FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Light Cruisers of the World Part 1
Quiz about Light Cruisers of the World Part 1

Light Cruisers of the World Part 1 Quiz


Light cruisers, codified in the 1922 Washington Naval Treaty as a ship of 10,000 tons or less carrying no larger than 6-inch guns, evolved from earlier scout and protected cruiser designs. How much do you know about those ships serving after the Treaty?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
413,727
Updated
Sep 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
43
- -
Question 1 of 10
1. Designated as scout cruisers when completed, this class of three ships were the first to be called light cruisers by the U.S. Navy and numbered under the new system, "CL" for a light cruiser and "CA" for a heavy unit. Can you name the class? Hint


Question 2 of 10
2. This cruiser, a unit of the "Arethusa" class built for the British Royal Navy in 1913, was transferred to Canada in 1920. Can you name her? Hint


Question 3 of 10
3. The British "Arethusa" class ships were built between 1912 and 1915. Serving throughout World War I, how many ships were in the class? Hint


Question 4 of 10
4. The "Admiral Nakhimov" class of four ships were laid down by Imperial Russia in 1914, but were only finished by the Soviet government after the Revolution. How many of the ships were completed? Hint


Question 5 of 10
5. The British "C" class ships, built between 1914-1919, comprised 28 ships built in seven groups. How many of these vessels served in World War II? Hint


Question 6 of 10
6. Originally designed as the Imperial Russian ship "Svetlana", the "Krasny Krym" was the only one of the eight planned ships to be completed as a cruiser. Five others were never finished. What kind of ships were the last two completed as? Hint


Question 7 of 10
7. The Japanese "Tenryu" class of 1917 was projected to number eight ships, but the design was considered too small and only two ships were built. What was their main armament? Hint


Question 8 of 10
8. Larger and better armed that the "Tenryu" class, the Japanese "Kuma" class comprised five ships built between 1917-1921. How many of them survived World War II? Hint


Question 9 of 10
9. This class of American light cruisers, the "Omaha" class, were the last ones designed before the Washington Treaty. How many of them were built? Hint


Question 10 of 10
10. The British "Danae" or "D" class ships, built between 1918-1922, were slightly larger versions of the "C" class ships. During World War II, two of the eight ships served with which foreign, non-Commonwealth navy? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Designated as scout cruisers when completed, this class of three ships were the first to be called light cruisers by the U.S. Navy and numbered under the new system, "CL" for a light cruiser and "CA" for a heavy unit. Can you name the class?

Answer: Chester class

The "Chester" class ships, weighing 4700 tons and armed with two 5-inch and six 3-inch guns, were completed in 1908 and all three served in World War I. Small and under-armed, they were discarded soon after the Washington Treaty came into effect, all three units being scrapped by 1923.
2. This cruiser, a unit of the "Arethusa" class built for the British Royal Navy in 1913, was transferred to Canada in 1920. Can you name her?

Answer: Aurora

The HMS "Aurora" served in the Royal Navy in World War I, seeing action at the Dogger Bank. Placed in reserve in 1919, "Aurora" was transferred to Canada in 1920 to replace the old protected cruisers "Rainbow" and "Niobe". In active service for only two years, the ship was hulked in 1922 and scrapped in 1927. Displacement was 3500 tons, with an armament of two 6-inch and six 4-inch guns.
3. The British "Arethusa" class ships were built between 1912 and 1915. Serving throughout World War I, how many ships were in the class?

Answer: Eight

The six surviving "Arethusas" ("Aurora" being sold to Canada in 1920, and the "Arethusa" sunk in 1916) were the oldest British light cruisers to serve past the signing of the Washington Treaty. The ships were armed with two 6-inch guns and six 4-inch guns each on a displacement of 3750 tons. All units were scrapped by 1927.
4. The "Admiral Nakhimov" class of four ships were laid down by Imperial Russia in 1914, but were only finished by the Soviet government after the Revolution. How many of the ships were completed?

Answer: Two

Of the four "Nakhimovs", "Chervona Ukraina" was completed in 1927 and
"Krasny Kavkaz" in 1932. Armed with fifteen 5.1-inch guns on a displacement of 7,700 tons, both ships survived World War II and were sunk as targets in the 1950s.
5. The British "C" class ships, built between 1914-1919, comprised 28 ships built in seven groups. How many of these vessels served in World War II?

Answer: Fourteen

The "C" class ship "Cassandra" was the only unit lost in World War I. Of the remaining 27 vessels in the class, thirteen were scrapped by 1936. Six units were sunk in World War II, and one ship, "Caroline", was preserved as a museum ship in Belfast, the last surviving ship that fought at Jutland.
6. Originally designed as the Imperial Russian ship "Svetlana", the "Krasny Krym" was the only one of the eight planned ships to be completed as a cruiser. Five others were never finished. What kind of ships were the last two completed as?

Answer: Oil tankers

Of the eight "Svetlanas" laid down in 1915, five were either broken up before completion or sunk at their docks in World War II. "Krasny Krym" was armed with fifteen 5.1-inch guns and displaced 8,000 tons. Completed in 1926, she served as a training ship from 1942 and was scrapped in 1959. Two of the hulls were completed as oil tankers.
7. The Japanese "Tenryu" class of 1917 was projected to number eight ships, but the design was considered too small and only two ships were built. What was their main armament?

Answer: Four 5.5-inch guns

The "Tenryu" and her sister ship "Tatsuta" were armed with four 5.5-inch guns and displaced 4400 tons, very small ships to be considered cruisers. The design was not successful, and a further six units were cancelled. Both ships were sunk in World War II.
8. Larger and better armed that the "Tenryu" class, the Japanese "Kuma" class comprised five ships built between 1917-1921. How many of them survived World War II?

Answer: One

The five ships of the "Kuma" class weighed 5,900 tons and carried seven 5.5-inch guns. The "Kuma", "Tama", "Oi", and "Kiso" were all sunk during World War II, while the "Kitakami" was scrapped in 1947.
9. This class of American light cruisers, the "Omaha" class, were the last ones designed before the Washington Treaty. How many of them were built?

Answer: Ten

The ten units of the "Omaha" class were armed with twelve 6-inch guns on a displacement of 7050 tons. All ten units fought in World War II and survived the conflict. The "Milwaukee" was loaned to the Soviet Union in 1944 and renamed
"Murmansk"; she was returned to the US Navy and scrapped in 1949. All the other units were scrapped in 1946.
10. The British "Danae" or "D" class ships, built between 1918-1922, were slightly larger versions of the "C" class ships. During World War II, two of the eight ships served with which foreign, non-Commonwealth navy?

Answer: Poland

Of the eight "Danae" class ships, two were transferred to New Zealand and two more served with the Free Polish Navy after that country was overrun. One ship was sunk in 1941, while two were sunk by the Allies as breakwaters off the Normandy beaches in 1944. The other five ships were all scrapped by 1948.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us