FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Armored Cruisers 18701910
Quiz about Armored Cruisers 18701910

Armored Cruisers 1870-1910 Trivia Quiz


The late 19th and early 20th centuries saw many changes in naval warfare and ship design. One type of ship was the armored cruiser, which had a belt of armor like a battleship. What do you know about these ships?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,557
Updated
Mar 19 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
84
- -
Question 1 of 20
1. The first ship in the world to carry the designation of an armored cruiser was the "General Admiral" of 1873. She was the lead ship of a class of two vessels. What country built her? Hint


Question 2 of 20
2. The next country to build an armored cruiser was Great Britain. This vessel displaced 5,700 tons and carried a heavy armament of two 10-inch and seven 9-inch guns. What was the name of the first British armored cruiser? Hint


Question 3 of 20
3. The next British armored cruiser design was the "Nelson" of 1874. How many ships were in this class? Hint


Question 4 of 20
4. Another early Russian armored cruiser was the "Minin", laid down in 1878. This ship was the first to carry what would become the standard caliber main gun for Russian armored cruisers. What size gun did she carry? Hint


Question 5 of 20
5. The British "Imperieuse" class of 1881 would be the last armored cruisers to be equipped with what feature? Hint


Question 6 of 20
6. This Russian armored cruiser, the "Vladimir Monomakh", fought at the 1905 Battle of Tsushima against the Japanese Navy. What was her fate? Hint


Question 7 of 20
7. Another Russian armored cruiser that fought at Tsushima was the "Dmitri Donskoi", also laid down in 1881. What happened to this ship at the battle? Hint


Question 8 of 20
8. The Russian armored cruiser "Admiral Nakhimov", laid down in 1884, was also sunk at the Battle of Tsushima in 1905. What "special cargo" was she rumored to have been carrying when she went down? Hint


Question 9 of 20
9. The USA's first armored cruiser, also called a second-class battleship, was the "Maine" of 1895. While in the harbor of Havana, Cuba in 1898, "Maine" was destroyed by an explosion. What was the cause? Hint


Question 10 of 20
10. China purchased two armored cruisers that were built in a European country in 1891. In what country were these ships constructed? Hint


Question 11 of 20
11. The first French armored cruiser, the "Dupuy de Lome" of 1888, was slated to be sold to a South American navy in 1912, but the sale was eventually cancelled. To which country was the ship to be sold? Hint


Question 12 of 20
12. The "Kaiserin und Konigin Maria Theresa" was built by a European navy in 1891. Which country built her? Hint


Question 13 of 20
13. Laid down in 1890, the first Italian armored cruiser was named after a famous Italian explorer from the 13th century. What was the ship called? Hint


Question 14 of 20
14. Spain built the three ship "Infanta Maria Theresa" class of armored cruisers in 1889. What was the name of the battle wherein all three ships were sunk? Hint


Question 15 of 20
15. Argentina purchased four armored cruisers of the same class in 1897. From which European country were these ships acquired? Hint


Question 16 of 20
16. Chile also contracted with a European power to build two armored cruisers, the "Esmeralda" of 1895 and the "O'Higgins" of 1896. Where were these ships built? Hint


Question 17 of 20
17. Until the early 1900s, Japan lacked the shipyard capacity to build large warships. Where were her first class of armored cruisers, the "Asama" class, built? Hint


Question 18 of 20
18. The first armored cruiser built by Germany was the "Furst Bismarck". The ship was designed for service on foreign stations. What year was she laid down? Hint


Question 19 of 20
19. The Swedish Navy built an armored cruiser, the "Fylgia", in 1902. What was unique about this ship? Hint


Question 20 of 20
20. The Greek Navy purchased an armored cruiser from Italy in 1909. Originally designed as a unit of the Italian "Pisa" class ships, the Greeks named the ship "Georgios Averoff". Who was the ship named for?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first ship in the world to carry the designation of an armored cruiser was the "General Admiral" of 1873. She was the lead ship of a class of two vessels. What country built her?

Answer: Russia

The "General Admiral" and her sister ship, "Gerzog Edinburgski", were the first cruisers built with an armored belt, instead of only deck armor. The ships displaced 5,100 tons and carried four 8-inch and two 6-inch guns. Like other cruisers of the period, both ships had full sailing rigs in addition to their engines. Both ships were later converted to minelayers and served into the 1950s.
2. The next country to build an armored cruiser was Great Britain. This vessel displaced 5,700 tons and carried a heavy armament of two 10-inch and seven 9-inch guns. What was the name of the first British armored cruiser?

Answer: Shannon

The "Shannon" was laid down in 1873, and also had a full sail rig upon completion. "Shannon" became a Coast Guard ship in 1883, was placed in reserve in 1895, and was scrapped in 1899.
3. The next British armored cruiser design was the "Nelson" of 1874. How many ships were in this class?

Answer: Two

The "Nelson" and her sister ship the "Northampton" carried four 10-inch and eight 9-inch guns on a displacement of 7,700 tons. Both ships were built with a complete sail rig. Both ships were scrapped in 1905.
4. Another early Russian armored cruiser was the "Minin", laid down in 1878. This ship was the first to carry what would become the standard caliber main gun for Russian armored cruisers. What size gun did she carry?

Answer: 8-inch

The Russian "Minin" carried four 8-inch and twelve 6-inch guns and displaced 6,200 tons. She had a full sail rig. She was converted to a minelayer in 1909 and renamed "Ladoga". The ship was mined and sunk in the Baltic in 1915.
5. The British "Imperieuse" class of 1881 would be the last armored cruisers to be equipped with what feature?

Answer: Full sail rig

The last armored cruisers to be built with a full sail rig, " Imperieuse" and "Warspite" carried four 9.2-inch and six 6-inch guns on a displacement of 8100 tons. "Warspite" was scrapped in 1906, while "Imperieuse" was a depot ship from 1905 until she was scrapped in 1913.
6. This Russian armored cruiser, the "Vladimir Monomakh", fought at the 1905 Battle of Tsushima against the Japanese Navy. What was her fate?

Answer: Torpedoed and scuttled by her crew

The "Vladimir Monomakh" of 1881 displaced 5,700 tons and carried four 8-inch and twelve 6-inch guns. At Tsushima, she was torpedoed and then scuttled by her crew to prevent capture.
7. Another Russian armored cruiser that fought at Tsushima was the "Dmitri Donskoi", also laid down in 1881. What happened to this ship at the battle?

Answer: Damaged and scuttled

The "Dmitri Donskoi" of 1881 carried two 8-inch and fourteen 6-inch guns on a displacement of 6,000 tons. She was heavily damaged at Tsushima and was scuttled by her crew.
8. The Russian armored cruiser "Admiral Nakhimov", laid down in 1884, was also sunk at the Battle of Tsushima in 1905. What "special cargo" was she rumored to have been carrying when she went down?

Answer: A hoard of treasure

The Russian "Admiral Nakhimov" weighed 7,900 tons and carried eight 8-inch and ten 6-inch guns. After she was sunk at Tsushima, rumors began that she carried a treasure worth millions. A Japanese businessman claimed to have found the treasure in 1980, and offered it to the Soviet government in exchange for the Kuril Islands. The offer was rejected.
9. The USA's first armored cruiser, also called a second-class battleship, was the "Maine" of 1895. While in the harbor of Havana, Cuba in 1898, "Maine" was destroyed by an explosion. What was the cause?

Answer: Explosion in a coal bunker

The "Maine" displaced 6,600 tons and carried four 10-inch and six 6-inch guns. She was sent to Havana to protect American lives and property during a revolt against the Spanish. Her destruction, the cause of which is still debated, led to the Spanish-American War of 1898.
10. China purchased two armored cruisers that were built in a European country in 1891. In what country were these ships constructed?

Answer: Germany

The Chinese "King Yuen" and her sister ship "Laiyuan" were built in Germany from 1891. They carried two 8.3-inch and two 5.9-inch guns on a displacement of 2,900 tons. Both ships were sunk during the Sino-Japanese War of 1894-1895.
11. The first French armored cruiser, the "Dupuy de Lome" of 1888, was slated to be sold to a South American navy in 1912, but the sale was eventually cancelled. To which country was the ship to be sold?

Answer: Peru

The French ship "Dupuy de Lome" of 1888 displaced 6,300 tons and was armed with two 7.6-inch and six 6-inch guns. Peru agreed to buy the ship in 1912, but never made the final payment. The ship was sold to a Belgian company in 1919 and converted to a freighter with the name of "Peruvier". She was scrapped in 1923.
12. The "Kaiserin und Konigin Maria Theresa" was built by a European navy in 1891. Which country built her?

Answer: Austria-Hungary

The first armored cruiser built for the Austro-Hungarian Navy, "Kaiserin und Konigin Maria Theresa" displaced 5,400 tons and carried two 9.4-inch and eight 5.9-inch guns. She landed troops to help put down the Boxer Rebellion in China in 1900. She was surrendered to Britain after World War I and scrapped in 1920.
13. Laid down in 1890, the first Italian armored cruiser was named after a famous Italian explorer from the 13th century. What was the ship called?

Answer: Marco Polo

The "Marco Polo" carried six 6-inch and ten 4.7-inch guns on a displacement of 4,600 tons. She served in the war against Turkey 1911-1912. She was converted into a troopship in 1917 and renamed "Cortellazzo". The ship was renamed two more times, "Europa" in 1920 and "Volta" in 1921. She was scrapped in 1922.
14. Spain built the three ship "Infanta Maria Theresa" class of armored cruisers in 1889. What was the name of the battle wherein all three ships were sunk?

Answer: Battle of Santiago de Cuba 1898

The first armored cruisers built for the Spanish Navy, "Infanta Maria Theresa" and her sister ships "Vizcaya" and "Admiral Oquendo" were well armed, with two 11-inch and ten 5.5-inch guns on a displacement of 6,900 tons. All three units were sunk at the Battle of Santiago during the Spanish-American War of 1898.
15. Argentina purchased four armored cruisers of the same class in 1897. From which European country were these ships acquired?

Answer: Italy

The Argentine Navy purchased four ships of the Italian "Giuseppe Garibaldi" class, the "Giuseppe Garibaldi", "General Belgrano", "Pueyrredon", and "San Martin". Displacement was 6,800 tons. Armament varied, "Belgrano", "Garibaldi", and "Pueyrredon" carried two 10-inch guns, while "San Martin" had four 8-inch weapons. All four ships were scrapped by 1954.
16. Chile also contracted with a European power to build two armored cruisers, the "Esmeralda" of 1895 and the "O'Higgins" of 1896. Where were these ships built?

Answer: Great Britain

The "Esmeralda" carried two 8-inch and sixteen 6-inch guns on a displacement of 7,150 tons. She was scrapped in 1930. The "O'Higgins" was armed with four 8-inch and ten 6-inch guns and weighed 7,900 tons. She was scrapped in 1946.
17. Until the early 1900s, Japan lacked the shipyard capacity to build large warships. Where were her first class of armored cruisers, the "Asama" class, built?

Answer: Great Britain

The Japanese "Asama" and "Tokiwa" were armed with four 8-inch and fourteen 6-inch guns on a displacement of 9,700 tons. Both ships served in the war with Russia in 1904-1905. Both units were converted to minelayers in the 1920s and were scrapped in 1947.
18. The first armored cruiser built by Germany was the "Furst Bismarck". The ship was designed for service on foreign stations. What year was she laid down?

Answer: 1896

Germany only became a unified country in 1871, and did not begin building a blue-water navy until the accession of Wilhelm II in 1889. Her first armored cruiser, "Furst Bismarck", carried four 9.4-inch and twelve 5.9-inch guns on a displacement of 10,700 tons. She served as a training ship in World War I and was scrapped in 1919.
19. The Swedish Navy built an armored cruiser, the "Fylgia", in 1902. What was unique about this ship?

Answer: Smallest armored cruiser when completed

The only armored cruiser built for the Swedish Navy, "Fylgia" displaced 5,000 tons and carried eight 6-inch guns. She was the smallest of the type when completed. She served mostly as a cadet training ship and was scrapped in 1957.
20. The Greek Navy purchased an armored cruiser from Italy in 1909. Originally designed as a unit of the Italian "Pisa" class ships, the Greeks named the ship "Georgios Averoff". Who was the ship named for?

Answer: A Greek businessman who paid some of the cost

The "Georgios Averoff" was laid down in Italy in 1907 and purchased by Greece in 1909. She carried four 9.2-inch and eight 7.5-inch guns on a displacement of 10,100 tons. The ship served throughout both World Wars and was decommissioned in 1953. She was completely restored in 1984 and is now a museum ship, the last armored cruiser in the world.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us