Quiz about Penn State
Quiz about Penn State

Penn State Trivia Quiz


Test your knowledge of Penn State.

A multiple-choice quiz by clamking. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. US Colleges

Author
clamking
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
295,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
523
Last 3 plays: Guest 72 (7/10), Guest 100 (4/10), Guest 167 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was Penn State founded? Hint

1755
1855
1775
1875

2. One going East and the other West, what are the two main, one-way streets running through State College? Hint

Nittany Avenue and College Avenue
Centre Avenue and Beaver Avenue
Nittany Avenue and Centre Avenue
College Avenue and Beaver Avenue

3. Where can one purchase a "Grilled Sticky"? Hint

Ye Olde College Diner
The Doughnut Hole
Good Eats
The Penn State Plate

4. What building houses the administrative offices and has a clock tower whose chimes can be heard all over campus? Hint

Stone House
Old Main
Old House
Main House

5. The student union is called the HUB. What does HUB stand for? Hint

Hetzel Union Building
Hinkley Union Building
Halsey Union Building
Huntingdon Union Building

6. What is the name of the arena on campus that the basketball team calls home? Hint

The Forum
Bryce Jordan Center
The Palestra
Beaver Arena

7. In what State College bar, located "directly above the center of the earth", can you drink "80 beers around the world"? Hint

The Rathskeller
Zeno's Pub
The Lion's Den
The Brewery

8. What is and will always be the most popular flavor at The Penn State Creamery? Hint

Peachy Paterno
Beaver Brickle
Nittany Ripple
Cherry Kerry

9. What is the mascot of Penn State University? Hint

Nittany Squirrel
Nittany Lion
Nittany Eagle
Nittany Brian

10. Who was the starting tailback on Penn State's 1982 National Champion football team? Hint

Curt Warner
D.J. Dozier
John Cappelletti
Ki-Jana Carter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Penn State founded?

Answer: 1855

The school was initially chartered by the Pennsylvania State Agricultural Society as a farming college. It was started in Centre County on 200 acres donated by ironmaster James Irvin of Bellefonte.
2. One going East and the other West, what are the two main, one-way streets running through State College?

Answer: College Avenue and Beaver Avenue

Only tourists look both ways before crossing these streets, as traffic is only headed in one direction. Almost all of the entertainment, shopping, and cultural distractions in State College are located on these two streets (especially College Ave).
3. Where can one purchase a "Grilled Sticky"?

Answer: Ye Olde College Diner

A "must eat" for anyone likes sweets. It's a grilled sticky bun, served warm, with or without ice cream. "The Diner" opened in 1933 and has been the subject of a PBS historic diners broadcast.
4. What building houses the administrative offices and has a clock tower whose chimes can be heard all over campus?

Answer: Old Main

Originally built in 1863 and called the "Main Building", it was rebuilt in 1930. The limestone for the original building was hauled to the construction site by a mule named Old Coaly. Morbidly, Old Coaly's bones are on display at the HUB.
5. The student union is called the HUB. What does HUB stand for?

Answer: Hetzel Union Building

The HUB was built in 1953. Renovations were made in 1997 to increase its size to almost 250,000 square feet. It was named after Ralph Dorn Hetzel, a previous president of the university. The HUB houses, among other things, restaurants, a book store, an art gallery, an aquarium and Penn State's student run radio station.
6. What is the name of the arena on campus that the basketball team calls home?

Answer: Bryce Jordan Center

In addition to basketball and concerts, each graduating class holds its commencement there. The BJC has 15,261 seats. It was named after former university president Bryce Jordan.
7. In what State College bar, located "directly above the center of the earth", can you drink "80 beers around the world"?

Answer: Zeno's Pub

For those who like microbrews, Zeno's is the place to be. Don't order a Budweiser or Coors Light!
8. What is and will always be the most popular flavor at The Penn State Creamery?

Answer: Peachy Paterno

I made up the other three flavors! Joe Paterno is the beloved coach of the football team.
9. What is the mascot of Penn State University?

Answer: Nittany Lion

The Nittany Lion is a mountain lion indigenous to Pennsylvania. It is purported that they still exist in the state, however, this has not been confirmed for some time.
10. Who was the starting tailback on Penn State's 1982 National Champion football team?

Answer: Curt Warner

Warner was drafted third overall by the Seattle Seahawks. Cappelletti won the Heisman trophy in 1973. Dozier played on the 1986 championship team. Carter played for the undefeated 1994 team that should have won the title.
Source: Author clamking

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 72: 7/10
Jan 17 2023 : Guest 100: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 167: 4/10
Jan 09 2023 : Guest 47: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 9/10
Dec 30 2022 : Evanery48: 8/10
Dec 30 2022 : Guest 172: 4/10
Dec 28 2022 : Guest 73: 0/10
Dec 28 2022 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us