FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Modern Submarines
Quiz about Modern Submarines

Modern Submarines Trivia Quiz


This quiz is intended to test your knowledge of the world of modern submarines from around the world. This is my first attempt at a quiz on Funtrivia. Enjoy, and please let me know what you think.

A multiple-choice quiz by JJMcGiver. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Military Matters
  8. »
  9. Naval Forces

Author
JJMcGiver
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
200
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the world's first nuclear powered submarine? Hint


Question 2 of 10
2. The Skate class of submarines were the first series of production SSNs for the US Navy, and were introduced and commissioned between 1957-1958. How many of this class were produced? Hint


Question 3 of 10
3. The Soviet Union introduced its first nuclear submarines in 1958 with the introduction of the 14 vessels of Project 627. By what NATO code name was this class of submarines better known? Hint


Question 4 of 10
4. The Tango class of diesel-electric submarines was the Soviet Navy's interim successor to the Foxtrot class. What was the displacement of this class? Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of the conventional submarine class last in service with the Royal Navy? Hint


Question 6 of 10
6. The Soviet Navy introduced a single "Project 661 Anchar" unit that became known in NATO circles as the Papa class. This was a very potent SSGN and was considerably larger than the contemporary 'Charlie' Class.

What was the submerged speed of the Papa Class?
Hint


Question 7 of 10
7. What name was given to the class of UK Royal Navy SSN that came into service during the early 21st century? Hint


Question 8 of 10
8. Name the fourth-generation Ballistic Missile Submarine (SSBN) that replaced the Typhoon Class in operation with the Russian Navy? Hint


Question 9 of 10
9. What submarine class was acknowledged to be the world's largest (by displacement) when it came into service in the 1980s? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the submarine that first circumnavigated the world fully submerged? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the world's first nuclear powered submarine?

Answer: USS Nautilus

The USS Nautilus (SSN 571) was the world's first operational nuclear powered submarine. She was launched in January 1954 and accepted into the US Navy in January 1955.
2. The Skate class of submarines were the first series of production SSNs for the US Navy, and were introduced and commissioned between 1957-1958. How many of this class were produced?

Answer: 4

The Skate class comprised of USS Skate, USS Swordfish, USS Sargo and USS Seadragon. SSN is the US Navy hull classification for nuclear-powered attack submarines.
3. The Soviet Union introduced its first nuclear submarines in 1958 with the introduction of the 14 vessels of Project 627. By what NATO code name was this class of submarines better known?

Answer: November

The "November" class were nuclear-powered anti-shipping submarines. Whilst contemporary with the American Nautilus and Skate Class submarines, they were built for performance more than stealth and could achieve 30 knots submerged compared to the 18 knots of the US Skate class.
4. The Tango class of diesel-electric submarines was the Soviet Navy's interim successor to the Foxtrot class. What was the displacement of this class?

Answer: 3,100 surfaced/3,800 submerged

You really have to be a submarine nerd to get this correct. Generally, as Soviet submarines were developed, they got heavier. The Tango was a much improved Foxtrot with improved battery capacity much higher than any preceding Soviet conventional submarine class as a result of the increased hull volume.
5. What was the name of the conventional submarine class last in service with the Royal Navy?

Answer: Upholder Class

The Upholder class came briefly into service in 1990, just as the cold war was ending and HM Government was seeking to make use of the "Peace Dividend". The Upholder class were very potent submarines with good weapon systems and very quiet! The Guppy is an American designed boat.

The Upholder Class were sold to the Canadian Navy and became known as the Victoria Class.
6. The Soviet Navy introduced a single "Project 661 Anchar" unit that became known in NATO circles as the Papa class. This was a very potent SSGN and was considerably larger than the contemporary 'Charlie' Class. What was the submerged speed of the Papa Class?

Answer: 42 kts

With a displacement of 5,200/7,000 this boat was considerably larger and carried two more missile tubes for the P-120 Miakhit/SS-N-9 Siren Anti Ship Missile. The Papa Class became the Soviet prototype for advanced SSGN concepts with considerably changed power plant an revised propeller arrangement.
7. What name was given to the class of UK Royal Navy SSN that came into service during the early 21st century?

Answer: Astute Class

The Astute Class represents a significant improvement over the Trafalgar Class it is replacing. With a displacement of 6,500/7,200 tons, it is a very capable and quiet boat.

Nevertheless, its submarines have been beset by a number of embarrassing accidents, including being run aground (HMS Astute - Oct 2010) and colliding with a merchant ship (HMS Ambush - July 2016).
8. Name the fourth-generation Ballistic Missile Submarine (SSBN) that replaced the Typhoon Class in operation with the Russian Navy?

Answer: Borey Class

The Borey Class first came into operation in 1981 and is significantly smaller than the Typhoon and Delta IV class that they are replacing. At a mere 24,500/38,000 they represent a significant improvement in stealth ability although they hold fewer of the SS-NX-20 Sturgeon SLBM.
9. What submarine class was acknowledged to be the world's largest (by displacement) when it came into service in the 1980s?

Answer: Typhoon Class

The Russian Typhoon Class is a monstrous SSBN with a displacement of 48,000 tons submerged. By comparison the Ohio (USA) comes in at a mere 18,750 tons, the Vanguard at 15,900 tons and Le Triomphant at 14,335 tons.
10. What was the name of the submarine that first circumnavigated the world fully submerged?

Answer: USS Triton

In early 1960, USS Triton became the first submarine to go the whole way submerged, in an exploit known as Operation Sandblast. The Soviets were not able to replicate this feat until 1966 when K-133, a November Class Submarine, went around the globe.

The full capabilities of Nuclear Powered Submarines changed the capabilities of these warships from submersibles to real submarines.
Source: Author JJMcGiver

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us