Quiz about Basic Armenian
Quiz about Basic Armenian

Basic Armenian Trivia Quiz


These are basic Armenian phrases that can get anyone through the first day in Armenia, in case anyone ever finds themselves in that part of the world. (NB - '@' stands for the neutral 'schwa' vowel.)

A multiple-choice quiz by Irena98_00. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
Irena98_00
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
151,509
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
562
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How do you say "Hello" in Armenian? Hint

Shnorhakalutyun
Bari ahorjak
Hajogh
Barev

2. If you are hungry and want to buy something sweet from a vendor a
"karkandak" would be a good choice!

True
False

3. If someone asks you "Inche dzer anun?" in Armenian, what are they asking you? Hint

How old are you?
Where are you from?
Do you have a pet?
What is your name?

4. If you needed something to drink, what would you ask for at the vendor? Hint

Kerakur
Khmichk
Shorer
Khanut

5. If you have a "kartez" in your hand, what are you holding? Hint

suitcase
documents
camera
map

6. Where would you go to get something to eat or drink? Hint

Khanut
Dprots
Tun
Chasharan

7. Lake "Sevan" is the only large lake in the whole country.

True
False

8. If you are asked "Kani tarekanes?", what are you being asked? Hint

Where are you from?
Are you thirsty?
Where are you going?
How old are you?

9. What does a "girk" mean? Hint

a cup of tea
a store
a book
a girl

10. And finally! What is the capital of Armenia? Hint

Sevan
Gyumri
Yerevan
Spitak


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do you say "Hello" in Armenian?

Answer: Barev

The first word to know in any language - in Armenian also.
2. If you are hungry and want to buy something sweet from a vendor a "karkandak" would be a good choice!

Answer: False

A "karkandak" is actually a piece of pastry usually filled with savoury ingredients. Usually it's either ground meat or potatoes with herbs. Very tasty and inexpensive!
3. If someone asks you "Inche dzer anun?" in Armenian, what are they asking you?

Answer: What is your name?

The answer to this question is "Im anun (your name)".
4. If you needed something to drink, what would you ask for at the vendor?

Answer: Khmichk

"Khmichk" can also be an alcoholic drink.
5. If you have a "kartez" in your hand, what are you holding?

Answer: map

If you actually look at the map of Armenia, you will find a lot of mountains all over the country. That's why the weather is continental - cold in the winter and hot in the summer!
6. Where would you go to get something to eat or drink?

Answer: Chasharan

A "chasharan" could be described as a cafe where people go to get a cup of coffee and a snack such as a sandwich.
7. Lake "Sevan" is the only large lake in the whole country.

Answer: True

It is also a freshwater lake, making it a perfect environment for farming fish - it is the country's main source.
8. If you are asked "Kani tarekanes?", what are you being asked?

Answer: How old are you?

This phrase literally means "How many years are you?"
9. What does a "girk" mean?

Answer: a book

Armenian is known for its artists and writers. Some of the best known writers and poets are Hovaness Tumanyan, Gazaros Agayan, and Avetik Isahakyan.
10. And finally! What is the capital of Armenia?

Answer: Yerevan

Yerevan is the biggest city in the country. It is full of art galleries, museums, monuments, government facilities, hotels, and almost everything else you could want to explore in order to learn about this wonderful place!
Source: Author Irena98_00

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Matve before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 107: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 107: 10/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us