Quiz about Justice Will Be Served
Quiz about Justice Will Be Served

Justice Will Be Served Trivia Quiz


The Supreme Court represents one of the three branches of US government. Its power cannot be understated. But how well do you know the men and women who have served on the highest court in the land? Enjoy this quiz!

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Law
  8. »
  9. Supreme Court

Author
Bob9491
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,386
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
484
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: j2cp2 (9/10), zerrien77 (8/10), LynnDalton (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Sandra Day O'Connor became the first female to serve on the Court. Which President appointed her? Hint

Ronald Reagan
Jimmy Carter
Bill Clinton
Gerald Ford

2. Then Chief Justice Earl Warren was appointed by President Lyndon Johnson to head a commission to investigate what? Hint

Subversive activity
The Mafia
The assassination of President John F. Kennedy
Illegal immigrants

3. Counting the Chief Justice, how many justices are on the Supreme Court? Hint

9
10
8
12

4. Who followed Earl Warren as Chief Justice? Hint

William Rehnquist
Thurgood Marshall
Hugo Black
Warren Burger

5. Justice Clarence Thomas was appointed by President George H.W. Bush. During his Senate confirmation hearing, who made accusations of sexual harassment against him? Hint

Anita Hill
Betty Hill
Anita Jackson
Anita Johnson

6. Which of the following statements is true? Hint

As vacancies occur, the President can nominate anyone to serve on the Court.
Only an existing Associate Justice can be nominated to be Chief Justices.
Nominees to the Court must first be approved by the existing justices.
Prospective justices must submit a brief outlining their quailifications.

7. Which two Justices were the first confirmed by a unanimous vote of the Senate? Hint

John Roberts and Clarence Thomas
John Roberts and Sonia Sotomayor
Harry Blackmun and John Paul Stevens
Elena Kagan and Ruth Bader Ginsburg

8. Who was the first African-American to serve on the Supreme Court? Hint

Clarence Thomas
Andrew Young
Adam Clayton Powell
Thurgood Marshall

9. Which of these statements is *not* true? Hint

The Supreme Court can overturn an act of Congress.
The Supreme Court, ruling on Bush v Gore, halted the recount of votes in Florida in the 2000 Presidential election and declared George W. Bush the winner of the state's electoral votes, thus winning the Presidency.
The so-called "Miranda Rights", read by police to an arrested suspect, were a direct result of a Supreme Court ruling
The President can overturn a ruling by the Supreme Court

10. Which of these served the longest as Chief Justice of the United States? Hint

John Jay
Morrison Waite
John Rutledge
John Marshall


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sandra Day O'Connor became the first female to serve on the Court. Which President appointed her?

Answer: Ronald Reagan

President Reagan appointed Sandra Day O'Connor in 1981. She served on the Supreme Court until her retirement in 2006. Because presidents traditionally appoint prospective justices whose philosophies are similar to their own, O'Connor's conservative bent made her a logical choice.
2. Then Chief Justice Earl Warren was appointed by President Lyndon Johnson to head a commission to investigate what?

Answer: The assassination of President John F. Kennedy

Decades after the Warren Commission issued its 26-volume report, which concluded that Lee Harvey Oswald was the lone assassin of President John F. Kennedy, the debate has raged over the investigation itself as well as the conclusions of the Commission.
3. Counting the Chief Justice, how many justices are on the Supreme Court?

Answer: 9

All justices are originally nominated by the President and must then be confirmed by the Senate.
4. Who followed Earl Warren as Chief Justice?

Answer: Warren Burger

Upon the announcement of Earl Warren's retirement, President Lyndon Johnson nominated Associate Justice Abe Fortas for the position of Chief Justice. But the Senate blocked confirmation of Fortas. Warren delayed his retirement until Johnson's term was over and the new President, Richard Nixon, nominated Burger to the post.
5. Justice Clarence Thomas was appointed by President George H.W. Bush. During his Senate confirmation hearing, who made accusations of sexual harassment against him?

Answer: Anita Hill

Discrepancies in Anita Hill's testimony before the Senate Judiciary Committee and her inability to provide solid evidence proved to be fatal to her case against Justice Thomas.
6. Which of the following statements is true?

Answer: As vacancies occur, the President can nominate anyone to serve on the Court.

It is generally understood that Presidents will nominate justices that will reflect their own political beliefs. But the nominee must then be confirmed by the Senate. After the Senate Judiciary Committee has conducted a hearing and issued its report, only a simple majority vote of the Senate is required for confirmation of the nominee.
7. Which two Justices were the first confirmed by a unanimous vote of the Senate?

Answer: Harry Blackmun and John Paul Stevens

Harry Blackmun was appointed by Richard Nixon and confirmed by a vote of 94-0. John Paul Stevens was appointed by Gerald Ford and confirmed by a vote of 98-0.
8. Who was the first African-American to serve on the Supreme Court?

Answer: Thurgood Marshall

Marshall was nominated by President Lyndon Johnson in 1967. Clarence Thomas was the second African-American to be appointed. Adam Clayton Powell was a US Congressman from New York and Andrew Young is a former US Ambassador to the United Nations, a former Mayor of Atlanta Georgia and a former US Congressman.
9. Which of these statements is *not* true?

Answer: The President can overturn a ruling by the Supreme Court

While the President has the power of veto over Congress (which can still be overruled), the system of checks and balances established by the Founding Fathers does not allow a President to overturn a ruling by the Supreme Court.
10. Which of these served the longest as Chief Justice of the United States?

Answer: John Marshall

Appointed by President John Adams, Marshall served from February 4, 1801 to July 6, 1835. Rutledge holds the distinction of serving the shortest term, from August to December of 1795.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : j2cp2: 9/10
Oct 24 2022 : zerrien77: 8/10
Oct 03 2022 : LynnDalton: 7/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us