FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Armored Cruisers Part III
Quiz about Armored Cruisers Part III

Armored Cruisers Part III Trivia Quiz


The armored cruiser was a type of warship designed in the late 19th century as a commerce raider. The type grew with each successive ship class until some of the later units were almost small battleships. What do you know about these vessels?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,573
Updated
Mar 22 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
70
- -
Question 1 of 15
1. The Russian armored cruiser "Gromiboi", laid down in 1897, was one of the larger units of her type, with a heavy armament. How many guns were carried in the secondary battery? Hint


Question 2 of 15
2. This class of Japanese armored cruisers was also built in a foreign country, as Japanese shipyards were at full capacity. In which country were the two ships of the "Izumo" class built? Hint


Question 3 of 15
3. France built the "Gueydon" class beginning in 1898. How many ships were built to this design? Hint


Question 4 of 15
4. This three-ship class of smaller French armored cruisers from 1898 were built as part of the French naval doctrine which called for smaller and more numerous units to fight an enemy. What was the nameship of this class? Hint


Question 5 of 15
5. The first two ships of this Russian class of four units were built overseas, as all Russian shipyards were at full capacity. Where were the "Bayan" and "Admiral Makharov" built? Hint


Question 6 of 15
6. What was the main armament of the four-ship British "Drake" class of 1899? Hint


Question 7 of 15
7. This numerous class of British armored cruisers were designed for commerce protection, and carried a lighter main gun battery than most of their predecessors. How many ships were built in the "Monmouth" class? Hint


Question 8 of 15
8. How many ships of the French "Gloire" class, begun in 1899, were built? Hint


Question 9 of 15
9. The German Navy laid down the "Prinz Adalbert" class in 1900. How many of these ships were built? Hint


Question 10 of 15
10. The largest class of armored cruisers built for the U.S. Navy were the "Pennsylvania" class of 1901. All six units served throughout World War I. How many of these ships were lost during the war? Hint


Question 11 of 15
11. This French class of three ships, began in 1901, served in the Mediterranean during World War I. What was the name of the lead ship? Hint


Question 12 of 15
12. This French vessel, a one-ship design, had a heavier armament than previous French armored cruisers. What was the main battery of the "Ernest Renan"? Hint


Question 13 of 15
13. What was the name of the sister ship of the German "Roon" of 1902? Hint


Question 14 of 15
14. The last large class of armored cruisers built for the British Royal Navy were the "Devonshire" class of 1902. How many ships were in this class? Hint


Question 15 of 15
15. The British "Duke of Edinburgh" and "Black Prince" were laid down in 1904. In which battle was the "Black Prince" sunk? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Russian armored cruiser "Gromiboi", laid down in 1897, was one of the larger units of her type, with a heavy armament. How many guns were carried in the secondary battery?

Answer: Sixteen 6-inch guns

The "Gromiboi" carried four 8-inch and sixteen 6-inch guns on a displacement of 12,450 tons. She was damaged in the war with Japan but survived. "Gromiboi" served as a harbor guardship in World War I and was scrapped in 1922.
2. This class of Japanese armored cruisers was also built in a foreign country, as Japanese shipyards were at full capacity. In which country were the two ships of the "Izumo" class built?

Answer: Great Britain

The "Izumo" and "Iwate" served in the Russo-Japanese War and into the First World War. Both ships became training vessels, "Iwate" in 1916 and "Izumo" in 1923. Both ships were scrapped in 1945.
3. France built the "Gueydon" class beginning in 1898. How many ships were built to this design?

Answer: Three

The "Gueydon", "Montcalm", and "Dupetit-Thouars" carried two 7.6-inch and eight 5.5 inch guns on a displacement of 9,500 tons. "Dupetit-Thouars" was sunk by a U-boat in 1918. "Gueydon" and "Montcalm" became accommodation hulks at Brest in 1926 and were both sunk by air attack in 1944.
4. This three-ship class of smaller French armored cruisers from 1898 were built as part of the French naval doctrine which called for smaller and more numerous units to fight an enemy. What was the nameship of this class?

Answer: Dupleix

The "Dupleix" class ships were armed with eight 6.5-inch and four 3.9-inch guns and displaced 7,700 tons. All three ships of the class, "Dupleix", "Desaix", and "Kleber" served in World War I. "Kleber" was mined and sunk in 1918. "Dupleix" was scrapped in 1922, and "Desaix" was broken up in 1927.
5. The first two ships of this Russian class of four units were built overseas, as all Russian shipyards were at full capacity. Where were the "Bayan" and "Admiral Makharov" built?

Answer: France

The "Bayan" class carried two 8-inch and eight 6-inch guns and weighed 7,900 tons. The nameship was sunk at Port Arthur, salvaged by Japan, and renamed "Aso". The "Pallada" was sunk by a U-boat in 1914. The "Admiral Makharov" and a second "Bayan", which was built after the original was lost, were both scrapped in 1922.
6. What was the main armament of the four-ship British "Drake" class of 1899?

Answer: Two 9.2-inch guns

The four ships of the "Drake" class included the "Good Hope", "Leviathan", and "King Alfred". They weighed 14,400 tons and were armed with two 9.2-inch and sixteen 6-inch guns. The "Good Hope" was sunk at the Battle of Coronel in 1914, while "Drake" was torpedoed in 1917. The "King Alfred" and "Leviathan" were both scrapped in 1920.
7. This numerous class of British armored cruisers were designed for commerce protection, and carried a lighter main gun battery than most of their predecessors. How many ships were built in the "Monmouth" class?

Answer: Ten ships

The "Monmouth" class weighed 10,000 tons and carried fourteen 6-inch guns. They were designed for commerce protection and were fast ships for their time, capable of 23 knots. "Bedford" was wrecked off China in 1910. "Monmouth" was sunk at Coronel. "Kent", "Berwick", "Cornwall", "Donegal", "Lancaster" and "Suffolk" were all scrapped in 1920, while the "Essex" and " Cumberland" were broken up in 1921.
8. How many ships of the French "Gloire" class, begun in 1899, were built?

Answer: Five ships

The five ships of the French "Gloire" class of 1899 carried two 7.6-inch and ten 6.5-inch guns on a displacement of 10,000 tons. "Sully" was wrecked in 1905 by grounding. "Gloire" and "Admiral Aube" were scrapped in 1922. "Marseillaise" became a training ship in 1925 and was discarded in 1933. "Conde" was sunk as a target in 1944.
9. The German Navy laid down the "Prinz Adalbert" class in 1900. How many of these ships were built?

Answer: Two ships

The German "Prinz Adalbert" and her sister ship, "Friedrich Karl", carried four 8.3-inch and ten 5.9-inch guns and weighed 9,100 tons. "Friedrich Karl" was sunk in the Baltic in 1914. "Prinz Adalbert" was sunk by a British submarine in 1915.
10. The largest class of armored cruisers built for the U.S. Navy were the "Pennsylvania" class of 1901. All six units served throughout World War I. How many of these ships were lost during the war?

Answer: One ship

The "Pennsylvania" class were armed with four 8-inch and fourteen 6-inch guns on a displacement of 13,900 tons. The ships in class were the "Pennsylvania", "West Virginia", " Colorado", "California", "Maryland", and "South Dakota". "California", renamed "San Diego" in 1914, was sunk by U-boat in 1918.
11. This French class of three ships, began in 1901, served in the Mediterranean during World War I. What was the name of the lead ship?

Answer: Leon Gambetta

The three ships of the "Leon Gambetta" class, he lead ship, the "Jules Ferry", and the "Victor Hugo", displaced 12,500 tons and carried two 7.6-inch and sixteen 6.5-inch guns. "Leon Gambetta" was sunk in 1915. The remaining two units were scrapped in 1930.
12. This French vessel, a one-ship design, had a heavier armament than previous French armored cruisers. What was the main battery of the "Ernest Renan"?

Answer: Four 7.6-inch guns

The "Ernest Renan" of 1903 was armed with four 7.6-inch and twelve 6.5-inch guns and weighed 13,250 tons. She became a training ship in 1928 and was sunk as a target in 1931.
13. What was the name of the sister ship of the German "Roon" of 1902?

Answer: Yorck

The German "Roon" and her sister ship "Yorck" carried four 8.3-inch and ten 5.9-inch guns on a displacement of 9,500 tons. "Yorck" was sunk by mines off Wilhelmshaven in 1914. "Roon" became a training ship in 1916 and was scrapped in 1920.
14. The last large class of armored cruisers built for the British Royal Navy were the "Devonshire" class of 1902. How many ships were in this class?

Answer: Six ships

The "Devonshire" and her sisters "Argyle", "Hampshire", "Antrim", "Carnarvon", and "Roxburgh" carried an armament of four 7.5-inch and six 6-inch guns and weighed 11,000 tons. "Argyle" ran aground and was wrecked in 1915, while "Hampshire" was mined and sunk in 1916. The other four ships were all scrapped by 1922.
15. The British "Duke of Edinburgh" and "Black Prince" were laid down in 1904. In which battle was the "Black Prince" sunk?

Answer: Jutland

The "Duke of Edinburgh" and the "Black Prince" weighed 12,800 tons and were armed with six 9.2-inch and ten 6-inch guns. "Black Prince" was sunk at Jutland, while the "Duke of Edinburgh" was scrapped in 1920.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us