FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Roman Law of Things
Quiz about Roman Law of Things

Roman Law of Things Trivia Quiz


The questions in this quiz cover Roman Law as it was up to an including Justinian's modifications to classical law. There are a lot of Latin legal terms so prepare yourself.

A multiple-choice quiz by foregone. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. The Law
  8. »
  9. Roman Law

Author
foregone
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
257,664
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
443
Question 1 of 10
1. Which of the following was not a requirement for ownership to pass via 'usucapio'? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these legal terms is a rule in law which prevents a person from passing more rights than he has to another? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is a form of real security recognized under Roman Law? Hint


Question 4 of 10
4. Gaius wishes to sell his horse to Flavius, however he wants to rent the same horse from Flavius for a period of 2 weeks after the sale. Which form of delivery would best suit him? Hint


Question 5 of 10
5. Emperor Hadrian ruled that a person accidentally finding a treasure trove on another's land became what? Hint


Question 6 of 10
6. Which is a term signifying the joining of two things in such a way that one becomes a component of the other? Hint


Question 7 of 10
7. Which action would you use to get something which you owned back from a thief? Hint


Question 8 of 10
8. What is a usufruct, or 'usufructus'? Hint


Question 9 of 10
9. When one has a servitude over the land of another this right can be broadly classified as a what? Hint


Question 10 of 10
10. 'Nuda proprietas' best describes the position of whom? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : mulligas: 3/10
Mar 29 2024 : Guest 24: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following was not a requirement for ownership to pass via 'usucapio'?

Answer: Vitium

'Vitium' refers to the 'taint' which attaches to a thing if it has been stolen. 'Res habiles' means it must be able to pass via 'usucapio', 'possessio' means that it must be in possession of the person for them to acquire it and 'tempus' refers to the time frame which must pass.
2. Which of these legal terms is a rule in law which prevents a person from passing more rights than he has to another?

Answer: Nemo plus iuris

The full term is 'nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse habet'. 'Nemo' translates as nobody or no one, and was also the name given to the lost son in 'Finding Nemo'.
3. Which of the following is a form of real security recognized under Roman Law?

Answer: Fiducia

'Fiducia' was the earliest form of real security under Roman law. It is also the the root for English terms such as the 'fiduciary' relationship between people, or relationship of trust.
4. Gaius wishes to sell his horse to Flavius, however he wants to rent the same horse from Flavius for a period of 2 weeks after the sale. Which form of delivery would best suit him?

Answer: Constitutum Possessorium

All the above are forms of delivery, however 'Constitutum Possessorium' does not require the immediate handing over of the thing to the buyer and so would suit Gaius best.
5. Emperor Hadrian ruled that a person accidentally finding a treasure trove on another's land became what?

Answer: Owner of half the trove. The owner of the land owned the other half.

Different rules applied if the person did not find the treasure trove accidentally. While the current day definition and law regarding treasure troves differ under the different countries and legal systems, the definitions commonly define it as property concealed purposefully and of which the owner can be considered dead.
6. Which is a term signifying the joining of two things in such a way that one becomes a component of the other?

Answer: Accessio

Most legal systems have had a tough time at one point or another deciding which is the principle thing and which the accessory in some specific cases. This is necessary under systems based on Roman law as it was held that the owner of the principle thing was also owner of the newly joined item.
7. Which action would you use to get something which you owned back from a thief?

Answer: Rei vindicatio

Which means 'the vindication of a thing'. As the South African legal system is primarily Roman-Dutch common law, this action forms an integral part in its modern day Law of Things.
8. What is a usufruct, or 'usufructus'?

Answer: The right to use, and receive the fruits of, the property of another.

The usufruct includes the 'ius utendi' and the 'ius fruendi', namely the right to use and to the fruits of the property. One could only, generally, acquire a usufruct over a non-consumable thing. If these rights were extended over consumables it would be termed a quasi-usufruct.
9. When one has a servitude over the land of another this right can be broadly classified as a what?

Answer: ius in rem aliena

'Ius in rem aliena' means a right over the property of another. 'Ius in rem propria' means a right over your own thing/property. An 'actio in rem' is a legal action. 'Res extra commercium' are things which cannot be owned as they are 'things outside of commerce'.
10. 'Nuda proprietas' best describes the position of whom?

Answer: The person who owns a property subject to a usufruct.

'Nuda proprietas' means bare ownership. As the usufructuary has the right to use and the right to the fruits of a thing, the owner doesn't have all that much left.
Source: Author foregone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us