FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PreDreadnought Battleships
Quiz about PreDreadnought Battleships

Pre-Dreadnought Battleships Trivia Quiz


Beginning in the late 1800s, the major naval powers of the world built a type of ship that would later become known as a "Pre-Dreadnought" battleship. The experience with these ships led to the "Dreadnought" design of 1906. What do you know about them?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,386
Updated
Mar 02 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
106
- -
Question 1 of 10
1. The first example of what would become known as a "Pre-Dreadnought" battleship was built by the British in 1889. Can you name the lead ship of the class? Hint


Question 2 of 10
2. The first French pre-dreadnought was laid down in 1888. She was a single ship, but the first six French pre-dreadnoughts were all built to a very similar design. What was this ship's name? Hint


Question 3 of 10
3. The Russian Navy also began work on their first pre-dreadnought in 1889. Assigned to the Black Sea fleet, what was the ship named? Hint


Question 4 of 10
4. Laid down in 1890, what was the name of the lead ship of the first class of German pre-dreadnoughts? Hint


Question 5 of 10
5. The first class of American pre-dreadnoughts were the "Indianas" of 1890. How many ships of this class were built? Hint


Question 6 of 10
6. The Italian Navy began building their first class of pre-dreadnoughts in 1893. What calibre gun was the main armament on these ships? Hint


Question 7 of 10
7. The first pre-dreadnought ships of the Japanese Navy, "Fuji" and "Yashima", were laid down in 1894. In which country, Japan's main ally at the time, were they built? Hint


Question 8 of 10
8. What European empire built the pre-dreadnought ships named "Habsburg", "Arpad", and "Babensburg" beginning in 1900? Hint


Question 9 of 10
9. In the period when the pre-dreadnought was the dominant naval ship, from 1890-1906, there was only one major fleet action fought between them. What was the name of this battle? Hint


Question 10 of 10
10. There were some 175 pre-dreadnought battleships built by the eight naval powers that could afford them. Are there any of these ships left in the world today?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first example of what would become known as a "Pre-Dreadnought" battleship was built by the British in 1889. Can you name the lead ship of the class?

Answer: Royal Sovereign

The "Royal Sovereign" class, began in 1889, set the standard layout for the pre-dreadnought battleship, with four main guns in two twin turrets fore and aft. Secondary armament was carried along the sides. The class consisted of "Royal Sovereign", "Empress of India", "Repulse", "Hood", "Ramillies", "Resolution", "Revenge", and "Royal Oak".
2. The first French pre-dreadnought was laid down in 1888. She was a single ship, but the first six French pre-dreadnoughts were all built to a very similar design. What was this ship's name?

Answer: Brennus

The French ships "Brennus", "Charles Martel", "Carnot", "Jaureguiberry", "Massena", and "Bouvet", completed between 1888 and 1901, were all built to a broadly similar design. Both the main and secondary guns were carried in single mountings, and the ships had a high freeboard.
3. The Russian Navy also began work on their first pre-dreadnought in 1889. Assigned to the Black Sea fleet, what was the ship named?

Answer: Dvenadsat Apostolov

The Russian ship "Dvenadsat Apostolov " was a Black Sea battleship that carried four 12-inch guns and four 6-inch guns. She was captured by both sides during the Civil War. The ship was used as a stand-in for the battleship "Potemkin" in the 1925 film of the same name.
4. Laid down in 1890, what was the name of the lead ship of the first class of German pre-dreadnoughts?

Answer: Brandenburg

The German "Brandenburg" class of four ships carried six 11-inch guns and six 4.1-inch guns. The ships in the class were the nameship, "Worth", "Kurfurst
Friedrich Wilhelm", and "Weissenburg".
The "Weissenburg" and "Kurfurst Friedrich Wilhelm" were sold to the Ottoman Empire in 1910.
5. The first class of American pre-dreadnoughts were the "Indianas" of 1890. How many ships of this class were built?

Answer: Three

The "Indiana" class consisted of the "Indiana", "Massachusetts", and "Oregon". They carried four 13-inch guns and eight 8-inch guns on a displacement of 11,500 tons.
6. The Italian Navy began building their first class of pre-dreadnoughts in 1893. What calibre gun was the main armament on these ships?

Answer: 10-inch

The Italian ships "Ammiraglio St. Bon" and "Emanuele Filiberto" carried four 10-inch guns and eight 6-inch guns on a displacement of 13,900 tons. Both ships spent WW1 as guardships in Venice. Both were scrapped in 1920.
7. The first pre-dreadnought ships of the Japanese Navy, "Fuji" and "Yashima", were laid down in 1894. In which country, Japan's main ally at the time, were they built?

Answer: Great Britain

Since Japan lacked the capacity to build large warships until the early 1900s, all of her vessels were built in Great Britain. "Fuji" fought at Tsushima in 1905. "Yashima" struck a mine off Port Arthur and sank in 1904.
8. What European empire built the pre-dreadnought ships named "Habsburg", "Arpad", and "Babensburg" beginning in 1900?

Answer: Austria-Hungary

The Austro-Hungarian Navy were rivals of the Italians in the Adriatic and Mediterranean seas in the years before World War I. Their first pre-dreadnoughts, the "Habsburg" class, were armed with three 9.4 inch guns and twelve 5.9 inch guns.
9. In the period when the pre-dreadnought was the dominant naval ship, from 1890-1906, there was only one major fleet action fought between them. What was the name of this battle?

Answer: The Battle of Tsushima

The Battle of Tsushima was fought on May 27-28, 1905. The Russian Baltic Fleet, having sailed from the Baltic Sea to the waters off Japan, was virtually annihilated by a smaller Japanese fleet.
Russian losses were six battleships sunk and two captured, along with 14 other ships sunk and three captured. The Japanese lost three torpedo boats.
10. There were some 175 pre-dreadnought battleships built by the eight naval powers that could afford them. Are there any of these ships left in the world today?

Answer: Yes

The Japanese ship Mikasa, which was Admiral Togo's flagship at the Battle of Tsushima in 1905, is preserved as a museum in the Japanese city of Yokohama.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us