FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Light Cruisers of the World Part 5
Quiz about Light Cruisers of the World Part 5

Light Cruisers of the World Part 5 Quiz


With the end of the Second World War, many of the surviving light cruisers were either scrapped or mothballed. A few, however, were yet to be completed, while others were sold to other navies and continued to serve. What do you know about these ships?

A multiple-choice quiz by Reamar42. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
Reamar42
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
413,766
Updated
Sep 27 23
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
38
- -
Question 1 of 15
1. This French light cruiser, the name ship of a projected class of six ships, was the first anti-aircraft cruiser built by the French Navy. Delayed by World War II, the ship was commissioned in 1956. What was her name?
Hint


Question 2 of 15
2. These two light cruisers, the "De Ruyter" and "De Zeven Provincien", were laid down by the Netherlands in 1939, but construction was delayed by World War II. In what year were the ships finally completed? Hint


Question 3 of 15
3. On the outbreak of World War II, Sweden planned to build two light cruisers, but work was delayed and they were not finished until 1947. What was the class name of these ships? Hint


Question 4 of 15
4. The Soviet Union, still intent on building a large battle fleet to compete with the Western powers, built the last gun cruisers designed by any navy. Out of the thirty ships planned, how many of the "Sverdlov" class were built? Hint


Question 5 of 15
5. The last light cruisers with gun armament built by the United States were the "Worcester" class, completed in 1949. Ten ships were planned, but how many were actually built? Hint


Question 6 of 15
6. This last French Navy gun cruiser, commissioned in 1959, participated in the 1991 Persian Gulf War. What was she called? Hint


Question 7 of 15
7. This last class of gun cruiser built by the British Royal Navy were originally designed as ships of the 1941 "Minotaur" class. Delayed by the war and ever-changing priorities, they were finally completed in 1961. What was the name ship of this class? Hint


Question 8 of 15
8. Canada received two light cruisers from the Royal Navy in 1944, a "Fiji" class ship and a "Minotaur" class ship. When was the last one decommissioned? Hint


Question 9 of 15
9. After Poland was occupied at the beginning of World War II, thousands of Poles served in the Free Polish forces, which were equipped by the Allies. The Poles manned two older British light cruisers, but from which class? Hint


Question 10 of 15
10. After 1942, the Royal New Zealand Navy received four light cruisers from Great Britain, one from the "Fiji" class and three from the "Dido" class. Which "Fiji" class ship served in the New Zealand forces? Hint


Question 11 of 15
11. After receiving her independence from the British In 1947, India purchased two former Royal Navy cruisers, the "Achilles" from New Zealand and the "Nigeria" from Britain. What was the "Achilles" renamed in Indian service? Hint


Question 12 of 15
12. In 1951, the U.S. Navy sold six of the remaining "Brooklyn" class ships to three South American navies. Argentina received two ships, and Brazil two others. Which other South American navy received two "Brooklyns"? Hint


Question 13 of 15
13. Pakistan purchased the "Dido" class ship "Diadem" in 1956 from the British Royal Navy. How long did she serve in the Pakistani Navy? Hint


Question 14 of 15
14. In 1959, Peru purchased two ships of the same light cruiser class from Britain.
What class were the ships from?
Hint


Question 15 of 15
15. This "Sverdlov" class ship was sold by the Soviet Union to a newly independent Asian country in 1962. Which country bought the ship? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : sarahpplayer: 8/15
Apr 17 2024 : griller: 8/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This French light cruiser, the name ship of a projected class of six ships, was the first anti-aircraft cruiser built by the French Navy. Delayed by World War II, the ship was commissioned in 1956. What was her name?

Answer: De Grasse

Laid down in 1939, "De Grasse" was captured incomplete by the Germans in 1940. The Germans had planned to complete her as an aircraft carrier, but very little was done and work stopped in 1943. "De Grasse" weighed 12,350 tons and carried sixteen 5-inch guns. The ship was scrapped in 1975.
2. These two light cruisers, the "De Ruyter" and "De Zeven Provincien", were laid down by the Netherlands in 1939, but construction was delayed by World War II. In what year were the ships finally completed?

Answer: 1953

Both completed in 1953, the ships carried a main armament of eight 6-inch guns on a displacement of 12,000 tons. "De Zeven Provincien" was sold to Peru in 1976 as "Aguirre" and was scrapped in 2000, while "De Ruyter" was sold to Peru as the "Almirante Grau" and was scrapped in 2022, the last gun cruiser to serve in any navy in the world.
3. On the outbreak of World War II, Sweden planned to build two light cruisers, but work was delayed and they were not finished until 1947. What was the class name of these ships?

Answer: Tre Kronor class

The Swedish ships "Tre Kronor" and "Gota Lejon" were built with the assistance of Italy and were comparable to other European ships of the period. Armament was seven 6-inch guns on a displacement of 9350 tons. "Tre Kronor" was scrapped in 1964, while "Gota Lejon" was sold to Chile in 1971. She was renamed "Almirante Latorre" and was broken up in 1984.
4. The Soviet Union, still intent on building a large battle fleet to compete with the Western powers, built the last gun cruisers designed by any navy. Out of the thirty ships planned, how many of the "Sverdlov" class were built?

Answer: Fourteen

The "Sverdlov" class was designed in 1947 as part of the Soviet plan for a large "blue water" navy. Seen as obsolete by some Soviet admirals, construction was halted after fourteen units had been laid down. The last "Sverdlov" was scrapped in 1992, while one ship, the "Mikhail Kutuzov" was preserved as a museum ship. Armament was twelve 6-inch and twelve 3.9-inch guns on a displacement of 16,650 tons.
5. The last light cruisers with gun armament built by the United States were the "Worcester" class, completed in 1949. Ten ships were planned, but how many were actually built?

Answer: Two ships

The "Worcester" and "Roanoke", the only two units completed out of the ten planned, carried twelve 6-inch and twelve 3-inch guns on a displacement of 18,000 tons. "Worcester" saw action in the Korean War. Both ships were decommissioned in 1958 and scrapped in 1972.
6. This last French Navy gun cruiser, commissioned in 1959, participated in the 1991 Persian Gulf War. What was she called?

Answer: Colbert

The "Colbert" was authorized in 1953 as an anti-aircraft cruiser and was based on the design of the "De Grasse". She was rebuilt as a missile cruiser in 1972. "Colbert" was part of the French forces in the 1991 Persian Gulf War and was decommissioned later that year. She was a museum ship at Bordeaux from 1993 until 2007, and was scrapped in 2017.
7. This last class of gun cruiser built by the British Royal Navy were originally designed as ships of the 1941 "Minotaur" class. Delayed by the war and ever-changing priorities, they were finally completed in 1961. What was the name ship of this class?

Answer: Tiger

The "Tiger", "Blake", and "Lion" carried four 6-inch and six 3-inch guns and weighed 11,700 tons. Between 1965-1972, "Tiger" and "Blake" were converted into helicopter carrying cruisers, but the conversions were not very successful and both ships were discarded in the late 1970s. "Lion" was not converted and was scrapped in 1975.
8. Canada received two light cruisers from the Royal Navy in 1944, a "Fiji" class ship and a "Minotaur" class ship. When was the last one decommissioned?

Answer: 1961

The Canadian ships "Quebec", ex "Fiji" class "Uganda", and the "Ontario", ex "Minotaur", were transferred to the Royal Canadian Navy in 1944. "Quebec" saw action in the Korean War. Both ships were deactivated and scrapped by 1961.
9. After Poland was occupied at the beginning of World War II, thousands of Poles served in the Free Polish forces, which were equipped by the Allies. The Poles manned two older British light cruisers, but from which class?

Answer: "Danae" class

The British light cruisers "Danae" and "Dragon" were transferred to Polish forces in 1943 and 1944 respectively. "Danae" was renamed "Conrad" in Polish service, while "Dragon" kept her original name. "Dragon" was scuttled to provide a breakwater for the Normandy beach-head in 1944. "Conrad" was returned to the Royal Navy and scrapped in 1948.
10. After 1942, the Royal New Zealand Navy received four light cruisers from Great Britain, one from the "Fiji" class and three from the "Dido" class. Which "Fiji" class ship served in the New Zealand forces?

Answer: Gambia

In mid-1943, with both New Zealand cruisers "Achilles" and "Leander" undergoing repairs, the British "Fiji" class "Gambia" was transferred to New Zealand. She later served with the British Pacific Fleet and was returned to Britain in 1946. After the war, New Zealand received the three "Dido" class ships "Black Prince", "Bellona", and Royalist", the last of which served until 1966.
11. After receiving her independence from the British In 1947, India purchased two former Royal Navy cruisers, the "Achilles" from New Zealand and the "Nigeria" from Britain. What was the "Achilles" renamed in Indian service?

Answer: Delhi

The "Delhi" served the Indian Navy for thirty years, being used as a training ship from 1968 until she was scrapped in 1978. The "Nigeria", renamed "Mysore", saw action in the 1971 war with Pakistan, and was also a training ship until she was scrapped in 1985.
12. In 1951, the U.S. Navy sold six of the remaining "Brooklyn" class ships to three South American navies. Argentina received two ships, and Brazil two others. Which other South American navy received two "Brooklyns"?

Answer: Chile

Argentina received the "Boise" and "Phoenix", renaming them "Nueve de Julio" and "General Belgrano". Brazil got the "Philadelphia" and the "St. Louis", renamed "Almirante Barroso" and "Almirante Tamandere". The Chilean ships were the "Brooklyn" and the "Nashville", called "O'Higgins" and "Capitan Prat" In Chilean service. During the 1982 Falklands War, the "Belgrano" was the first ship ever sunk by a nuclear submarine. All of the other ships were scrapped by 1985.
13. Pakistan purchased the "Dido" class ship "Diadem" in 1956 from the British Royal Navy. How long did she serve in the Pakistani Navy?

Answer: 29 years

The "Diadem" was renamed "Babur" when taken over by Pakistan. She saw action in both the 1965 and 1971 wars with India. The ship was renamed "Jahangir" in 1982 and used as a training vessel until decommissioned and scrapped in 1985.
14. In 1959, Peru purchased two ships of the same light cruiser class from Britain. What class were the ships from?

Answer: Fiji class

The "Newfoundland" and "Ceylon", both built as units of the "Fiji" class, were purchased by the Peruvian Navy in 1959. The ships were renamed "Capitan Quinones" and "Coronel Bolognesi". The "Quinones" was renamed "Almirante Grau" in 1960, then resumed the "Quinones" name in 1973. "Quinones" was scrapped in 1980, while "Bolognesi" was discarded in 1985.
15. This "Sverdlov" class ship was sold by the Soviet Union to a newly independent Asian country in 1962. Which country bought the ship?

Answer: Indonesia

The Soviet "Ordzhonikidze" was bought by Indonesia in 1962 and renamed "Irian". After the abortive Communist coup in 1965, the ship was used as a detention center for suspected revolutionaries. "Irian" was scrapped in 1972.
Source: Author Reamar42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us