FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Armored Cruisers Part II
Quiz about Armored Cruisers Part II

Armored Cruisers Part II Trivia Quiz


The Armored Cruiser was a type of warship first developed in the 1870s. Unlike other cruisers, these ships had a belt of armor along the sides of the ship, like a battleship. What do you know about them?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,567
Updated
Mar 21 22
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
74
- -
Question 1 of 20
1. The French Navy built a class of armored cruisers beginning in 1889 named the "Admiral Charner" class. How many of these ships were built? Hint


Question 2 of 20
2. This Russian armored cruiser, the "Pamiat Azova", was laid down in 1886. She was sunk in the Baltic Sea in 1919. Which country's ships sank her? Hint


Question 3 of 20
3. This class of British armored cruisers, laid down in 1885, consisted of seven ships. What was the name of the lead ship? Hint


Question 4 of 20
4. Spain built the "Princess de Asturias" class beginning in 1890. How many ships were in this class? Hint


Question 5 of 20
5. The Italian Navy built the two ships of the "Vettor Pisani" beginning in 1892. These ships had a relatively light armament compared to other armored cruisers. What was the main armament of these ships? Hint


Question 6 of 20
6. This Russian armored cruiser, built in 1890, shares her name with a later and more famous Russian ship. What is that name? Hint


Question 7 of 20
7. The Russian armored cruiser "Rossia" laid down in 1893, served in the 1904-1905 war with Japan. What was her fate in that conflict? Hint


Question 8 of 20
8. This American armored cruiser served in the Spanish-American War and was later renamed "Saratoga" to free her name for a Dreadnought battleship. What was her original name? Hint


Question 9 of 20
9. This American ship was a larger version of the "New York", and the only U. S. armored cruiser named for a city instead of a state. What was this ship called? Hint


Question 10 of 20
10. France built the single ship design "Pothau" in 1893. What was her main armament? Hint


Question 11 of 20
11. Named after the patron saint of France, this ship was the largest French armored cruiser built in the 19th century. What was she called? Hint


Question 12 of 20
12. The largest armored cruiser built for the Spanish Navy was the "Emperador Carlos V". What was her main armament? Hint


Question 13 of 20
13. One of the most numerous classes of armored cruisers built were the Italian "Giuseppe Garibaldi" class of 1895. Of the ten ships built, how many were sold to foreign navies? Hint


Question 14 of 20
14. One of the "Giuseppe Garibaldi" class of ships built in Italy, this Spanish unit was purchased in 1897. What was her name in Spanish service? Hint


Question 15 of 20
15. These two ships, the "Kasuga and "Nisshin", were also built in Italy as part of the ten-ship "Giuseppe Garibaldi" class. They were sold to Japan in 1904 by the original foreign purchaser. What country sold the ships to the Japanese? Hint


Question 16 of 20
16. This Japanese armored cruiser, the "Yakumo", was also purchased from a foreign power just before the war with Russia. Where was she built? Hint


Question 17 of 20
17. Another Japanese armored cruiser that was as built in a foreign shipyard was the "Azuma", which was laid down in 1898. Where was she built? Hint


Question 18 of 20
18. The second armored cruiser built by Austria-Hungary was the "Kaiser Karl VI", which was begun in 1896. What was her main armament? Hint


Question 19 of 20
19. The second armored cruiser built for the German Navy was the "Prinz Heinrich" of 1898. How many units of this ship class were completed? Hint


Question 20 of 20
20. This British class of six vessels, laid down beginning in 1898, had the bad luck to lose three of the ships in the same engagement during World War I. What was the class name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The French Navy built a class of armored cruisers beginning in 1889 named the "Admiral Charner" class. How many of these ships were built?

Answer: Four

The "Admiral Charner" and her sister ships "Bruix", "Chanzy", and "Latouche-Treville" carried two 7.6-inch and six 6-inch guns and weighed 4,800 tons. The "Chanzy" was wrecked off the coast of China in 1907. "Admiral Charner" was sunk by a German U-boat in 1916. The other two ships were both scrapped by 1926.
2. This Russian armored cruiser, the "Pamiat Azova", was laid down in 1886. She was sunk in the Baltic Sea in 1919. Which country's ships sank her?

Answer: Great Britain

The "Pamiat Azova" displaced 6,700 tons and was armed with two 8-inch and thirteen 6-inch guns. She became a depot ship in 1909. She was sunk by British torpedo boats during the Allied intervention in Russia after World War I.
3. This class of British armored cruisers, laid down in 1885, consisted of seven ships. What was the name of the lead ship?

Answer: Orlando

In addition to the "Orlando", this ship class consisted of the "Australia", "Aurora", "Galatea", "Immortalite", "Narcissus", and "Undaunted". These ships carried two 9.2-inch and ten 6-inch guns on a displacement of 5,600 tons. All seven units were scrapped by 1907.
4. Spain built the "Princess de Asturias" class beginning in 1890. How many ships were in this class?

Answer: Three

The Spanish ship "Princess de Asturias" and her two sisters, the "Cataluna" and "Cardinal Cisneros", carried two 9.4-inch and eight 5.5-inch guns and weighed 7,000 tons. "Cardinal Cisneros" was wrecked in a storm in 1905. The other two units were both scrapped by 1929.
5. The Italian Navy built the two ships of the "Vettor Pisani" beginning in 1892. These ships had a relatively light armament compared to other armored cruisers. What was the main armament of these ships?

Answer: Twelve 6-inch guns

The "Vettor Pisani" and the "Carlo Alberto" carried twelve 6-inch guns and six 4.7-inch guns on a displacement of 6,600 tons. Both ships served in the 1911-1912 war with Turkey. "Vettor Pisani" became a repair ship and "Carlo Alberto" a troopship in 1914. Both units were scrapped in 1920.
6. This Russian armored cruiser, built in 1890, shares her name with a later and more famous Russian ship. What is that name?

Answer: Rurik

The first Russian armored cruiser named "Rurik" weighed 10,950 tons and was armed with four 8-inch and sixteen 6-inch guns. She was laid down in 1890. "Rurik" was sunk in the 1904 Battle of Ulsan during the Russo-Japanese War.
7. The Russian armored cruiser "Rossia" laid down in 1893, served in the 1904-1905 war with Japan. What was her fate in that conflict?

Answer: Survived the war

The "Rossia" of 1893 carried four 8-inch and sixteen 6-inch guns on a displacement of 12,400 tons. "Rossia" was laid up in port from 1917 as her crew were mutinous. She was scrapped in 1922.
8. This American armored cruiser served in the Spanish-American War and was later renamed "Saratoga" to free her name for a Dreadnought battleship. What was her original name?

Answer: New York

The "New York" was armed with six 8-inch and twelve 4-inch guns and weighed 8,300 tons. She was renamed "Saratoga" in 1911 and "Rochester" in 1917. In 1920, she was re-designated as a Heavy Cruiser with hull number CA-2. She was decommissioned in 1933 and scuttled in the Philippines in 1941.
9. This American ship was a larger version of the "New York", and the only U. S. armored cruiser named for a city instead of a state. What was this ship called?

Answer: Brooklyn

The "Brooklyn", laid down in 1893, was armed with eight 8-inch and twelve 5-inch guns on a displacement of 10,200 tons. She served in the Spanish-American War and World War I. The ship was re-designated as a Heavy Cruiser with the hull number CA-3 in 1920. "Brooklyn" was scrapped in 1921.
10. France built the single ship design "Pothau" in 1893. What was her main armament?

Answer: Two 7.6-inch guns

The French ship "Pothau" of 1893 was the last of the small armored cruisers built by the French Navy. Displacement was 5,500 tons and armament was two 7.6-inch and ten 5.5-inch guns. "Pothau" was used as a training ship from 1919 until she was scrapped in 1929.
11. Named after the patron saint of France, this ship was the largest French armored cruiser built in the 19th century. What was she called?

Answer: Jeanne d'Arc

Weighing 11,500 tons, "Jeanne d'Arc" was the largest French armored cruiser built until the "Leon Gambetta" class of 1901. She carried two 7.6-inch and fourteen 5.5-inch guns. She was used as a training ship from 1908-1914. She was scrapped in 1934.
12. The largest armored cruiser built for the Spanish Navy was the "Emperador Carlos V". What was her main armament?

Answer: Two 11-inch guns

The "Emperador Carlos V" carried two 11-inch and eight 5.5-inch guns on a displacement of 9,100 tons. During the Spanish-American War, she was slated to go to the Philippines after the American victory at Manila Bay, but was instead kept at home to defend the Spanish coast. She was scrapped in 1933.
13. One of the most numerous classes of armored cruisers built were the Italian "Giuseppe Garibaldi" class of 1895. Of the ten ships built, how many were sold to foreign navies?

Answer: Seven

The general characteristics of the Italian "Giuseppe Garibaldi" class were an armament of one 10-inch, two 8-inch, and fourteen 6-inch guns on a displacement of 6,900 tons. Four ships went to Argentina, two ships to Japan, and one vessel to Spain. The armament varied in the foreign ships.
14. One of the "Giuseppe Garibaldi" class of ships built in Italy, this Spanish unit was purchased in 1897. What was her name in Spanish service?

Answer: Cristobal Colon

The Spanish ship "Cristobal Colon" was armed with two 10-inch and ten 6-inch guns and weighed 7,000 tons. She was sunk in battle with the American fleet at Santiago, Cuba in 1898.
15. These two ships, the "Kasuga and "Nisshin", were also built in Italy as part of the ten-ship "Giuseppe Garibaldi" class. They were sold to Japan in 1904 by the original foreign purchaser. What country sold the ships to the Japanese?

Answer: Argentina

The "Kasuga" and "Nisshin" were originally built in Italy for the Argentine Navy. They were purchased in 1904 by Japan, as they needed to augment their fleet for the war with Russia. "Kasuga" carried one 10-inch, two 8-inch and fourteen 6-inch guns, while "Nisshin" was armed with four 8-inch and fourteen 6-inch guns.
16. This Japanese armored cruiser, the "Yakumo", was also purchased from a foreign power just before the war with Russia. Where was she built?

Answer: Germany

The "Yakumo" was armed with four 8-inch and twelve 6-inch guns. She weighed 9,700 tons. After serving in the Russo-Japanese War and World War I, she was turned into a gunnery training ship in 1921. She was scrapped in 1947.
17. Another Japanese armored cruiser that was as built in a foreign shipyard was the "Azuma", which was laid down in 1898. Where was she built?

Answer: France

The Japanese Navy had only begun building cruiser-sized ships in Japan in the early 20th century, and her capacity was limited. "Azuma" was one of several Japanese ships built in foreign yards and purchased to increase the size of the Japanese fleet prior to the war with Russia.
18. The second armored cruiser built by Austria-Hungary was the "Kaiser Karl VI", which was begun in 1896. What was her main armament?

Answer: Two 9.4-inch guns

The Austro-Hungarian "Kaiser Karl VI displaced 6,300 tons and carried two 9.4-inch and eight 5.9-inch guns. The ship spent most of World War I in port. Her crew mutinied in 1918 during the breakup of the Habsburg empire. She never put to sea again and was scrapped in 1920.
19. The second armored cruiser built for the German Navy was the "Prinz Heinrich" of 1898. How many units of this ship class were completed?

Answer: One

Like many of the armored cruisers completed in the early 20th century, the German "Prinz Heinrich" had a relatively short career. She was used as a training ship from 1908-1914, returned to front line service for World War I, and scrapped in 1920. She carried two 9.4-inch and ten 5.9-inch guns and weighed 8,900 tons.
20. This British class of six vessels, laid down beginning in 1898, had the bad luck to lose three of the ships in the same engagement during World War I. What was the class name?

Answer: "Cressy

The "Cressy" class displaced 12,000 tons and was armed with two 9.2-inch and twelve 6-inch guns. In September, 1914, the "Cressy", "Hogue", and "Aboukir" were sunk by the same German U-boat. The three other ships in the class, "Sutlej", "Bacchante", and "Euryalus" were all scrapped by 1921.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us