FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Hands Owners and Operators Manual
Quiz about All Hands Owners and Operators Manual

All Hands Owner's and Operators Manual Quiz


Every January, the Navy's All Hands magazine publishes it's Owner's and Operators. It encompasses a basic knowledge of the Navy plus a review of news from the prior year. All questions are based on the 2004 edition.

A multiple-choice quiz by sono_innocente. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,467
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
552
- -
Question 1 of 10
1. In May 2003, President Bush flew onto an aircraft carrier. Which one did he visit? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following books is NOT on the Master Chief Petty Officer of the Navy's (MCPON's) reading list? Hint


Question 3 of 10
3. How many anchors are behind the crest of the Naval Flight Officer pin?

Answer: (One Number)
Question 4 of 10
4. What are the two classes of amphibious assault ships? Hint


Question 5 of 10
5. Based only on rank and time in service, who gets paid the most? Hint


Question 6 of 10
6. How many stars are on the MCPON's sleeve?

Answer: (One Number)
Question 7 of 10
7. What is the name of the world's largest unmanned autonomous submarine? Hint


Question 8 of 10
8. How many carriers does the US Navy currently have commissioned? (2004) Hint


Question 9 of 10
9. What aircraft do VFA squadrons fly? Hint


Question 10 of 10
10. What class of ship is USS ROOSEVELT? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In May 2003, President Bush flew onto an aircraft carrier. Which one did he visit?

Answer: USS Abraham Lincoln

He is the only sitting president to have ever "trapped" onto a carrier.
2. Which of the following books is NOT on the Master Chief Petty Officer of the Navy's (MCPON's) reading list?

Answer: At Ease : Navy Men of World War II

The books are chosen based on their Naval Heritage and Core Values. MCPON also includes a list of books for leadership, management, and personal growth.
3. How many anchors are behind the crest of the Naval Flight Officer pin?

Answer: 2

NFO's do not fly aircraft. Instead, they operate the advanced systems onboard most aircraft so the pilot can concentrate on flying. Remember Goose from "Top Gun"? He was an NFO.
4. What are the two classes of amphibious assault ships?

Answer: Tarawa and Wasp

LHA and LHD's are primarily called upon to perform as landing ships for Marine Expeditionary Forces. They are commonly called "Gator Freighters"
5. Based only on rank and time in service, who gets paid the most?

Answer: E-6 with 8 years

This is based on the Jan. 2004 paychart.
6. How many stars are on the MCPON's sleeve?

Answer: 4

There are three stars across the top and one more under the rocker. MCPON is the highest ranking enlisted member of the Navy. He is the "middle-man" between the Navy's enlisted ranks and the Chief of Naval Operations.
7. What is the name of the world's largest unmanned autonomous submarine?

Answer: Cutthroat

It's designed to conduct a wide variety of studies in order to improve the future design of submarines.
8. How many carriers does the US Navy currently have commissioned? (2004)

Answer: 12

Carriers are the centerpiece of the Carrier Strike Groups of today's Navy. They are 4.5 acres of American territory that can go anywhere at anytime.
9. What aircraft do VFA squadrons fly?

Answer: F/A-18 Hornet

VFA squadrons also fly the F/A-18E/F "Super Hornet." The Hornet is an all-weather aircraft that can be used as an attack or fighter. Together, the Hornet and Super Hornet are phasing out the 30+ year-old Tomcat.
10. What class of ship is USS ROOSEVELT?

Answer: DDG

USS Roosevelt is an Arleigh Burke-class Destroyer, hull number 80. USS Theodore Roosevelt is a Nimitz-class Aircraft Carrier, hull number 71. I hope you enjoyed this quiz. Please don't forget to rate it and send comments to let me know how I'm doing!
Source: Author sono_innocente

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Stillman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us