FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lions and Tigers and Other Big Cats
Quiz about Lions and Tigers and Other Big Cats

Lions and Tigers and... Other Big Cats Quiz


In addition to national flags, most countries also have a coat of arms or other heraldic emblem that represents them. Can you determine which countries use these imposing feline symbols?

A photo quiz by reedy. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols
  8. »
  9. National Symbols

Author
reedy
Time
6 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
404,986
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
310
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 115 (3/15), bernie73 (14/15), bradez (8/15).
-
Question 1 of 15
1. Two lions hold a shield bearing the Seal of Solomon and the sun rising over the Atlas Mountains. The country's royal crown sits at the top with the inscription "If you glorify God, He will glorify you" from the Qur'an in Arabic on the banner below.

Which West African country's coat of arms is this?
Hint


Question 2 of 15
2. Formerly part of the Soviet Union, this Eastern European country's coat of arms includes two lions supporting a shield depicting St. George slaying the dragon. The banner's Mkhedruli script reads "Strength is in Unity".

Which country?
Hint


Question 3 of 15
3. Supported by two tigers (representing strength and courage), this coat of arms is sectioned off to represent the 13 various states and additional territories within the federal constitutional monarchy.

Which East Asian country's coat of arms is this?
Hint


Question 4 of 15
4. Two panthers brace the shield which bears a ship (flying the nation's flag) that symbolizes the country 'moving towards a brighter future'. Behind everything is an okoumé tree and banners that declare 'We shall go forward united' in Latin, and 'Unity, Work, Justice' in French.

Which West African country?

Hint


Question 5 of 15
5. This golden shield encompasses the flag of the country within its frame while two cheetahs, balanced on two spears, hold it up.

This is the coat of arms of which East African country?
Hint


Question 6 of 15
6. This small, landlocked African nation's coat of arms feature's a lion's head on a shield, three spears behind, and the nation's motto in French, which translates as "Unity, Work, Progress".

Which country?
Hint


Question 7 of 15
7. Featuring three lions, the coat of arms of this Eastern European country was derived from that used by Tsar Ferdinand I, who ruled (as tsar) from 1908 until 1918.

Which country?
Hint


Question 8 of 15
8. Another coat of arms featuring three lions, only in this case the third lion (along with the green mountains behind) represent the Lion Mountains. The green, white and blue on the shield also happen to be the colours of the national flag.

Which West African country's coat of arms is this?

Answer: (Two Words)
Question 9 of 15
9. The coat of arms for Singapore features a lion and a tiger supporting a shield with a white crescent (a rising young nation) and five white stars (national ideals).

What does the 'majulah' in the motto "Majulah Singapura" translate as?
Hint


Question 10 of 15
10. Two lions brace a traditional East African shield sporting the colours of the national flag and a rooster holding an axe, which was the symbol of the party that led the country to independence from the United Kingdom in 1963.

Which country?
Hint


Question 11 of 15
11. The coat of arms for this Scandinavian country are the arms of dominion of King Harald V, who took the throne in 1991.

Which country?
Hint


Question 12 of 15
12. Since it was part of the Kingdom of Kongo, a dozen different arms have been used in what has since become the Democratic Republic of the Congo. In 2006, this emblem was adopted, most closely resembling that of the arms used when the country went by a different name (1971-1997).

Which former country?
Hint


Question 13 of 15
13. Supported by two leopards (this country's national animal) is a coat of arms displaying a Somba castle and a palm tree on the left, with the country's highest awarded medal and a sailing ship on the right.

Which West African country's coat of arms is this?
Hint


Question 14 of 15
14. This East African country was once the British protectorate of Nyasaland, which is reflected by the golden lion on the shield. Also represented are a rising sun on a black field (the dawn of freedom) and the wavy lines (and fish eagle above) for Lake Nyasa. Supporting the shield are a lion and a leopard, standing on Mlanje Mountain.

Which country?
Hint


Question 15 of 15
15. This is the 'greater' coat of arms of a Scandinavian country, which has its origins in the arms of King Karl Knutsson, who reigned in the 15th century.

Which country?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 115: 3/15
May 29 2024 : bernie73: 14/15
May 26 2024 : bradez: 8/15
May 20 2024 : Guest 49: 13/15
May 11 2024 : DeepHistory: 15/15
Apr 29 2024 : amarie94903: 15/15
Apr 24 2024 : OldManJack: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Two lions hold a shield bearing the Seal of Solomon and the sun rising over the Atlas Mountains. The country's royal crown sits at the top with the inscription "If you glorify God, He will glorify you" from the Qur'an in Arabic on the banner below. Which West African country's coat of arms is this?

Answer: Morocco

The Moroccan coat of arms is a variant on the former royal coat of arms, designed by Gauthier and Hainaut in 1957. The quotation from the Qur'an comes from Verse 7, Sura 47.
2. Formerly part of the Soviet Union, this Eastern European country's coat of arms includes two lions supporting a shield depicting St. George slaying the dragon. The banner's Mkhedruli script reads "Strength is in Unity". Which country?

Answer: Georgia

This coat of arms was adopted in 2004, updating the former symbol (also with St. George) that was in use before and after the Soviet era (1918-1921 and 1991-2004).

Mkhedruli is one of the three scripts used for the Georgian language, with the other two being Asomtavruli and Nuskhuri. Mkhedruli, however, was once the royal script of the Kingdom of Georgia, and is now used for the modern Georgian language.
3. Supported by two tigers (representing strength and courage), this coat of arms is sectioned off to represent the 13 various states and additional territories within the federal constitutional monarchy. Which East Asian country's coat of arms is this?

Answer: Malaysia

This has been Malaysia's coat of arms since 1965. The 14-point star represents the 14 original states within the Federation of Malaysia, before Singapore left. Since then the 14th star has come to represent the territories that have not achieved statehood. Below the star is a crescent moon, representing Islam.

On the shield, the five krises along the top represent the unfederated states of Johore, Kedah, Kelantan, Perlis, and Terengganu.

Below that, the four colours of red, black, white and yellow are the colours of the state flags of the federated states of Negeri Sembilan (red/black/yellow), Pahang (black/white), Perak (black/white/yellow), and Selangor (red/yellow).

The remaining five symbols from left to right symbolize the states of Penang, Sabah, (formerly Singapore, now the national flower - hibiscus), Sarawak, and Malacca.

Finally, the banner states 'Unity is Strength' in both romanized Malay and in the Jawi script.
4. Two panthers brace the shield which bears a ship (flying the nation's flag) that symbolizes the country 'moving towards a brighter future'. Behind everything is an okoumé tree and banners that declare 'We shall go forward united' in Latin, and 'Unity, Work, Justice' in French. Which West African country?

Answer: Gabon

The colours of the shield represent the dense forests (green), the sun (yellow), the sea (blue), and the people of Africa (black), while the three golden discs represent Gabon's mineral wealth.

This coat of arms was adopted in 1963.
5. This golden shield encompasses the flag of the country within its frame while two cheetahs, balanced on two spears, hold it up. This is the coat of arms of which East African country?

Answer: Somalia

The five-pointed white star, borrowed from the national flag, represents the ethnic Somali group and the five regions where they traditionally lived. It was originally used as the flag of the independent State of Somaliland. Both the flag and the coat of arms were adopted in 1956, prior to the actual establishment of the country in 1960 (the region had been divided up between colonial powers).
6. This small, landlocked African nation's coat of arms feature's a lion's head on a shield, three spears behind, and the nation's motto in French, which translates as "Unity, Work, Progress". Which country?

Answer: Burundi

Burundi is bordered by Rwanda, Tanzania and the Democratic Republic of the Congo, and also touches on the eastern shore of the northern arm of Lake Tanganyika.

This coat of arms, adopted in 1966, differs only slightly from the previous (1962-66) coat of arms from the Kingdom of Burundi. The lion's head had more mane, there were four spears, a karyenda drum rested above the shield, and the banner had the former national motto "Ganza Sabwa", which translates from Kurundi as 'the mwami reigns'.
7. Featuring three lions, the coat of arms of this Eastern European country was derived from that used by Tsar Ferdinand I, who ruled (as tsar) from 1908 until 1918. Which country?

Answer: Bulgaria

The current coat of arms was adopted in 1997, and was adapted from the coat of arms that was used (between 1927 and 1946) prior to Soviet rule.

Below the shield and the oak leaves is a banner with the words "Unity makes strength", written in Bulgarian.
8. Another coat of arms featuring three lions, only in this case the third lion (along with the green mountains behind) represent the Lion Mountains. The green, white and blue on the shield also happen to be the colours of the national flag. Which West African country's coat of arms is this?

Answer: Sierra Leone

In addition to the lions and the reference to the mountains from which Sierra Leone derives its name, the shield also has three torches that represent peace and dignity. The wavy blue lines represent the sea, the green (and the palm trees) refers to agriculture, and the white means unity and justice.

The coat of arms was adopted in 1960, just prior to achieving independence from the United Kingdom in 1961.
9. The coat of arms for Singapore features a lion and a tiger supporting a shield with a white crescent (a rising young nation) and five white stars (national ideals). What does the 'majulah' in the motto "Majulah Singapura" translate as?

Answer: Onward

This coat of arms was adopted in 1959 when it began self governance (as a colony of the United Kingdom). The five ideals represented by the white stars are democracy, peace, progress, justice and equality.
10. Two lions brace a traditional East African shield sporting the colours of the national flag and a rooster holding an axe, which was the symbol of the party that led the country to independence from the United Kingdom in 1963. Which country?

Answer: Kenya

The colours of the shield each have a representation: Black for the Kenyan people, red for the blood shed in the struggle for freedom, green for agriculture, and white for peace and unity. Below the shield, the banner has 'Harambee', which is Swahili for "all for one".

The coat of arms was adopted (as inferred in the question) in 1963.
11. The coat of arms for this Scandinavian country are the arms of dominion of King Harald V, who took the throne in 1991. Which country?

Answer: Norway

The golden lion on a red shield dates back to the 13th century, with the silver-headed axe being added in in recognition of Olaf II (Saint Olaf), who reigned as the King of Norway from 1015 to 1028.

The coat of arms is used dually by the crown (King Harald V), the Parliament, and the Supreme Court, although the simplified rendition here is not as elaborate as the one the king uses.
12. Since it was part of the Kingdom of Kongo, a dozen different arms have been used in what has since become the Democratic Republic of the Congo. In 2006, this emblem was adopted, most closely resembling that of the arms used when the country went by a different name (1971-1997). Which former country?

Answer: Zaire

Where the current arms have the head of a leopard, an elephant tusk, and a spear, the arms of Zaire had the same leopard head, the tusk on the right side, and a branch to the left, with two crossed spears beneath. Both emblems displayed the same words in French, translated as "Justice, Peace, Labor".
13. Supported by two leopards (this country's national animal) is a coat of arms displaying a Somba castle and a palm tree on the left, with the country's highest awarded medal and a sailing ship on the right. Which West African country's coat of arms is this?

Answer: Benin

The Somba castle is a style of house attributed to the Somba people (or Ditamari), ethnic to parts of Benin and neighbouring Togo.

The medal - called the Star of Benin - is the modern Benin's continuation of the Order of the Black Star, established in 1889 when Benin was the Kingdom of Dahomey.

The sailing ship represents the arrival of Europeans to Benin.

In addition to the shield and the leopards, there are also two horns (filled with sand and corn) that represent prosperity, while Benin's motto is written on the banner below, stating in French, "Fellowship, Justice, Work".
14. This East African country was once the British protectorate of Nyasaland, which is reflected by the golden lion on the shield. Also represented are a rising sun on a black field (the dawn of freedom) and the wavy lines (and fish eagle above) for Lake Nyasa. Supporting the shield are a lion and a leopard, standing on Mlanje Mountain. Which country?

Answer: Malawi

The coat of arms, based somewhat on that of the Federation of Rhodesia and Nyasaland, was adopted in 1964 when the country gained independence from the United Kingdom and was renamed to Malawi.

An added note - Lake Nyasa is just one of the names by which lake is known, but I couldn't very well put 'Lake Malawi' in the question. It is also called Lago Niassa.
15. This is the 'greater' coat of arms of a Scandinavian country, which has its origins in the arms of King Karl Knutsson, who reigned in the 15th century. Which country?

Answer: Sweden

Shields within shields comprise the Swedish 'greater' coat of arms. Doubly represented are the three crowns (the symbol of Sweden, first used by Albrekt of Mecklenburg in 1364 when he became King) and the lion (the House of Bjelbo). In the center is the shield representing the House of Bernadotte, which itself is divided into halves, with the House of Vasa represented on the left side, and the arms of Charles XIV on the right.

In this format, the coat of arms was adopted in 1905 and codified in Swedish law in 1908.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Photographic Memory, Take 10:

My tenth set of ten photo quizzes on various topics, putting my photo quiz total at 100! Enjoy!

  1. Obsolete Jobs for Children Average
  2. All Things Green Easier
  3. Birds of a Feather? Average
  4. Jägerbombs Away! Easier
  5. All Things White Average
  6. Lions and Tigers and... Other Big Cats Average
  7. The Fine Line Between Yellow and Gold Average
  8. Cross Canada Trip, the First Leg Average
  9. Electromagnetic Attraction Average
  10. International Blue Average

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us