FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Armored Cruisers Part IV
Quiz about Armored Cruisers Part IV

Armored Cruisers Part IV Trivia Quiz


The ships known as armored cruisers were first designed in the 1870s. By the early 1900s, the type had become larger, better armed, and much more expensive. They soon gave way to their successors in naval design, the battlecruiser.

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,587
Updated
Mar 25 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
72
- -
Question 1 of 15
1. The third and last armored cruiser built for the Austro-Hungarian Navy was the "Sankt Georg" of 1901. What was her fate? Hint


Question 2 of 15
2. The last class of armored cruisers built by the U.S. Navy were the "Tennessee" class of 1903. What was their main armament? Hint


Question 3 of 15
3. The French Navy built the single ship "Jules Michelet" in 1904. What was her main armament?
Hint


Question 4 of 15
4. This was the lead ship of the first class of Japanese armored cruisers built in Japan and not overseas. What was her name? Hint


Question 5 of 15
5. The last armored cruisers built for the Japanese Navy were the two units of the "Ibuki" class. Both ships were re-rated in 1912 as what type of vessel?
Hint


Question 6 of 15
6. This two ship class of German armored cruisers defeated a British force at the 1914 Battle of Coronel. At which battle, one month later, were they both sunk? Hint


Question 7 of 15
7. The Italian "Pisa" class, laid down in 1905, was originally to consist of two ships for the Italian fleet. A third ship was built to the same design and sold to which country? Hint


Question 8 of 15
8. The British "Warrior" class of 1905 consisted of four ships. All of them served in World War I. How many of the class survived the war? Hint


Question 9 of 15
9. The last class of armored cruisers built by the French were the " Edgar Quinet" class of 1905. How many of these ships were completed? Hint


Question 10 of 15
10. Italy's last class of armored cruisers were the "San Giorgio" and "San Marcos", both laid down in 1905. What was their main armament? Hint


Question 11 of 15
11. What was the name of the final armored cruiser built by Russia, a single ship design laid down in 1905? Hint


Question 12 of 15
12. The final British class of armored cruisers were the "Minotaurs" of 1906. Three ships were completed; how many were cancelled? Hint


Question 13 of 15
13. The last armored cruiser laid down for Germany was also one of the largest and most powerful ever built. What was her name? Hint


Question 14 of 15
14. In the forty-odd years that the type was produced, approximately how many armored cruisers were built by the world's navies? Hint


Question 15 of 15
15. As of 2022, how many armored cruisers are left in the world? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The third and last armored cruiser built for the Austro-Hungarian Navy was the "Sankt Georg" of 1901. What was her fate?

Answer: Surrendered to Britain after World War I

The "Sankt Georg" carried two 9.4-inch, five 7.5-inch, and four 5.9-inch guns on a displacement of 8,200 tons. She spent most of World War I in port, blockaded by the Italian and French fleets. The ship was surrendered to Britain after the war and scrapped in 1920.
2. The last class of armored cruisers built by the U.S. Navy were the "Tennessee" class of 1903. What was their main armament?

Answer: Four 10-inch guns

The four ships of the "Tennessee" class were the "Tennessee", "Washington", "North Carolina", and "Montana". They carried four 10-inch and sixteen 6-inch guns and weighed 14,700 tons. They were renamed "Memphis", "Seattle", "Charlotte", and "Missoula", respectively, in 1916. "Memphis" was wrecked by a hurricane in the Caribbean in 1916.
3. The French Navy built the single ship "Jules Michelet" in 1904. What was her main armament?

Answer: Four 7.6-inch guns

Weighing in at 13,100 tons and carrying four 7.6-inch and twelve 6.5-inch guns, the "Jules Michelet" spent most of World War I in the Mediterranean. She was used as a barracks ship from 1930 until 1937 when she was sunk as a target.
4. This was the lead ship of the first class of Japanese armored cruisers built in Japan and not overseas. What was her name?

Answer: Tsukuba

Because her shipyards lacked the capacity to build large warships, Japan had contracted with foreign powered to build her major naval units. The "Tsukuba" and her sister ship "Ikoma" were the first large ships to be built in Japan. "Tsukuba" was destroyed by a magazine explosion in 1917, while "Ikoma" was scrapped in 1924.
5. The last armored cruisers built for the Japanese Navy were the two units of the "Ibuki" class. Both ships were re-rated in 1912 as what type of vessel?

Answer: Battlecruiser

Weighing 14,900 tons and carrying four 12-inch and eight 8-inch guns, the "Ibuki" and "Kurama" were among the most heavily armed armored cruisers ever built. They were re-designated as battlecruisers in 1912. Both units were scrapped in 1922.
6. This two ship class of German armored cruisers defeated a British force at the 1914 Battle of Coronel. At which battle, one month later, were they both sunk?

Answer: Battle of the Falkland Islands

The German ships "Scharnhorst" and "Gneisenau" weighed 13,000 tons and carried eight 8.3-inch and six 5.9-inch guns. After defeating a British squadron at Coronel in November, 1914, they were intercepted a month later by British battlecruisers off the Falklands and both ships were sunk.
7. The Italian "Pisa" class, laid down in 1905, was originally to consist of two ships for the Italian fleet. A third ship was built to the same design and sold to which country?

Answer: Greece

The "Pisa" and "Amalfi" were armed with four 10-inch and eight 7.5-inch guns on a displacement of 9,800 tons. The "Amalfi" was torpedoed and sunk in 1915, while the "Pisa" became a training ship in 1918 and was scrapped in 1937.

The third unit became the Greek ship "Georgios Averoff".
8. The British "Warrior" class of 1905 consisted of four ships. All of them served in World War I. How many of the class survived the war?

Answer: One

The "Warrior" and her three sisters, "Natal", "Cochrane", and "Achilles", carried six 9.2-inch and four 7.5-inch guns and weighed 12,800 tons. "Natal" was sunk by a magazine explosion in 1915. " Warrior" was lost at Jutland, and "Cochrane" ran aground and broke in two in 1918. "Achilles" was scrapped in 1921.
9. The last class of armored cruisers built by the French were the " Edgar Quinet" class of 1905. How many of these ships were completed?

Answer: Two ships

The "Edgar Quinet" and "Waldeck-Rousseau" carried fourteen 7.6-inch guns on a displacement of 14,000 tons. The "Edgar Quinet" became a training ship in 1925. She ran aground and sank off Algeria in 1930. The "Waldeck-Rousseau was hulked in 1936 and scrapped in 1944.
10. Italy's last class of armored cruisers were the "San Giorgio" and "San Marcos", both laid down in 1905. What was their main armament?

Answer: Four 10-inch guns

These last two Italian armored cruisers served throughout World War I and into the 1930s. "San Marcos" became a target ship in 1932 and was scrapped in 1949. "San Giorgio" became an accommodation ship in 1933 and was scuttled in Tobruk harbor in 1941 just before British forces took the city.
11. What was the name of the final armored cruiser built by Russia, a single ship design laid down in 1905?

Answer: Rurik

The Russian ship "Rurik", not to be confused with an earlier vessel sunk in the Russo-Japanese War, carried four 10-inch and eight 8-inch guns on a displacement of 15,430 tons. She was mined in 1916, but laid up in port after repairs were complete in 1918. She was scrapped in 1923.
12. The final British class of armored cruisers were the "Minotaurs" of 1906. Three ships were completed; how many were cancelled?

Answer: One

The "Minotaur", "Shannon", and "Defence" were armed with four 9.2-inch and ten 7.5-inch guns and weighed 14,800 tons. A fourth unit, "Orion", was cancelled 1907. "Defence" was lost at Jutland. "Minotaur" and "Shannon" were both scrapped in 1920.
13. The last armored cruiser laid down for Germany was also one of the largest and most powerful ever built. What was her name?

Answer: Blucher

The German "Blucher" of 1906 was built in response to rumors about the size and armament of the British "Invincible" class battlecruisers. While smaller and less heavily armed than the "Invincible" , "Blucher" was still a formidable ship, with twelve 8.3-inch and eight 5.9-inch guns. She was sunk at the Battle of Dogger Bank in 1915.
14. In the forty-odd years that the type was produced, approximately how many armored cruisers were built by the world's navies?

Answer: 150

The fourteen naval powers that built or acquired armored cruisers produced 151 of these ships from the 1870s to the 1910s.
15. As of 2022, how many armored cruisers are left in the world?

Answer: One

The sole remaining armored cruiser in the world is the Greek ship "Georgios Averoff". She was laid down in 1907, commissioned in 1909, and decommissioned in 1953. She was completely restored in 1984 and is currently a museum ship at Palaio Faliro, Greece.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us