FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Submarines of the Soviet Navy
Quiz about Submarines of the Soviet Navy

Submarines of the Soviet Navy Trivia Quiz


During the Cold War, the Soviets built what would become the largest submarine fleet in the world. While not always as technologically advanced as their Western counterparts, Soviet designers were bold and innovative. What do you know about them?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
414,884
Updated
Dec 18 23
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
52
Last 3 plays: pfryguy (7/15), Guest 118 (2/15), amarie94903 (8/15).
Author's Note: Soviet submarines are referred to by their NATO reporting names, such as "Kilo" or "Whiskey", unless otherwise specified.
- -
Question 1 of 15
1. This class of boats were the last and largest diesel-electric attack submarines built by the Soviet Navy before the collapse of the Soviet Union. Hint


Question 2 of 15
2. Built between 1957-1963, this class of fourteen units were the first nuclear powered submarines in the Soviet Navy. Hint


Question 3 of 15
3. This class of diesel-electric submarine was the first built after World War II by the Soviets, and was the most numerous class of submarines in their fleet. Hint


Question 4 of 15
4. Designed to attack U.S. carrier task forces with cruise missiles, this class of Soviet submarines was built in two variants in the 1960s. Hint


Question 5 of 15
5. The largest submarines ever built, this class of ballistic missile boats were prominently featured in the Tom Clancy book, and subsequent film, "The Hunt for Red October". Hint


Question 6 of 15
6. A follow-on to the "November" class, these nuclear attack submarines were built in three variants from 1967-1991. Hint


Question 7 of 15
7. This class of diesel-electric boats, the "Foxtrots", were built between 1957-1983. How many units of the class were completed? Hint


Question 8 of 15
8. Designed in the late 1950s, this class of diesel-electric submarines carried nuclear-tipped cruise missiles, giving the Soviets a mobile nuclear strike capability. Hint


Question 9 of 15
9. This submarine class were the first true ballistic missile boats built by the Soviet Navy. Hint


Question 10 of 15
10. An advanced, deep-diving submarine class designed to seek and destroy American submarines, the "Sierra" class boats were built between 1979-1992. How many units were completed? Hint


Question 11 of 15
11. This class of Soviet attack submarines were known for having the fastest underwater speed of any production submarine ever built by any nation. Hint


Question 12 of 15
12. Known for their distinctive "hump-back" profile, this class of ballistic missile submarines were the main Soviet sea-based nuclear weapons platform since they were introduced in 1972. Hint


Question 13 of 15
13. Another large class of diesel-electric boats, there were more submarines of this Soviet design built by the Chinese than in the Soviet Union. Hint


Question 14 of 15
14. This class of nuclear submarines were the last cruise missile boats designed before the Soviet Union collapsed in 1991. Hint


Question 15 of 15
15. Coming as a complete surprise to NATO when introduced in 1985, this Soviet designed attack submarine remains a front-line unit with the Russian Navy. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : pfryguy: 7/15
Apr 02 2024 : Guest 118: 2/15
Mar 30 2024 : amarie94903: 8/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This class of boats were the last and largest diesel-electric attack submarines built by the Soviet Navy before the collapse of the Soviet Union.

Answer: Kilo class

The "Kilo" class began entering service with the Soviet navy in 1980. The largest diesel-electric submarines built by the Soviets, the "Kilos" were designed for anti-shipping and anti-submarine operations, mostly in coastal waters. The "Kilo" class was built in three batches, with units of the third variant, Project 636.3, still being built as of 2023. "Kilos" were also in service with eight other countries as of 2023.
2. Built between 1957-1963, this class of fourteen units were the first nuclear powered submarines in the Soviet Navy.

Answer: November class

The "November" class submarines were designed in the early 1950s to attack American naval bases and coastal cities with nuclear torpedoes. The first boats had many engineering problems and were noisy when compared with American nuclear submarines. All of the "Novembers" were decommissioned by 1990.
3. This class of diesel-electric submarine was the first built after World War II by the Soviets, and was the most numerous class of submarines in their fleet.

Answer: Whiskey class

Built between 1950-1958, a total of 215 "Whiskey" class boats were built by the Soviets, with another 21 units built under license in China. There were four variants of the "Whiskey" class, and in the 50s and 60s, some Soviet units were converted to carry cruise missiles. Thirty eight of the Soviet-built boats were exported to other countries. All of the "Whiskey" class were decommissioned by the early 1990s.
4. Designed to attack U.S. carrier task forces with cruise missiles, this class of Soviet submarines was built in two variants in the 1960s.

Answer: Echo class

Designed in the early 1960s to counter American carrier-based air power, the 34 boats of the "Echo" class were nuclear powered and carried cruise missiles. Beginning in 1969, the "Echos" were converted to attack submarines by the removal of their missile launchers and modifications to reduce noise. All of the "Echos" were removed from service by 1994.
5. The largest submarines ever built, this class of ballistic missile boats were prominently featured in the Tom Clancy book, and subsequent film, "The Hunt for Red October".

Answer: Typhoon class

Designed in the 1970s to counter the American "Ohio" class ballistic missile boats, the six "Typhoons", at some 48,000 tons submerged displacement, were the largest submarines ever built. They carried twenty multi-warhead nuclear missiles, as well as torpedoes and anti-submarine missiles. The last of the "Typhoons" was decommissioned in February, 2023.
6. A follow-on to the "November" class, these nuclear attack submarines were built in three variants from 1967-1991.

Answer: Victor class

The "Victor" class of 48 boats were much quieter and more reliable than the previous "November" class. Built in three variants between 1967-1991, the "Victors" were designed to attack U.S. ballistic missile submarines and to protect Soviet surface forces. The class has been retired as of 2023.
7. This class of diesel-electric boats, the "Foxtrots", were built between 1957-1983. How many units of the class were completed?

Answer: 75

The "Foxtrot" class of submarines were medium-sized boats designed for patrol duties. Out of a total of 75 units built, 48 served in the Soviet and Russian navies, while 27 units were exported to other countries. The "Foxtrots" had a reputation as reliable boats that were relatively cheap to operate. The last "Foxtrot" was decommissioned in 2014.
8. Designed in the late 1950s, this class of diesel-electric submarines carried nuclear-tipped cruise missiles, giving the Soviets a mobile nuclear strike capability.

Answer: Juliett class

Built before any ballistic missile submarines were commissioned, the Soviets planned to build 35 "Julietts", but only 16 were ever completed. After the ballistic missile boats began joining the fleet in the 1960s, the "Julietts" were refitted with conventional cruise missiles. The class were all decommissioned by 1994.
9. This submarine class were the first true ballistic missile boats built by the Soviet Navy.

Answer: Golf class

First designed in the mid 1950s and based on the hull of the "Tango" class, the "Golf" class were designed to carry 3 nuclear missiles in a compartment next to the sail. Twenty-three units were completed between 1958-1962, and all were scrapped by 1990.
10. An advanced, deep-diving submarine class designed to seek and destroy American submarines, the "Sierra" class boats were built between 1979-1992. How many units were completed?

Answer: Four

The "Sierra" class attack submarines were one of the most advanced designs produced by the Soviet Union, quieter than previous boats and able to dive deeper than contemporary American units. Only four "Sierras" were built, and they are all still in service with the Russian Navy as of 2023.
11. This class of Soviet attack submarines were known for having the fastest underwater speed of any production submarine ever built by any nation.

Answer: Alfa class

The "Alfa" class, fifteen of which were built between 1968-1981, were an innovative class of submarines which used a titanium hull and a smaller, lead bismuth cooled reactor to save weight. The "Alfas" were capable of 40 knots underwater speed, a record only exceeded by the one-off "Papa" class boat of 1969.

While regarded as a successful design, the reactor had a shortened lifespan and the boats spent much of their time in port. The "Alfa" class were all retired by 1996.
12. Known for their distinctive "hump-back" profile, this class of ballistic missile submarines were the main Soviet sea-based nuclear weapons platform since they were introduced in 1972.

Answer: Delta class

Built in four variants, the first "Delta I" boat was commissioned in 1972. The raised missile compartment was located aft of the sail, which gave the boats a unique profile. There were three follow on designs to the original, with the "Delta II", which carried four more missiles, the "Delta III", the first boats to carry multiple-warhead (MIRV) missiles, and the "Delta IV" class with improved range and sensors. A total of 43 "Deltas" of all variants were built between 1972-1992, and as of 2023, two "Delta III" and six "Delta IV" boats were still in commission with the Russian Navy.
13. Another large class of diesel-electric boats, there were more submarines of this Soviet design built by the Chinese than in the Soviet Union.

Answer: Romeo class

A follow on to the "Whiskey" class , the Soviets planned to build some 60 of the "Romeo" class, but only 20 were completed due to the introduction of the nuclear submarine into the Soviet Navy. China built some 113 units of the design under license between 1962-1984, and the "Romeos" were widely exported.

As of 2023, there are still four "Romeos" in service with Egypt and twenty with North Korea, while Russia has two and China thirteen boats for training purposes.
14. This class of nuclear submarines were the last cruise missile boats designed before the Soviet Union collapsed in 1991.

Answer: Oscar class

The Soviet Navy began building the "Oscar" class boats in 1982, and a total of eight were completed before the fall of the Soviet Union. The Russian Navy has upgraded the design, and six more "Oscars" have been built since 1992, with two still building as of 2023. Four of the Soviet boats have been scrapped, while a Russian-built unit, the "Kursk", sank in the Barents Sea in 2000.
15. Coming as a complete surprise to NATO when introduced in 1985, this Soviet designed attack submarine remains a front-line unit with the Russian Navy.

Answer: Akula class

The Soviet "Akula" class are the quietest submarines built by the Soviet Navy. Designed with an advanced double hull system, high underwater speed, and deep diving capability, the "Akulas" were a complete shock to the NATO alliance, as it was not thought that the Soviets were capable of producing such an advanced vessel. Out of fifteen built by the Soviet and Russian navies, it is believed that ten units are still in service as of 2023.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us