FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cancelled Battleship Classes 19151945
Quiz about Cancelled Battleship Classes 19151945

Cancelled Battleship Classes 1915-1945 Quiz


The British Royal Navy created the all big-gun battleship with the HMS "Dreadnought" of 1906. Fifteen countries planned to build or acquire these types of ships, but not all the ships designed were actually built. Can you name some of these vessels?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,329
Updated
Feb 24 22
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
98
- -
Question 1 of 20
1. Greece's navy, in an attempt to keep up with their rivals, the Ottoman Turks, ordered two ships in 1912, one from Germany and the other from France. How many were completed?


Question 2 of 20
2. The French Navy designed the "Normandie" class in 1913. Five ships were laid down, but only one was completed. This ship was the first French aircraft carrier. Can you name her? Hint


Question 3 of 20
3. Another French design from 1913 was the "Lyon" class. How many of these ships were ever completed? Hint


Question 4 of 20
4. The Netherlands planned to build a class of battleships in 1913, but none ever got past the design stage. How many ships were planned? Hint


Question 5 of 20
5. The Spanish Navy designed a battleship class in 1913 to complement their "Espana" class of 1912. Where were these ships to be built? Hint


Question 6 of 20
6. The Austro-Hungarian Navy planned a class of four ships in 1914. All four were laid down, but none were completed. What was the reason why? Hint


Question 7 of 20
7. The Italian Navy designed the "Francesco Caracciolo" class of four ships in 1914. None were ever completed. What was their main armament? Hint


Question 8 of 20
8. The Russian Navy designed the "Imperator Nikolai I" in 1915. In which fleet was she to be assigned, Baltic, Black Sea, Northern, or Pacific? Hint


Question 9 of 20
9. The Imperial German Navy designed the L20e class battleships in 1918. These ships would have been the largest ever built by Germany. What was their designed main armament? Hint


Question 10 of 20
10. The Japanese "Tosa" class of 1920 was cancelled due to the Washington Naval Treaty. Under the terms of the treaty, what type of ship was one unit completed as? Hint


Question 11 of 20
11. Another Japanese battleship class that was cancelled by the Washington Naval Treaty was the "Kii" class of 1921. How many of these ships were planned? Hint


Question 12 of 20
12. The American "South Dakota" class of battleships were also victims of the Washington Naval Treaty. How many ships were in this class? Hint


Question 13 of 20
13. Great Britain, in dire financial straits due to the cost of World War I, continued to design new ships to maintain her naval superiority. How many ships were planned for the N3 class of 1921? Hint


Question 14 of 20
14. The last class of Japanese battleships designed before the 1930s were the Number 13 class of 1922. What would have been their main armament? Hint


Question 15 of 20
15. The 1922 Washington Naval Treaty ended the naval arms race at the end of World War I and caused the cancellation of multiple warship classes. What was the name of the 1930 Treaty that limited battleship size and armament? Hint


Question 16 of 20
16. The Soviet Union was not party to either the Washington or London Naval Treaties. In 1939, the Soviets designed a new class of battleships, known as the "Sovetsky Soyuz" class. How many ships were originally planned? Hint


Question 17 of 20
17. The British Royal Navy designed the "Lion" class of six ships in 1939 as war with Germany loomed. How many of the ships were completed? Hint


Question 18 of 20
18. The German Navy's ambitious "Z" plan called for a large battle fleet to challenge the British. How many of the six "H" class battleships were laid down? Hint


Question 19 of 20
19. The Japanese knew that they could never outbuild the USA in numbers of ships. They therefore went for quality over quantity with the A-150 class of 1941. What was the designed main armament of these ships? Hint


Question 20 of 20
20. The last class of American battleships designed were meant to take on the Japanese "Yamato" class, which carried nine 18-inch guns. What was the class name of these ships? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Greece's navy, in an attempt to keep up with their rivals, the Ottoman Turks, ordered two ships in 1912, one from Germany and the other from France. How many were completed?

Answer: None

The Greeks ordered "Salamis" from Germany in 1912. She was designed to displace 19,500 tons and carried eight 14-inch guns. "Vasilefs Konstantinos", weighing 25,000 tons with 10 13.5-inch guns, was ordered from France in 1914. Neither ship was ever completed.
2. The French Navy designed the "Normandie" class in 1913. Five ships were laid down, but only one was completed. This ship was the first French aircraft carrier. Can you name her?

Answer: Bearn

The "Normandie" class, at 25,000 tons and armed with twelve 13.4-inch guns, were laid down in 1913-1914. Work was halted due to the costs of World War I. Bearn was completed as a carrier in 1927 and served on until 1967.
3. Another French design from 1913 was the "Lyon" class. How many of these ships were ever completed?

Answer: None

The "Lyon" class would have been the largest French battleships built until the "Richelieu" class of 1938. The class displaced 30,000 tons and carried sixteen 13.4-inch guns. The names were "Lyon", "Lille", "Duquesne", and "Tourville".
4. The Netherlands planned to build a class of battleships in 1913, but none ever got past the design stage. How many ships were planned?

Answer: Nine

The Netherlands were concerned about the possible threat from the growing Japanese Navy to their colonies in the Pacific. A battleship design of 25,000 tons with eight 14-inch guns was prepared, but none were ever laid down.
5. The Spanish Navy designed a battleship class in 1913 to complement their "Espana" class of 1912. Where were these ships to be built?

Answer: Britain

The "Reina Victoria Eugenia" class would have comprised three ships of 21,000 tons and armed with eight 13.5-inch guns. The ships were never ordered due to financial constraints.
6. The Austro-Hungarian Navy planned a class of four ships in 1914. All four were laid down, but none were completed. What was the reason why?

Answer: Funding

The "Ersatz Monarch" class were all laid down between 1914-1916. They were not very far long when all four ships were cancelled in 1917 due to the imminent collapse of the Empire. The ships would have displaced 25,000 tons and carried ten 14-inch guns.
7. The Italian Navy designed the "Francesco Caracciolo" class of four ships in 1914. None were ever completed. What was their main armament?

Answer: Eight 15-inch guns

The four ships of the "Francesco Caracciolo" class, the nameship, the "Marcantonio Colonna", "Cristoforo Colombo", and "Francesco Morosini", would have displaced 34,000 tons and carried eight 15-inch guns. None were ever completed due to the cost.
8. The Russian Navy designed the "Imperator Nikolai I" in 1915. In which fleet was she to be assigned, Baltic, Black Sea, Northern, or Pacific?

Answer: Black Sea

"Imperator Nikolai I" was a Black Sea ship of 28,000 tons with twelve 12-inch guns. The ship was never completed due to the outbreak of World War I.
9. The Imperial German Navy designed the L20e class battleships in 1918. These ships would have been the largest ever built by Germany. What was their designed main armament?

Answer: Eight 16.5-in guns

The L20e design was the German attempt to overtake the latest British battleship designs. A prolonged period of development meant that none of the ships were ever built. The displacement would have been 43,000 tons with eight 16.5-inch guns.
10. The Japanese "Tosa" class of 1920 was cancelled due to the Washington Naval Treaty. Under the terms of the treaty, what type of ship was one unit completed as?

Answer: Aircraft carrier

The "Tosa" and the "Kaga" would have carried ten 16 inch guns on a displacement of 40,000 tons. The hull of "Tosa" was used for a target, while "Kaga" was completed as an aircraft carrier and sunk at the 1942 Battle of Midway in World War II.
11. Another Japanese battleship class that was cancelled by the Washington Naval Treaty was the "Kii" class of 1921. How many of these ships were planned?

Answer: Four

The "Kii" class, at 42,600 tons with ten 16-inch guns, were very similar to the preceding "Tosa" class. Four ships were planned, but only the "Kii"and "Owami" were given names.
12. The American "South Dakota" class of battleships were also victims of the Washington Naval Treaty. How many ships were in this class?

Answer: Six

The six ships in the class, "South Dakota", "Indiana", "Montana", "North Carolina", "Iowa", and "Massachusetts", were the largest American battleships designed until the "Iowas" of WW2. Main armament was twelve 16-inch guns on a displacement of 43,000 tons.
13. Great Britain, in dire financial straits due to the cost of World War I, continued to design new ships to maintain her naval superiority. How many ships were planned for the N3 class of 1921?

Answer: Four

The British N3 class of four ships were designed with a main armament of nine 18-inch guns on a displacement of 48,500 tons. The ships were cancelled under the Washington Naval Treaty and none were ever built.
14. The last class of Japanese battleships designed before the 1930s were the Number 13 class of 1922. What would have been their main armament?

Answer: Eight 18-inch guns

The Number 13 class of Japanese battleship, with eight 18-inch guns on a displacement of 47,500 tons, would have numbered four ships. None were ever laid down due to the provisions of the Washington Naval Treaty.
15. The 1922 Washington Naval Treaty ended the naval arms race at the end of World War I and caused the cancellation of multiple warship classes. What was the name of the 1930 Treaty that limited battleship size and armament?

Answer: The London Naval Treaty

Ratified by Great Britain, France, Italy, Japan, and the United States in 1930, the London Naval Treaty set limits on both size and armament of future battleships to be built by the signatories.

Size was limited to 35,000 tons and armament to 16-inch guns.
16. The Soviet Union was not party to either the Washington or London Naval Treaties. In 1939, the Soviets designed a new class of battleships, known as the "Sovetsky Soyuz" class. How many ships were originally planned?

Answer: Fifteen

The "Sovetsky Soyuz" class would have been very large ships, with a displacement of 65,000 tons and a main armament of nine 16-inch guns. Four ships were laid down in 1938, but none were completed. All four incomplete hills were scrapped in 1949.
17. The British Royal Navy designed the "Lion" class of six ships in 1939 as war with Germany loomed. How many of the ships were completed?

Answer: None

The British "Lion" class would have carried nine 16-inch guns on a displacement of 41,000 tons. Six were planned, three laid down but never finished. The names were "Lion", "Temeraire", "Thunderer", and "Conqueror". The last two units were unnamed.
18. The German Navy's ambitious "Z" plan called for a large battle fleet to challenge the British. How many of the six "H" class battleships were laid down?

Answer: Two

The follow-on to the "Bismarck" class, the "H" class ships carried eight 16-inch guns on a displacement of 56,000 tons. Only two of the six ships planned were laid down, both being scrapped in 1941.
19. The Japanese knew that they could never outbuild the USA in numbers of ships. They therefore went for quality over quantity with the A-150 class of 1941. What was the designed main armament of these ships?

Answer: Six 20-inch guns

The Japanese plan for naval warfare against the USA called for a giant surface battle, in which the heavier armed Japanese ships would prevail over the more numerous American vessels. The A-150 ships, with six 20 inch guns on a 70,000 ton hull, was the ultimate design of this doctrine. None were ever completed.
20. The last class of American battleships designed were meant to take on the Japanese "Yamato" class, which carried nine 18-inch guns. What was the class name of these ships?

Answer: Montana class

Approved by the Naval Board in 1941, the "Montana" class would have displaced 63,000 tons and carried a main armament of twelve 16-inch guns. The ships in the class were the "Montana", "Ohio", "Maine", "New Hampshire", and "Louisiana". None of the ships were ever built.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us