorter and lots of slang expressions are used. A litter basket (roskakori) becomes 'roskis' for example. Can you indicate a shorter form of 'lukujärjestys'(timetable)? Hint

Järkkäri
Lujeri
Järki
Lukkari

10. What is 'kännykkä' in English? Hint

galleon
song contest
cannon
mobile phone


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'I love you' is what everybody wants to hear. In Finland we say:

Answer: Minä rakastan sinua

'Minä' (I) 'rakastan/rakastaa' (love) 'sinua/sinä' (you); it doesn't sound very pretty, does it? 'Vihaan/vihata' is hate, 'kaipaan/kaivata' is to miss and 'odotan/odottaa' means to wait.
2. It is polite to greet people when you see them. In the morning we say 'good morning', of course. In Finnish it is:

Answer: Hyvää huomenta

'Hyvää/hyvä' (good), huomenta/huomen (morning). 'Iltaa/ilta' means an evening, 'päivää/päivä' means a day and 'yötä/yö' is a night. Lot of ä:s and ö:s in Finnish...
3. A shoe in Finnish is 'kenkä'. But what is the plural form of it?

Answer: Kengät

Only 'kengät' is correct, the other words don't mean anything.
4. 'Kuusi' means six, but what else does it mean?

Answer: spruce

'Kuusi' means both six and a spruce. In Finnish there are many double- meaning words like 'voi' (she/he can/butter), 'palaa' (coming back/burn), etc. In the spoken language there are even more double-meaning words like 'kuula' (ball/head), 'kärry' (cart/car), etc.
5. Coffee is a very popular drink in Finland. When you go to a cafe and want to order it, you say:

Answer: Saisinko kupin kahvia?

'Saisinko kupin kahvia?' means 'May I have a cup of coffee?' and this is the proper way to order it. If you said 'Tuotko ämpärillä kahvia', you would probably get a pail of coffee. 'Tämäkö muka on kahvila?' means something like 'Do you really mean that this place is a cafe?' and with 'Naapurissa on parempi kahvila' you claim that the cafe next door is better...
6. The word 'quiz' is familiar to you, but what would that be in Finnish?

Answer: Tietokilpailu

The literal translation of 'tietokilpailu' is a knowledge-contest. The other words mean a receipt (kuitti), a picture (kuva) and a computer (tietokone).
7. A box means 'laatikko' and an office is 'toimisto', but how would you say a box-office in Finnish?

Answer: Lippukassa

'Box' and 'office' together mean something very different from a 'box-office'. 'Bensa-asema' is a gas station, 'kirjahylly' is a bookshelf and 'avaimenperä' means a key fob.
8. Santa Claus lives, according to some beliefs, in Finland. What is 'Santa Claus' in Finnish?

Answer: Joulupukki

'Joulumuori' is his wife, 'Petteri Punakuono' is his reindeer (Rudolf the Rednose Reindeer) and 'Ville Vallaton' is Dennis the Menace.
9. In Finnish we have many long, difficult words. That's why in the spoken language some words get shorter and lots of slang expressions are used. A litter basket (roskakori) becomes 'roskis' for example. Can you indicate a shorter form of 'lukujärjestys'(timetable)?

Answer: Lukkari

'Lukkari' means the same as 'lukujärjestys'. It is used mostly by younger students. 'Järkkäri' is the same as 'järjestysmies' (a doorkeeper) and 'järki' means a sense. 'Lujeri' is made up. By the way, 'lukkari' means also a cantor...
10. What is 'kännykkä' in English?

Answer: mobile phone

'Kännykkä' is also Nokia's registered trademark. A galleon is in Finnish 'kaljuuna', cannon is 'kanuuna' and song contest is 'laulukilpailu' (a song means 'laulu' and contest is 'kilpailu').
Source: Author Bigbro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us