FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Submarines
Quiz about Submarines

Submarines Trivia Quiz


All about submarines and their history.

A multiple-choice quiz by chucksnow. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
chucksnow
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
15,365
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3576
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 162 (8/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is commonly called 'the only ship designed to sink'? Hint


Question 2 of 10
2. The first submarine used in combat was in what US war? Hint


Question 3 of 10
3. What US submarine was in 2000 recovered off of the Carolina coast? Hint


Question 4 of 10
4. The first nuclear powered submarine was named what? Hint


Question 5 of 10
5. In what year did submarines see the introduction of a rotating periscope? Hint


Question 6 of 10
6. In the United States, nuclear missile boats are commonly called what? Hint


Question 7 of 10
7. In 1960, the U.S.S. Triton made a submerged voyage around the world, following in the route that Magellan took. How many days did it take? Hint


Question 8 of 10
8. The U.S.S. Tennessee is known in the ranks as SSBN 734. What does the B stand for? Hint


Question 9 of 10
9. What type of missiles were first launched off of the U.S.S. George Washington in 1960? Hint


Question 10 of 10
10. On a missile-carrying submarine, what is the nickname given to the missile room on the sub? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 15 2024 : Guest 162: 8/10
May 30 2024 : Guest 174: 5/10
May 25 2024 : Guest 97: 7/10
May 20 2024 : Guest 165: 1/10
May 17 2024 : Guest 205: 7/10
May 05 2024 : Guest 54: 8/10
May 02 2024 : Guest 156: 6/10
May 01 2024 : Guest 87: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is commonly called 'the only ship designed to sink'?

Answer: submarine

The Bathysphere is not considered a ship as it has no means of propulsion, nor is it self supporting.
2. The first submarine used in combat was in what US war?

Answer: Revolutionary

Not the first vessel to SINK another, simply the first used in combat, it was invented by David Bushnell.
3. What US submarine was in 2000 recovered off of the Carolina coast?

Answer: Hunley

It was so well preserved that researchers were able to dismantle parts of it with wrenches.
4. The first nuclear powered submarine was named what?

Answer: Nautilus

She sailed in 1955.
5. In what year did submarines see the introduction of a rotating periscope?

Answer: 1902

On the U.S.S. Seal, designed by Simon Lake (makes you wonder if people were born into their profession).
6. In the United States, nuclear missile boats are commonly called what?

Answer: Boomers

7. In 1960, the U.S.S. Triton made a submerged voyage around the world, following in the route that Magellan took. How many days did it take?

Answer: 83

8. The U.S.S. Tennessee is known in the ranks as SSBN 734. What does the B stand for?

Answer: Ballistic

It refers to the type of missiles the ship carries. SS is the code for submarine, while BN stands for "Ballistic Nuclear".
9. What type of missiles were first launched off of the U.S.S. George Washington in 1960?

Answer: Polaris

They had a range of 1200 miles.
10. On a missile-carrying submarine, what is the nickname given to the missile room on the sub?

Answer: Sherwood Forest

The tubes are normally painted green/grey, a combination of the two.
Source: Author chucksnow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us