FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Extinct Languages of Europe
Quiz about Extinct Languages of Europe

Extinct Languages of Europe Trivia Quiz


How many languages died since the dawn of humanity? Nobody knows. This quiz is to learn something more about a bunch of European languages now disappeared. (Most of the information is from the excellent site Ethnologue.com)

A multiple-choice quiz by zordy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
zordy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,207
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
867
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which of these is an extinct language of Scotland? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is another dead language in the UK, a form of Gaelic?
Hint


Question 3 of 10
3. Which of these was an old language spoken in Germany?
Hint


Question 4 of 10
4. Which of these was a language that was spoken in the Canary Islands?
Hint


Question 5 of 10
5. Its name recalls an empire, but this Baltic language has been extinct since the beginning of the 18th century.

Answer: (One or Two Words: Think Bismarck)
Question 6 of 10
6. Which of these is a recently extinct language that was spoken on the Adriatic coast in Croatia? (Hint: it needs at least 101 speakers.)
Hint


Question 7 of 10
7. This was a language that was spoken in Crimea, in present-day Ukraine. Hint


Question 8 of 10
8. This is an extinct language of Greece that died in the 1960s.
Hint


Question 9 of 10
9. This was a Judeo-Slavic language that became extinct in late Middle Ages. Hint


Question 10 of 10
10. It is the Dead Language par excellence, but it is still the official language of the smallest State in the world.

Answer: (Alive and kicking in school)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is an extinct language of Scotland?

Answer: Norn

Spoken in Shetland and Orkney became extinct after the islands were ceded to Scotland in the 15th century.
2. Which of these is another dead language in the UK, a form of Gaelic?

Answer: Manx

Lallans is a dialect of the Scots language.
According to Ethnologue.com, Polari, also called Parlare, Parlyaree etc is an in-group language whose speakers are all gays.
3. Which of these was an old language spoken in Germany?

Answer: Frankish

It was spoken in Nothern Gaul and Low Countries. All the others are alive and well.
4. Which of these was a language that was spoken in the Canary Islands?

Answer: Guanche

Fala is a very lively language of Extremadura, Galician is spoken is Northern Spain. Euskara is Basque, a language with no relation to others, spoken in the Basque Country.
5. Its name recalls an empire, but this Baltic language has been extinct since the beginning of the 18th century.

Answer: Prussian

Other Baltic languages that are unfortunately dead: Selonian, Yotvingian, Semigallian, Curonian.
6. Which of these is a recently extinct language that was spoken on the Adriatic coast in Croatia? (Hint: it needs at least 101 speakers.)

Answer: Dalmatian

Also called Ragusan or Vegliote is from the island of Veglia or Krk.
Karelian is a language of Finland.
Cimbrian is a German language spoken in Italy.
7. This was a language that was spoken in Crimea, in present-day Ukraine.

Answer: Gothic

It had speakers until the 18th century. I made up the other ones.
8. This is an extinct language of Greece that died in the 1960s.

Answer: Cappadocian

It died only in the 1960s. It is different from the ancient Anatolian language spoken in Cappadocia.
Liv is almost extinct language of Latvia, Saami is a group of languages of Lappland.
9. This was a Judeo-Slavic language that became extinct in late Middle Ages.

Answer: Knaanic

Syriac is a dead language of Turkey. Circassian is a group of languages of the West Caucasian family and Tosk is the main language of Albania also called Shqip.
10. It is the Dead Language par excellence, but it is still the official language of the smallest State in the world.

Answer: Latin

The other official language of the Vatican State is Italian.
Vale! or ciao.
Source: Author zordy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us