FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Roman Law Family and the person
Quiz about Roman Law Family and the person

Roman Law: Family and the person Quiz


Here's a small quiz on basic Roman Family Law, I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by snowdaemon. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. The Law
  8. »
  9. Roman Law

Author
snowdaemon
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,461
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
626
Last 3 plays: Dagny1 (10/10), mulligas (3/10), Guest 24 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Did the "pater familias" have the legal power to kill those under his "potestas"? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the status did the person lose with a "capitis deminutio maxima"? Hint


Question 3 of 10
3. What was the legal status of a woman married "cum manus" with regard to her husband's "potestas"? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the traditional wedding ceremony celebrated by the patricians? Hint


Question 5 of 10
5. What were the requisites to obtain a divorce from a "sine manus" union? Hint


Question 6 of 10
6. What is a "sine connubium" marriage? Hint


Question 7 of 10
7. Could two people of the same sex be legally married under Roman law? Hint


Question 8 of 10
8. As a GENERAL rule at what age did the person become "puber"? Hint


Question 9 of 10
9. The "adrogatio" was a form of: Hint


Question 10 of 10
10. What did the Roman citizen recover when making use of the "Ius Postliminii"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Dagny1: 10/10
Apr 04 2024 : mulligas: 3/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Did the "pater familias" have the legal power to kill those under his "potestas"?

Answer: Yes, but only in the pre-classical period

As a matter of fact, the "pater familias" did have the power of life and death over those under his "potestas" throughout the archaic period and even during the classical period. As the years passed, the power of life and death was restricted only to corporal punishments, and even then, such punishments could only be enacted with a permission from the authorities and avoiding excessive violence.
2. Which of the status did the person lose with a "capitis deminutio maxima"?

Answer: All of them

The "capitis deminutio maxima" implied the total loss of rights for a given person. It was only applicable following a criminal sentence, or as a result of enslavement.
3. What was the legal status of a woman married "cum manus" with regard to her husband's "potestas"?

Answer: She became a "filiae loco"

After a "cum manus" marriage took place, the wife became a "filiae loco", assimilated in legal status to her own children (as a "daughter" of her husband). Her father lost his "potestas" over her.
4. What is the name of the traditional wedding ceremony celebrated by the patricians?

Answer: "Confarreatio"

The "confarreatio" was an elaborate ceremony used by patricians to celebrate a religious marriage.
5. What were the requisites to obtain a divorce from a "sine manus" union?

Answer: Only the consent of both parties

The only requisite needed to obtain a divorce from a "sine manus" union was mutual consent. The relative simplicity of the "sine manus" divorce is one the factors which contributed to its becoming the most popular legal union in later roman periods.
6. What is a "sine connubium" marriage?

Answer: A marriage celebrated between a Roman citizen and a Peregrin

"Sine connubium" was the only mechanism for an international couple to become married under the Roman legal system. The problem was that as long as one of the parties lacked the "Ius connubium" such a union would not have civil efects.
7. Could two people of the same sex be legally married under Roman law?

Answer: No, one of the "de facto" requisites was difference in gender.

One of the "de facto" requisites to be married lay in the "capacitas ad naturam" which implied different sexes. One must take into account that for the Romans the purpose of marriage was plainly reproductive.
8. As a GENERAL rule at what age did the person become "puber"?

Answer: 12 years (F) and 14 years (M)

As a general rule, the person ceased to be an "impuber" at age 12 for the females and age 14 for the males. As an exception, people could be declared "puber" before they had reached the regular age limit, but such a declaration required thorough physical testing and a special legal procedure.
9. The "adrogatio" was a form of:

Answer: Adoption

By the process of the "adrogatio", one "pater familias" adopted another "pater" along with all of his "domus". The "adrogatio" was a formal celebration which took place before the "Comitia" and which had to be accompanied by "Pontifex's" approval.
10. What did the Roman citizen recover when making use of the "Ius Postliminii"?

Answer: His full legal status, with the exception of his marriage and the "corpus" requisite of the possesion

By the figure of the "ius postliminii" the Roman citizen which had been presumed killed or captured in battle, could return to Rome and regain his previous legal status alongside all of his properties. The exceptions were his marriage (given that the usus had been interrupted) and the possesions.
Source: Author snowdaemon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us