FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Interesting Facts About First Ladies
Quiz about Interesting Facts About First Ladies

Interesting Facts About First Ladies Quiz


I hope you like this about presidents' wives.

A multiple-choice quiz by daisyduke71. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. First Ladies

Author
daisyduke71
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
8,950
Updated
Apr 28 22
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
2342
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 25
1. Which first lady fled the White House with Gilbert Stuart's portrait of George Washington under one arm and a copy of Jefferson's Declaration of Independence in her other hand? Hint


Question 2 of 25
2. Which first lady always wore sensibly tailored suits, flowered hats, and loved reading detective stories? Hint


Question 3 of 25
3. Which first lady set her table with unmatched dishes and sometimes served scrambled eggs at White House lunches? Hint


Question 4 of 25
4. Which first lady was seriously critized for wearing expensive gowns and going over budget in redocorating the White House? Hint


Question 5 of 25
5. Whose wife was known as 'Lemonade Lucy' because she refused to allow alcohol in the White House? Hint


Question 6 of 25
6. Which first lady loved to stay in bed till noon talking on the telephone to friends and was nicknamed by White House maids 'Sleeping Beauty'? Hint


Question 7 of 25
7. What first lady was an attorney? Hint


Question 8 of 25
8. Which first lady selected 'Hail to the Chief' as the song to be played to announce the appearence of the president? Hint


Question 9 of 25
9. Even though he was considered a very frugal one this presidents favorite hobby was buying expensive clothes for his beautiful wife. He forbid her to wear casual clothes. Who was that first lady? Hint


Question 10 of 25
10. Which first lady was called 'An American Jezebel', 'a covered adultress', and 'a profligate woman' because the man who she was previously married to had delayed signing the divorce? Hint


Question 11 of 25
11. Which first lady, who was a dancer in her youth, was also honest enough to reveal that she had cancer and later confessed to dependency on drugs and alcohol and had a rehabilitation center named for her? Hint


Question 12 of 25
12. She had a Quaker background but loved to dress in fancy clothes, never went anywhere without her snuff box, and was known as a charming hostess. Many said without her, her husband would have been a one term president. Who was she? Hint


Question 13 of 25
13. Helen Thomas, well known White House reporter, said of her she was 'the warmest first lady I covered and the one who loved the people the most'? Hint


Question 14 of 25
14. She was a divorced woman, deserted by her playboy husband, when she married her 25 year old husband. Her husband became a senator and she enjoyed the social life that position provided. She was sixty when her husband was elected president. Tactless and overbearing she has been caled 'The worst first lady '. Who was she? Hint


Question 15 of 25
15. When she became first lady she brought 6 children and a menagerie of pets ranging from ponies to rats. She oversaw a complete renovation of the White House. She entertained with elegance and good taste. Her guests included artists and classical musicians of the day. Who was she? Hint


Question 16 of 25
16. She and her husband gave thousands of dollars of their own money to the poor people who wrote telling of their poverty. She personally served coffee and sandwiches to veterans who marched in Washington. Who was she? Hint


Question 17 of 25
17. She made no effort to change her image, she was her own person. She was a mother of 5 and a grandmother to 10. She had a somewhat sharp tongue and was asked by her husband not to ridicule him in public. Yet she was the women who focused on issues related to children. She was admired by all who knew her. Who was she? Hint


Question 18 of 25
18. Which two presidents had two first ladies? Hint


Question 19 of 25
19. At one time she was circulation manager for a newspaper. Who was she? Hint


Question 20 of 25
20. What first lady never occupied the White House? Hint


Question 21 of 25
21. Who was the second former first lady to remarry after her husband's death? Hint


Question 22 of 25
22. Who ran a radio station? Hint


Question 23 of 25
23. Who initiated the inaugural ball? Hint


Question 24 of 25
24. Who once taught at a school for the deaf? Hint


Question 25 of 25
25. Which first lady only wore black? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which first lady fled the White House with Gilbert Stuart's portrait of George Washington under one arm and a copy of Jefferson's Declaration of Independence in her other hand?

Answer: Dolley Madison

2. Which first lady always wore sensibly tailored suits, flowered hats, and loved reading detective stories?

Answer: Bess Truman

3. Which first lady set her table with unmatched dishes and sometimes served scrambled eggs at White House lunches?

Answer: Eleanor Roosevelt

4. Which first lady was seriously critized for wearing expensive gowns and going over budget in redocorating the White House?

Answer: Mary Todd Lincoln

In her first year as first lady she spent more than that allocated for four years. Her husband paid the rest out of his own pocket.
5. Whose wife was known as 'Lemonade Lucy' because she refused to allow alcohol in the White House?

Answer: Rutherford B. Hayes's

6. Which first lady loved to stay in bed till noon talking on the telephone to friends and was nicknamed by White House maids 'Sleeping Beauty'?

Answer: Mamie Eisenhower

7. What first lady was an attorney?

Answer: Hillary Clinton

8. Which first lady selected 'Hail to the Chief' as the song to be played to announce the appearence of the president?

Answer: Sarah Polk

9. Even though he was considered a very frugal one this presidents favorite hobby was buying expensive clothes for his beautiful wife. He forbid her to wear casual clothes. Who was that first lady?

Answer: Grace Coolidge

10. Which first lady was called 'An American Jezebel', 'a covered adultress', and 'a profligate woman' because the man who she was previously married to had delayed signing the divorce?

Answer: Rachel Jackson

11. Which first lady, who was a dancer in her youth, was also honest enough to reveal that she had cancer and later confessed to dependency on drugs and alcohol and had a rehabilitation center named for her?

Answer: Betty Ford

12. She had a Quaker background but loved to dress in fancy clothes, never went anywhere without her snuff box, and was known as a charming hostess. Many said without her, her husband would have been a one term president. Who was she?

Answer: Dolley Madison

13. Helen Thomas, well known White House reporter, said of her she was 'the warmest first lady I covered and the one who loved the people the most'?

Answer: Pat Nixon

14. She was a divorced woman, deserted by her playboy husband, when she married her 25 year old husband. Her husband became a senator and she enjoyed the social life that position provided. She was sixty when her husband was elected president. Tactless and overbearing she has been caled 'The worst first lady '. Who was she?

Answer: Florence Harding

15. When she became first lady she brought 6 children and a menagerie of pets ranging from ponies to rats. She oversaw a complete renovation of the White House. She entertained with elegance and good taste. Her guests included artists and classical musicians of the day. Who was she?

Answer: Edith Roosevelt

16. She and her husband gave thousands of dollars of their own money to the poor people who wrote telling of their poverty. She personally served coffee and sandwiches to veterans who marched in Washington. Who was she?

Answer: Lou Hoover

17. She made no effort to change her image, she was her own person. She was a mother of 5 and a grandmother to 10. She had a somewhat sharp tongue and was asked by her husband not to ridicule him in public. Yet she was the women who focused on issues related to children. She was admired by all who knew her. Who was she?

Answer: Barbara Bush

18. Which two presidents had two first ladies?

Answer: John Tyler and Woodrow WIlson

There were six that had two wives, but only two that had them both while they were president.
19. At one time she was circulation manager for a newspaper. Who was she?

Answer: Florence Harding

20. What first lady never occupied the White House?

Answer: Anna Symes Harrison

21. Who was the second former first lady to remarry after her husband's death?

Answer: Jacqueline Kennedy

22. Who ran a radio station?

Answer: Lady Bird Johnson

23. Who initiated the inaugural ball?

Answer: Dolley Madison

24. Who once taught at a school for the deaf?

Answer: Grace Coolidge

25. Which first lady only wore black?

Answer: Jane Pierce

Source: Author daisyduke71

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us