FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Navy Jargon
Quiz about Navy Jargon

Navy Jargon Trivia Quiz


Each branch of the military has its own language and the Navy is the most colorful. (OK, so I'm biased!)

A multiple-choice quiz by fireman44. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
fireman44
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
165,728
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
4459
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (11/15), shvdotr (14/15), moonraker2 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. What does a boot pusher do? Hint


Question 2 of 15
2. What is bug juice? Hint


Question 3 of 15
3. The port side is on your left and the starboard side is on your right as you face the stern, or rear, of a ship.


Question 4 of 15
4. What is the "jack o' the dust"? Hint


Question 5 of 15
5. What type of ship is a "boomer"? Hint


Question 6 of 15
6. What is a "flattop"? Hint


Question 7 of 15
7. What is a "shellback"? Hint


Question 8 of 15
8. What is a "snipe"? Hint


Question 9 of 15
9. What is "Captain's mast"? Hint


Question 10 of 15
10. What happens when you "deep-six" something?
Hint


Question 11 of 15
11. What are you eating if you are served "SOS"? Hint


Question 12 of 15
12. Samuel Clemens took his pen name from a phrase on a river boat.


Question 13 of 15
13. What is another name for battle stations? Hint


Question 14 of 15
14. A favorite trick to pull on new sailors was what? Hint


Question 15 of 15
15. The last time anyone "walked the plank" was in 1935.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 172: 11/15
May 14 2024 : shvdotr: 14/15
Apr 23 2024 : moonraker2: 10/15
Apr 17 2024 : Taltarzac: 11/15
Apr 06 2024 : YesImPhoenix: 13/15
Apr 02 2024 : Guest 118: 7/15
Apr 01 2024 : Guest 24: 7/15
Apr 01 2024 : JsFrench1958: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does a boot pusher do?

Answer: Trains new recruits.

These are senior enlisted personnel who returns to boot camp to instruct and train new recruits.
2. What is bug juice?

Answer: Kool-Aid

Bug juice is available for every meal, usually in two flavors. So named due to its attraction of flying creatures.
3. The port side is on your left and the starboard side is on your right as you face the stern, or rear, of a ship.

Answer: False

Correct when you face the bow, or front, of a ship. Remember "port" and "left" both have four letters.
4. What is the "jack o' the dust"?

Answer: Person in charge of food storage

This person issues provisions to the cooks as needed.
5. What type of ship is a "boomer"?

Answer: Ballistic missile submarine

The name comes from the loud sounds of launching missiles.
6. What is a "flattop"?

Answer: Aircraft carrier

The name comes from the large, flat flight deck necessary for plane launchings.
7. What is a "shellback"?

Answer: A person initiated into the "Ancient Order of the Deep".

When a ship crosses the equator, an elaborate initiation ceremony is held for all "pollywogs" (one who has never crossed) by all shellbacks. The proceedings are presided over by King Neptune (senior shellback), Davy Jones and the Royal Court.
8. What is a "snipe"?

Answer: Anyone in engineering.

Engineers make the ship go and provide heat, lights, and water.
9. What is "Captain's mast"?

Answer: Non-judicial punishment

Minor infractions by enlisted sailors are heard at Captain's mast, such as AWOL, insubordination, etc. Usually held in a large meeting area, it originally was held on the main deck of a sailing ship in front of the main mast. More serious infractions go to courts-martial.
10. What happens when you "deep-six" something?

Answer: Throw it overboard.

Any unwanted, useless or broken items are thrown away, always in at least six fathoms of water or where it is very deep.
11. What are you eating if you are served "SOS"?

Answer: Chipped beef on toast

While the PG-rated answer is Same Old Slop, it actually means "S--- on a Shingle".
12. Samuel Clemens took his pen name from a phrase on a river boat.

Answer: True

The term "By the mark, twain" comes from river boats navigating the Mississippi River, used to denote the depth of the water.
13. What is another name for battle stations?

Answer: General Quarters

"General Quarters, General Quarters, all hands man your battle stations." You always hoped it was preceded by "This is a drill."
14. A favorite trick to pull on new sailors was what?

Answer: All of these.

Pulling pranks on new guys at sea was great fun. You knew once you had been had, it was your turn to pull some tricks.
15. The last time anyone "walked the plank" was in 1935.

Answer: False

As best can be determined, this is an urban legend. There is no known instances of anyone ever walking the plank.
Source: Author fireman44

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Stillman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us