Quiz about Vice Presidents of the Philippines
Quiz about Vice Presidents of the Philippines

Vice Presidents of the Philippines Quiz


The second leaders of a country, Vice President assisted their respective President to govern a better nation. Here I am, giving you a quiz about Philippine Vice Presidents in the History of Philippine Politics. Good Luck!

A multiple-choice quiz by miss_april. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Philippine Government

Author
miss_april
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,304
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
805
Last 3 plays: Guest 49 (10/10), Guest 136 (3/10), Guest 136 (3/10).
1. Which of the following is sometimes regarded as the first vice-president of the Philippines? Hint

Antonio Montenegro
Emiliano Riego de Dios
Isabelo Artacho
Mariano Trias

2. Which of these Vice Presidents did not became Presidents of the Philippines during their predecessors' term? Hint

Sergio Osmeņa
Carlos P. Garcia
Elpidio Quirino
Diosdado Macapagal

3. One of these Lopezes had served the government as the Vice President of the Philippines under two Presidents. Who is this politician from Iloilo? Hint

Benito Lopez
Eugenio Lopez
Fernando Lopez
Basilio Lopez

4. One of these Vice Presidents served a nine day term in Philippine Politics. Identify this former Vice President. Hint

Mariano Trias
Teofisto Guingona
Gloria Macapagal-Arroyo
Arthuro Tolentino

5. Emmanuel Pelaez served the Philippine government as the Vice President under President Diosdado Macapagal in 1961. Which one of these did he achieve during his four-year term? Hint

Secretary of Foreign Affairs
All of these are correct
Man of the Year
Most Outstanding Alumnus

6. People Power Revolution (EDSA 1) was known not only in the Philippines but also in the whole world, because of anti-war protests against President Ferdinand Marcos. Who was the former Philippine Presidential child that became Corazon Aquino's running mate and 10th Vice President of the Philippines? Hint

Gloria Macapagal - Arroyo
Salvador Laurel
Ramon "Jun" Magsaysay Jr.
Maria Imelda "Imee" Marcos

7. 1992: Fidel Ramos had declared winner as the 12th President of the Philippines. The surprising event, this film actor had won the Vice President position, beating Ramos' running mate Emilio Osmeņa and Ramon Magsaysay, Jr.

Answer: (his movie screen name or full name is accepted - two or three words)
8. Maria Imelda "Imee" Marcos was the first female Vice President and another former Presidential daughter of the Philippines.

True
False

9. President Gloria Macapagal Arroyo (2001 - 2010) had two Vice Presidents under her wing.

Her first Vice President was the former Senator of the Philippines who was appointed by President Arroyo after People Power Revolution 2 (EDSA 2).
Hint

Aquilino Pimentel Jr.
Gregorio Honasan II
Vicente "Tito" Sotto III
Teofisto Guingona Jr.

10. The Second Vice President who served President Arroyo was the former newscaster and broadcast journalist of the largest Lopez-owned television station company. Hint

Loren Legarda - Leviste
Manolito "Kabayan Noli" de Castro Jr.
Teodoro "Ted" Failon
Korina Sanchez


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is sometimes regarded as the first vice-president of the Philippines?

Answer: Mariano Trias

Mariano Trias was first declared to be vice-president at the March 1897 Tejeros Convention, and later became Emilio Aguinaldo's Vice President of the Philippines under the short-lived Blac-na-Bato establishment in November - December that same year.
2. Which of these Vice Presidents did not became Presidents of the Philippines during their predecessors' term?

Answer: Diosdado Macapagal

Sergio Osmeņa, Elpidio Quirino, and Carlos P. Garcia were the successors of Presidents Manuel L. Quezon, Manuel Roxas, and Ramon Magsaysay, respectively. Diosdado Macapagal, on the other hand, won the election, beating Carlos P. Garcia.
3. One of these Lopezes had served the government as the Vice President of the Philippines under two Presidents. Who is this politician from Iloilo?

Answer: Fernando Lopez

Fernando Lopez served as Vice President for three terms: under Presidents Elpidio Quirino (1949-1953) for the Liberals and Ferdinand Marcos (1965-1969 and 1969-1972) for the Nacionalistas. The Lopezes, as one of the wealthiest and most influential families in the Philippines, includes: politicians, businessmen, icons, and many more.
4. One of these Vice Presidents served a nine day term in Philippine Politics. Identify this former Vice President.

Answer: Arthuro Tolentino

Former VP Arturo Tolentino of "Kilusang Bagong Lipunan" ("New Society Partylist") served President Marcos for only nine days, from 16th to 25th of February, 1986.
5. Emmanuel Pelaez served the Philippine government as the Vice President under President Diosdado Macapagal in 1961. Which one of these did he achieve during his four-year term?

Answer: All of these are correct

Emmanuel Pelaez was the 7th Vice President of the Philippines serving under his predecessor, President Diosdado Macapagal. He was also the Secretary of the Foreign Affairs from 1961-1963. He was awarded as Man of the Year by Examiner in 1963 and Most Outstanding Alumnus in University of Manila's Golden Jubillee Celebration.
6. People Power Revolution (EDSA 1) was known not only in the Philippines but also in the whole world, because of anti-war protests against President Ferdinand Marcos. Who was the former Philippine Presidential child that became Corazon Aquino's running mate and 10th Vice President of the Philippines?

Answer: Salvador Laurel

Salvador Laurel was the only politician who holds three positions during President Corazon Aquino's presidential term. The three positions are: Secretary of Department of Foreign Affairs (1986 to 1987), Prime Minister of the Philippines (February 25 to March 25, 1986), and Vice President of the Philippines (1986 to 1992).
7. 1992: Fidel Ramos had declared winner as the 12th President of the Philippines. The surprising event, this film actor had won the Vice President position, beating Ramos' running mate Emilio Osmeņa and Ramon Magsaysay, Jr.

Answer: Joseph Estrada

Joseph Estrada was one of the actors who made it in the Philippine politics - he won the position because of the masses' full support. After his term as Vice President, he succeeded President Fidel Ramos as the 13th President from 1998 - 2001. Because of a graft and corruption case against him, he was put under house-arrest following the end of a short three-year term as the President of the Philippines.
8. Maria Imelda "Imee" Marcos was the first female Vice President and another former Presidential daughter of the Philippines.

Answer: False

Maria Imelda Josefa "Imee" Marcos was also a former Presidential Daughter when her father Ferdinand Marcos was the President. At that time, she was the Congresswoman of Ilocos Norte (1998 - 2007).

However, the first female Vice President of the Philippines was Gloria-Macapagal Arroyo, daughter of former President Diosdado Macapagal.
9. President Gloria Macapagal Arroyo (2001 - 2010) had two Vice Presidents under her wing. Her first Vice President was the former Senator of the Philippines who was appointed by President Arroyo after People Power Revolution 2 (EDSA 2).

Answer: Teofisto Guingona Jr.

Teofisto Guingona Jr., the 13th Vice President of the Philippines, was appointed 17 days (20th January to 7th February 2001) after the "People Power Revolution 2" ("EDSA 2"). He also served as the Secretary of Department of Foreign Affairs, but he lost his position due to his odds with the President.
10. The Second Vice President who served President Arroyo was the former newscaster and broadcast journalist of the largest Lopez-owned television station company.

Answer: Manolito "Kabayan Noli" de Castro Jr.

Manolito de Castro, or "Kabayan Noli" to the masses, was first became Senator of the Philippines in 2001, then won the Vice President elections in 2004. He was the 14th Vice President of the Philippines (2004 - 2010), beating his former co-worker and Senator Loren Legarda-Leviste by a big margin.
Source: Author miss_april

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 49: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 136: 3/10
Jan 25 2023 : Guest 136: 3/10
Jan 16 2023 : Guest 111: 3/10
Jan 14 2023 : Guest 49: 9/10
Jan 07 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 136: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 175: 9/10
Dec 28 2022 : Guest 175: 6/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us