FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Midway Class Carriers
Quiz about The Midway Class Carriers

The Midway Class Carriers Trivia Quiz


First designed during World War II, the U.S. "Midway" class aircraft carriers were completed too late to see action in that conflict. They did go on to serve the U.S. Navy as front line units for some 40 years. How much do you know about these ships?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
415,997
Updated
Apr 01 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
93
Last 3 plays: Luckycharm60 (10/10), LancYorkYank (8/10), Guest 136 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. When were the "Midway" class carriers first designed? Hint


Question 2 of 10
2. How many ships were authorized for the "Midway" class? Hint


Question 3 of 10
3. Of the six ships of the "Midway" class that were authorized, how many were completed? Hint


Question 4 of 10
4. How many of the "Midways" served in the Korean War? Hint


Question 5 of 10
5. As designed, the "Essex" class carriers weighed some 36,000 tons fully loaded and could carry up to 100 piston-engine aircraft. The "Midways" weighed in at 60,000 tons fully loaded. How many piston-engine aircraft could they carry? Hint


Question 6 of 10
6. All three of the "Midway" class ships underwent modernization in the 1950s. What was the major change from the original design? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the ships was deployed to the Vietnam War the most times? Hint


Question 8 of 10
8. By the late 1970s, the "Midway" class ships were over 30 years old. Which ship was decommissioned in 1977? Hint


Question 9 of 10
9. How many of the "Midways" took part in the 1991 Persian Gulf War? Hint


Question 10 of 10
10. All three of the "Midways" were out of service by 1992. Which one is now a museum ship at San Diego, California? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Luckycharm60: 10/10
Apr 16 2024 : LancYorkYank: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 136: 0/10
Apr 10 2024 : Rumpo: 8/10
Apr 08 2024 : comark2000: 10/10
Apr 05 2024 : workisboring: 2/10
Apr 05 2024 : MikeyGee: 4/10
Apr 04 2024 : Stoaty: 4/10
Apr 03 2024 : colbymanram: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When were the "Midway" class carriers first designed?

Answer: 1940

Prior to the "Midway" class, no U.S. aircraft carriers had an armored flight deck, which led to sometimes catastrophic damage from bomb hits in the early part of World War II. After studying damage reports on contemporary British carriers, which were equipped with armored flight decks, the "Midway" design of 1940 called for a larger ship than the "Essex" class that had better protection.
2. How many ships were authorized for the "Midway" class?

Answer: Six

The U.S. Congress originally approved the construction of four "Midway" class carriers in 1942, and two more vessels were authorized in 1943. Three of the ships were cancelled before construction began. The ships in the class were the "Midway", the "Coral Sea", and the "Franklin D. Roosevelt".
3. Of the six ships of the "Midway" class that were authorized, how many were completed?

Answer: Three

The lead ship of the class, "Midway", was commissioned in September, 1945, shortly after the end of World War II. The "Franklin D. Roosevelt" followed in October, 1945, and the "Coral Sea" joined the fleet in October, 1947.
4. How many of the "Midways" served in the Korean War?

Answer: None

As the newest and most capable ships in the U.S. fleet at the time of the Korean War, the three "Midways" were kept in the Atlantic and the Mediterranean as part of America's nuclear deterrent during the Cold War, leaving the older "Essex" class ships to shoulder the burden in Korea.
5. As designed, the "Essex" class carriers weighed some 36,000 tons fully loaded and could carry up to 100 piston-engine aircraft. The "Midways" weighed in at 60,000 tons fully loaded. How many piston-engine aircraft could they carry?

Answer: Up to 130

The much larger size of the "Midway"class ships as built allowed them to carry up to 130 of the Navy's piston-engine aircraft of the 1940s. In practice, however, it was found that this was too many planes for effective control, and none of the ships ever operated so large of an air group. After transitioning to jet aircraft, the typical air group numbered some 70 planes and helicopters.
6. All three of the "Midway" class ships underwent modernization in the 1950s. What was the major change from the original design?

Answer: The angled flight deck

As with the "Essex" class carriers, the "Midway" class ships were given angled flight decks and catapults during a modernization program in the 1950s, allowing them to operate the heavier jet aircraft then available.
7. Which of the ships was deployed to the Vietnam War the most times?

Answer: Coral Sea

During the Vietnam War, the "Coral Sea" was deployed to the Gulf of Tonkin six times, while the "Midway" did three tours of duty off Vietnam. The "Franklin D. Roosevelt" was only deployed to Vietnam one time.
8. By the late 1970s, the "Midway" class ships were over 30 years old. Which ship was decommissioned in 1977?

Answer: Franklin D. Roosevelt

In 1977, the "Franklin D. Roosevelt" was in poor condition. With the "Nimitz" class of supercarriers coming into service, the ship was decommissioned and eventually scrapped in 1978.
9. How many of the "Midways" took part in the 1991 Persian Gulf War?

Answer: One

The "Coral Sea" was saved from decommissioning in 1980 by President Reagan's naval build-up, but she was in very poor condition and was stricken in 1990. The "Midway" participated in the 1991 war against Iraq, but was also stricken in April, 1992.
10. All three of the "Midways" were out of service by 1992. Which one is now a museum ship at San Diego, California?

Answer: Midway

After decommissioning in 1992, the "Midway" was part of the " mothball fleet" in Bremerton, Washington until 1997, when she was officially stricken from the Naval Register. In 2003, the ship was opened as a museum in San Diego, California.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us