FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Little Known First Ladies Jane Pierce
Quiz about Little Known First Ladies Jane Pierce

Little Known First Ladies: Jane Pierce Quiz


Jane Means Appleton Pierce (1806-1863) was the wife of the 14th US President Franklin Pierce (1804-1869). She was First Lady from 1853 to 1857.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. First Ladies

Author
Joepetz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,570
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
397
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Jane Pierce was born Jane Means Appleton in Hampton which is in what New England state? Her husband Franklin represented this state in both houses of Congress. Hint


Question 2 of 10
2. When she was a young girl in school, what did Jane have a knack for that her teachers failed to get her to pursue in her adult years? Hint


Question 3 of 10
3. How and where did a young Jane meet her future husband and future president, Franklin? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following best describes how Jane felt about Franklin's political career? Hint


Question 5 of 10
5. How did Jane react upon discovering her husband was nominated by the Democratic Party for President in 1852? Hint


Question 6 of 10
6. After Franklin was elected to the presidency but before he was inaugurated, what tragedy struck the Pierces on January 16, 1853? Hint


Question 7 of 10
7. Since Jane Pierce was not performing official duties at the beginning of President Pierce's term, which woman acted as First Lady in her place? Hint: This woman would become a First Lady somewhere else later in her lifetime. Hint


Question 8 of 10
8. Besides redecorating the White House and hosting the occasional event later in her husband's term, what hobby did Jane spend the most time doing while First Lady? Hint


Question 9 of 10
9. By the time the Civil War came around in the 1860s, Jane and Franklin held separate views about the war. Which of the following best describes their views? Hint


Question 10 of 10
10. From what disease did Jane die from on December 2, 1863 in Andover, Massachusetts? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jane Pierce was born Jane Means Appleton in Hampton which is in what New England state? Her husband Franklin represented this state in both houses of Congress.

Answer: New Hampshire

Jane's father Jesse was a reverend in the Congregationalist Church. Jane was always described as a timid and frail girl, a phase she never really got over even into her adult life.
2. When she was a young girl in school, what did Jane have a knack for that her teachers failed to get her to pursue in her adult years?

Answer: Music

Jane was homeschooled when her tutors noticed she was very good at playing the piano. However, Jane was unenthusiastic about pursuing a music career and never played the piano in public after her marriage to Franklin in 1834.
3. How and where did a young Jane meet her future husband and future president, Franklin?

Answer: No one really knows

Jane's father was president of Bowdoin College from 1809-1819 but Franklin did not attend the school until 1820. Jane never attended Bowdoin herself. Also, one of Jane's sister's husbands had been an instructor at Bowdoin and taught Franklin, but there is no evidence to suggest this is how the first couple met. Jane had terrible handwriting and most of her correspondence is illegible, so historians cannot accurately decipher them.
4. Which of the following best describes how Jane felt about Franklin's political career?

Answer: She absolutely hated it

Jane was described by friends and family as being somewhat na´ve on political matters and was completely disinterested in his work. Her only passion in life was for her son Benjamin after her first two sons died in infancy. Jane liked neither socializing with the other senators' wives nor the effect Washington was having on her son.

She successfully convinced Franklin to resign his Senate seat and move back to New Hampshire.
5. How did Jane react upon discovering her husband was nominated by the Democratic Party for President in 1852?

Answer: She fainted

Jane was absolutely devastated by the prospect of returning to Washington nearly 15 years after leaving. Twelve-year old Benjamin once wrote to his mother that he hoped his father lost the presidency because he did not want to go to back to Washington both for his sake and his mother's.
6. After Franklin was elected to the presidency but before he was inaugurated, what tragedy struck the Pierces on January 16, 1853?

Answer: Their son Benjamin was killed

Benjamin was the only child of the Pierces' who survived past the age of four. Benjamin died when a train car derailed and crashed. Jane Pierce never fully recovered from the incident, becoming something of a recluse. She did not attend her husband's inauguration nor hosted guests for two years or half Franklin's presidency. Benjamin's death also strained the relationship between the First Lady and the President as she blamed his death on Franklin winning the presidency.
7. Since Jane Pierce was not performing official duties at the beginning of President Pierce's term, which woman acted as First Lady in her place? Hint: This woman would become a First Lady somewhere else later in her lifetime.

Answer: Varina Davis

Varina Davis was the wife of Jefferson Davis who was Franklin Pierce's Secretary of War. During the Civil War, Varina Davis would be the Confederate First Lady when her husband became its president. Jane Pierce also gave out other traditional duties to various other women including her Aunt Abby.
8. Besides redecorating the White House and hosting the occasional event later in her husband's term, what hobby did Jane spend the most time doing while First Lady?

Answer: Writing letters

Mrs. Pierce spent a lot of her time as First Lady writing letters to her dead son, Benjamin. As time went on, Jane's health deteriorated significantly and she was limited to what she could actually do. Because of her ill health, Jane did not receive many visitors except for White House servants whom she became friendly with.
9. By the time the Civil War came around in the 1860s, Jane and Franklin held separate views about the war. Which of the following best describes their views?

Answer: Jane was pro-war; Franklin was anti-war

Neither Jane nor Franklin were pro-slavery. However, Franklin thought preservation of the Union was essential and didn't really think divisions over slavery justified a civil war. Jane was adamantly against slavery and thought the war was necessary to get rid of the evils of slavery from the nation.
10. From what disease did Jane die from on December 2, 1863 in Andover, Massachusetts?

Answer: Tuberculosis

Jane was ill on and off for most of her life. She died while visiting her sister Mary. She was buried in Concord, New Hampshire with her sons. Franklin died in 1869 and was buried next to her.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series U.S. First Ladies:

A list of quizzes about some of the U.S.'s least known First Ladies.

  1. Little Known First Ladies: Jane Pierce Average
  2. Little Known First Ladies: Elizabeth Monroe Average
  3. Little-Known First Ladies: Lou Henry Hoover Average
  4. Little Known First Ladies: Harriet Lane Average
  5. Little Known First Ladies: Helen Taft Average
  6. Little Known First Ladies: Florence Harding Average
  7. Tippecanoe's and Tyler's Two Average
  8. Little-Known First Ladies: Frances Cleveland Average
  9. Little Known First Ladies: Ida McKinley nee Saxton Average
  10. Little Known First Ladies: Grace Coolidge Average
  11. Little Known First Ladies: Louisa Adams Average
  12. Little Known First Ladies: Edith Roosevelt Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us