FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Soviet Submarines
Quiz about Soviet Submarines

Soviet Submarines Trivia Quiz


How much do you know about the submarine forces of the Cold War-era Soviet Navy?

A multiple-choice quiz by Stillman. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Stillman
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
141,716
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
869
- -
Question 1 of 10
1. Also known as Project 636, this globally popular export diesel/electric submarine was assigned what NATO class designation?

Answer: (One word)
Question 2 of 10
2. How many torpedo tubes does the Akula class (NATO designation)submarine mount? Hint


Question 3 of 10
3. How many torpedo tubes does the Akula class (Soviet designation) mount? Hint


Question 4 of 10
4. During the Cold War, how fast was the fastest submarine in the world? I'll give you an obvious hint: It was a Soviet submarine. Hint


Question 5 of 10
5. The movie "K-19: The Widowmaker" was based on the real-life events that occurred aboard what Soviet submarine? Hint


Question 6 of 10
6. What is the NATO type designation of the Oscar class submarine? Hint


Question 7 of 10
7. How many Alfa class attack submarines were built by the Soviet Navy? Hint


Question 8 of 10
8. There is a Cold War-era Soviet submarine on display in Long Beach, California. Visitors can go aboard and explore the sub. What class is this submarine-cum-tourist attraction? Hint


Question 9 of 10
9. In 1969, a Soviet submarine collided underwater with the USS Gato, an American submarine patrolling the area. Which submarine was it? Hint


Question 10 of 10
10. If American submariners could give a name to their worst nightmare, what would it most likely be, amongst these names? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Also known as Project 636, this globally popular export diesel/electric submarine was assigned what NATO class designation?

Answer: Kilo

The Kilo class submarine has become one of the most popular export submarines in the world. Small (barely 220 feet long) and efficient (can be crewed by 52 men), the Kilo was (and is) a significant threat to NATO surface forces.
2. How many torpedo tubes does the Akula class (NATO designation)submarine mount?

Answer: 8

The Akula class hunter/killer submarine mounts four 533mm and four 650mm tubes, for a total of eight tubes. Later improved variants added another six 533mm external tubes, for a total of 14!
3. How many torpedo tubes does the Akula class (Soviet designation) mount?

Answer: 6

Known by NATO as the "Typhoon" class ballistic missile submarine, the Soviets called it the "Akula", or Project 941. It mounts six 533mm torbedo tubes.
4. During the Cold War, how fast was the fastest submarine in the world? I'll give you an obvious hint: It was a Soviet submarine.

Answer: 40-45 knots

Not only was the Alfa class submarine the fastest at an estimated 40-45 knots, it was also the deepest diving, able to descend below 2,000 feet. It was also very unsafe... the speed came from a powerful liquid metal reactor rather than a pressurized water reactor.

The problem with liquid metal reactors is that once started, they cannot be shut down... EVER... or the metal will solidify and render the reactor completely useless, impossible to restart. This lead to a lot of wear-and-tear on the Alfa submarines.
5. The movie "K-19: The Widowmaker" was based on the real-life events that occurred aboard what Soviet submarine?

Answer: K-19

All these submarines are real, and all suffered some form of accident or disaster at sea. As it turns out, the film was based on the actual K-19. In 1961, the Hotel class K-19 suffered a reactor accident very much like that shown in the movie. The Yankee class K-219 suffered a missile silo explosion in 1986 and had to surface in the Atlantic with a missile silo hatch open and smoking, which made the US Navy VERY nervous.

The November class K-8 suffered a major reactor accident in 1960, and finally sank in 1970 off the coast of Spain after fires broke out on board.

The K-278 (the one and only Mike class submarine ever built) went down in 1989, less than 200 kilometers south of Bear Island, after an onboard fire caused the reactor to shut down.
6. What is the NATO type designation of the Oscar class submarine?

Answer: SSGN

An SSGN is a nuclear powered submarine that has a main weapons system consisting of guided anti-ship missiles. The Oscar class carries 24 SS-N-19 "Shipwreck" anti-ship missiles. An SSN is a nuclear powered attack submarine (like the Victor III or Los Angeles class). An SSBN is a nuclear powered ballistic missile submarine (like the Delta IV or Ohio class). An SSK is a diesel/electric powered hunter/killer submarine (like the Kilo class).
7. How many Alfa class attack submarines were built by the Soviet Navy?

Answer: 7

K-377, K-123, K-432, K-463, K-493, K-373, and K-316. All have since been decommissioned, and two have been completely dismantled. None will ever sail again.
8. There is a Cold War-era Soviet submarine on display in Long Beach, California. Visitors can go aboard and explore the sub. What class is this submarine-cum-tourist attraction?

Answer: Foxtrot

The Foxtrot class submarine, code-named "Scorpion", is on display right next to the Queen Mary.
9. In 1969, a Soviet submarine collided underwater with the USS Gato, an American submarine patrolling the area. Which submarine was it?

Answer: K-19

Yes, it was the K-19 again. After the reactor disaster in 1961, K-19 was cleaned up and sent back out to sea, where the streak of bad luck continued. Neither K-19 nor Gato sank in the collision, but both were badly damaged and had to be towed back to shore.
10. If American submariners could give a name to their worst nightmare, what would it most likely be, amongst these names?

Answer: Akula

The Akula class, and follow-on Improved Akula and Akula II, are the most capable and lethal of Soviet/Russian submarines. The Akula II is just as quiet as an Improved Los Angeles class submarine, is just as fast, and can carry more weapons. The Alfa was fast, but noisy and easy to detect.

The November is an old design that is no longer in service and was never that good to begin with. The Victor... that might have been a contender at one point, for the Victor (and follow-on Victor II and Victor III) submarines were very effective subs.

However, they pale when compared to the deadly Akula. Incidentally, "Akula" means "shark" in the Russian language.
Source: Author Stillman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us