Quiz about Dr Jose Rizal
Quiz about Dr Jose Rizal

Dr. Jose Rizal Trivia Quiz


Do you know who Dr. Jose Rizal is? If not, then find out a little about him by taking this quiz.

A multiple-choice quiz by jeanclaire. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Philippine Government

Author
jeanclaire
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
11,096
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3488
Last 3 plays: Guest 202 (6/10), Guest 122 (9/10), Guest 112 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the complete legal name of Dr. Jose Rizal? Hint

Dr. Jose Pedro Alonso Realonda Mercado Rizal
Dr. Jose Protacio Alonso Realondo Martinez Rizal
José Protacio Rizal Mercado y Alonso Realonda
Dr. Josito Alonso Realonda Mercado Rizal

2. What was the date of birth of Dr. Jose Rizal? Hint

July 19, 1871
June 18, 1961
May 19, 1761
June 19, 1861

3. What is the Spanish name for a Filipino native, which the Filipinos resented? Hint

Indio
Pinoy
Hudio
Alferez

4. Name Rizal's host at Wilhelmsfeld. Hint

Dr. Ferdinand Blumettritt
Karl Ulmer
Dr. Reinhold Rost
Dr. Jagor

5. At 16, Rizal experienced his first romance. He fell in love with which girl? Hint

Segunda Katigbak
Getrude Beckett
Leonor Rivera
Leonor Gonzalez

6. Who was the older brother of Dr. Jose Rizal? Hint

Simon Bolivar
Pedro Paterno
Paciano Rizal
Francisco Mercado

7. "Noli me tangere" is a Latin phrase which Rizal used as the title of one of his two novels. What does it mean? Hint

Do not detain me
Touch me not
Marry me
Do not tango with me

8. He was an Austrian and he became the best friend of Dr. Jose Rizal. Who was he? Hint

Dr. Ferdinand Blumentritt
Dr. Jagor
Dr. Reinhold Host
Dr. Bech

9. Governor General Terrero assigned a bodyguard to Rizal. And between them, a wonderful friendship blossomed. Who was this bodyguard? Hint

Lt. Pedro Guerrero
Lt. Jose Taviel de Andrade
Lt. Manuel de la Paz
Lt. Jose Paterno De Gonzalez

10. What is the real name of O-Sei-San? Hint

Seiko Usui
Sai-San Han
Sei-San
Michiko San


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the complete legal name of Dr. Jose Rizal?

Answer: José Protacio Rizal Mercado y Alonso Realonda

Jose and Protacio are his baptismal names, Rizal Mercado y Alonso Realonda is his family's quadruple surname.
2. What was the date of birth of Dr. Jose Rizal?

Answer: June 19, 1861

It was on a moonlit night, between eleven and twelve, that Rizal was born.
3. What is the Spanish name for a Filipino native, which the Filipinos resented?

Answer: Indio

Spanish mestizos even more disparagingly call Filipinos "Indios Chonggo", or "monkeys".
4. Name Rizal's host at Wilhelmsfeld.

Answer: Karl Ulmer

Karl Ulmer helped Dr. Rizal brush up his German language upon knowing that Rizal was having difficulty communicating himself.
5. At 16, Rizal experienced his first romance. He fell in love with which girl?

Answer: Segunda Katigbak

It was on a Sunday when Rizal, together with his friend Mariano Katigbak visited his maternal grandmother in Trozo, Manila that he came upon the most attractive girl---Segunda Katigbak. Segunda was the sister of his friend, Mariano.
6. Who was the older brother of Dr. Jose Rizal?

Answer: Paciano Rizal

His full name was Paciano Rizál Mercado y Alonso Realonda. He was born in 1851 and died in 1930, of tuberculosis.
7. "Noli me tangere" is a Latin phrase which Rizal used as the title of one of his two novels. What does it mean?

Answer: Touch me not

"Noli mi tangere" was first published in Germany in 1887.
8. He was an Austrian and he became the best friend of Dr. Jose Rizal. Who was he?

Answer: Dr. Ferdinand Blumentritt

9. Governor General Terrero assigned a bodyguard to Rizal. And between them, a wonderful friendship blossomed. Who was this bodyguard?

Answer: Lt. Jose Taviel de Andrade

10. What is the real name of O-Sei-San?

Answer: Seiko Usui

Seiko Usui is a Japanese girl whom Rizal fell in love with. Jose Rizal affectionately call her O-Sei-San.
Source: Author jeanclaire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 202: 6/10
Dec 06 2022 : Guest 122: 9/10
Dec 06 2022 : Guest 112: 5/10
Dec 06 2022 : Guest 110: 9/10
Dec 05 2022 : Guest 49: 4/10
Dec 05 2022 : Guest 180: 6/10
Dec 05 2022 : Guest 122: 10/10
Dec 05 2022 : Guest 175: 10/10
Dec 04 2022 : Guest 112: 6/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us