FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Sinking of The Kursk  Russian Tragedy
Quiz about The Sinking of The Kursk  Russian Tragedy

The Sinking of The Kursk - Russian Tragedy Quiz


The sinking of the Soviet submarine, the Kursk, on August 12, 2000, was a worldwide tragedy. Questions and theories abound regarding the sinking, but with no survivors, the true story may never be known.

A multiple-choice quiz by dmbfanatic. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
dmbfanatic
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
149,205
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
727
- -
Question 1 of 10
1. Western military analysts assign classes to Soviet military equipment. To which class of submarine did the Kursk belong? Hint


Question 2 of 10
2. Why was the Kursk thought to be unsinkable? Hint


Question 3 of 10
3. What Soviet naval base served as the home port of the Kursk? Hint


Question 4 of 10
4. Soviet governmental and military officials strongly suggested that the sinking of the Kursk was caused by which United States submarine? Hint


Question 5 of 10
5. The first seismic traces of the explosions aboard the Kursk were registered in what European country? Hint


Question 6 of 10
6. The Kursk was the submarine flagship of which Soviet naval fleet? Hint


Question 7 of 10
7. One of the greatest concerns regarding the sinking of the Kursk involved radiation leakage. Was a radiation leak from the submarine ever detected?


Question 8 of 10
8. In what body of water did the Kursk sink? Hint


Question 9 of 10
9. Ultimately, there were no survivors from the Kursk.


Question 10 of 10
10. In the opinion of most Western defense analysts and experts on the Soviet military, what caused the sinking of the Kursk? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Western military analysts assign classes to Soviet military equipment. To which class of submarine did the Kursk belong?

Answer: Oscar II

The Kursk is a cruise missile submarine, called the "Antey" class by the Russians, and it is code named as an Oscar II by Western military officials.
2. Why was the Kursk thought to be unsinkable?

Answer: Double hull construction

The Kursk was 508 feet long, which is longer than two 747 aircraft lined up nose-to-tail.
3. What Soviet naval base served as the home port of the Kursk?

Answer: Vidayevo

The Kursk was home to a crew of 118 sailors including Captain Gennady P. Lyachin, a decorated veteran of the Soviet Navy.
4. Soviet governmental and military officials strongly suggested that the sinking of the Kursk was caused by which United States submarine?

Answer: U.S.S. Memphis

This theory states that the Kursk collided with the U.S.S. Memphis, which then caused a secondary explosion aboard the Kursk in the torpedo room.
5. The first seismic traces of the explosions aboard the Kursk were registered in what European country?

Answer: Norway

The explosions aboard the Kursk were rated at 1.5 and 3.5, respectively, on the Richter scale.
6. The Kursk was the submarine flagship of which Soviet naval fleet?

Answer: Northern Fleet

The Kursk was the flagship submarine of Russia's Northern Fleet. It sailed for the first time in 1994, entering active service in 1995.
7. One of the greatest concerns regarding the sinking of the Kursk involved radiation leakage. Was a radiation leak from the submarine ever detected?

Answer: No

It has been confirmed through investigation and environmental monitoring that no radiation leaks occured during the sinking. The reactors aboard the sub "scrammed" or shut down as designed during emergency procedures.
8. In what body of water did the Kursk sink?

Answer: Barents Sea

The Barents Sea is a popular location for Soviet naval exercises. At the time of the sinking, it is believed that these exercises were being monitored by as many four vessels from the United States and Great Britain.
9. Ultimately, there were no survivors from the Kursk.

Answer: True

It is believed by many that as many as 23 sailors may have survived during the initial sinking. However, due to delayed rescue attempts, it is believed that they perished within days.
10. In the opinion of most Western defense analysts and experts on the Soviet military, what caused the sinking of the Kursk?

Answer: Torpedo malfunction with resulting explosion

Even Russia admits that there was an explosion aboard the Kursk. However, they contend that the explosion was secondary to a collision with an unidentified submarine.
Source: Author dmbfanatic

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us