Quiz about Andres Bonifacio His Great Life
Quiz about Andres Bonifacio His Great Life

Andres Bonifacio: His Great Life Quiz


Andres Bonifacio, a president who was never to be. He was one of the most, if not the, most recognizable figure after Jose Rizal. Some people think that he might have been the first president if it weren't for Aguinaldo plotting to kill him...

A multiple-choice quiz by GOP_Bush. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Philippine Government

Author
GOP_Bush
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
137,730
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1026
Last 3 plays: Guest 49 (8/20), Guest 175 (2/20), Guest 136 (10/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was Andres Bonifacio born? Hint

November 30, 1864
November 29, 1863
November 30, 1863
November 28, 1863

2. Andres Bonifacio was born in Tutuban, Tondo. Where did Tutuban get its name from? Hint

tuba (alcoholic drink)
Named after the Spanish explorer "Tutuban"
tubo (sugar cane)
Intramuros (the walled city - contains a lot of Churches)

3. Andres Bonifacio was named after the Patron Saint of Manila. Who is the Saint?

Answer: (Abbreviate the Saint)
4. How many siblings did he have? Hint

5
4
6
3

5. When did his mother die? Hint

1881
1779
1880
1882

6. Under what company did he work for as a clerk and later on an agent? Hint

Carlos Fressel & Company
J.M. Fleming & Company
Manila Railway Company
Sta. Mesa Company

7. True or False: Unlike other revolutionaries who pushed that the Philippines be a province of Spain, Bonifacio wanted the Philippines to be totally free from Spanish rule.

True
False

8. Bonifacio formed a group dedicated to taking up arms against the Spaniards. What was the group's name? Hint

Katipunan
Magdalo
Magdiwang
Kalaban

9. When was Bonifacio's political organization formed? Hint

July 7, 1892
July 9, 1892
July 8, 1892
July 12, 1898

10. What was his father's given name? Hint

Roberto
Jose
Santiago
Andres

11. Of what descent was Bonifacio's mother? Hint

Negrito
Mestiza
Pure Pilipino
Pure Spanish

12. What was the first name of the first wife of Bonifacio? Hint

Monica
Rosario
Gregoria
Juanita

13. Who was the second wife of Andres Bonifacio? Hint

Monica de Jesus
Gregoria de Jesus
Juanita de Jesus
Rosario de Jesus

14. True or False: Andres Bonifacio and his second wife were married three times.

True
False

15. What happened on August 23, 1896 that shaped the lives of the members of the group Bonifacio formed? Hint

They tore up their cedulas (residence tax papers)
Arrested the Governor-General
Fired artillery in the center of Manila
Declared Independence

16. There were two rival factions inside the group he formed. What was the faction that Andres Bonifacio supported? Hint

Magdalo
Magdiwang
Magtagumpay
Maglaban

17. What was his title in the group he formed? Hint

He did not have a title
Presidente (President)
Rebolusyonaryo (Revolutionary)
Supremo (Supreme)

18. When did he die? Hint

May 11, 1897
May 13, 1897
May 12, 1897
May 10, 1897

19. What was the name of the mountain he was killed on? Hint

Mayon
Apo
Nagpatong
Maria Makiling

20. When he became a hero of the Philippines, as Apolinario Mabini is called the "Sublime Paralytic", what was the title of Andres Bonifacio? Hint

The Great Plebeian
Freedom-Fighter
The Great Revolutionary
The People's Servant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Andres Bonifacio born?

Answer: November 30, 1863

He was born on November 30, 1863 in Tondo, Manila to a poor family who had to work very hard in order to make ends meet.
2. Andres Bonifacio was born in Tutuban, Tondo. Where did Tutuban get its name from?

Answer: tuba (alcoholic drink)

The name Tutuban means the place where they make tuba, an alcoholic drink made from coconuts. There is no Spanish explorer named Tutuban.
3. Andres Bonifacio was named after the Patron Saint of Manila. Who is the Saint?

Answer: St. Andrew

Most Filipino people name their children after some religious figure. He was not an exception. His proud parents wanted him to be a good man, and the name would be a testament to his future.
4. How many siblings did he have?

Answer: 5

He had 5 siblings, 3 brothers and 2 sisters. Their names were Ciriaco, Procopio, Esperidiona, Troadio, and Maxima.
5. When did his mother die?

Answer: 1881

His mother got tuberculosis and succumbed to the illness in 1881. His father died a year later and he had to work full time and give up his studies to support his siblings.
6. Under what company did he work for as a clerk and later on an agent?

Answer: J.M. Fleming & Company

Ironically, the same company that he worked for was the company that bought his house so that they can demolish it for the Manila Railway Company.
7. True or False: Unlike other revolutionaries who pushed that the Philippines be a province of Spain, Bonifacio wanted the Philippines to be totally free from Spanish rule.

Answer: True

In his essay "What the Filipinos Should Know," Bonifacio wrote in Tagalog: "Reason tells us that we cannot expect anything but more sufferings, more treachery, more insults, and more slavery. Reason tells us not to fritter away time for the promised prosperity that will never come. Reason teaches us to rely on ourselves and not to depend on others for our living. Reason tells us to be united that we may have the strength to combat the evils in our country."
8. Bonifacio formed a group dedicated to taking up arms against the Spaniards. What was the group's name?

Answer: Katipunan

Together with his two friends Ladislao Diwa and Teodoro Plata, he formed the first triangle of a secret society which bore the initials K.K.K. The three letters stood for Kataastaasan Kagalang-galang na Katipunan nang manga Anak nang Bayan, or Katipunan, for short.
9. When was Bonifacio's political organization formed?

Answer: July 7, 1892

On the night of July 7, 1892 - the same day he heard that Rizal had been exiled - Bonifacio met secretly with his friends at a house on Azcarraga Street (now Claro M. Recto) in Tondo.
10. What was his father's given name?

Answer: Santiago

He was a boatman who rowed people from Taguig, Rizal, to other towns along the Pasig River.
11. Of what descent was Bonifacio's mother?

Answer: Mestiza

Catalina de Castro was a mestiza born of a Spanish father and a Fil-Chinese mother.
12. What was the first name of the first wife of Bonifacio?

Answer: Monica

His first wife was from Palomar and died because of leprosy.
13. Who was the second wife of Andres Bonifacio?

Answer: Gregoria de Jesus

He met Gregoria when he was 29 year old widower and she was 18 from Kalookan.
14. True or False: Andres Bonifacio and his second wife were married three times.

Answer: False

They were only married two times. First was in Binondo Church and the second one was in Sta. Cruz.
15. What happened on August 23, 1896 that shaped the lives of the members of the group Bonifacio formed?

Answer: They tore up their cedulas (residence tax papers)

On August 23, 1896, they tore up their cedulas and began the revolution to oust the Spanish occupation. He was not very successful in Manila.
16. There were two rival factions inside the group he formed. What was the faction that Andres Bonifacio supported?

Answer: Magdiwang

He was part of the Magdiwang as supposed to the Magdalo faction of Aguinaldo. Sadly, his defeats in Manila and Aguinaldo's brilliance will prove to be the start of his downfall.
17. What was his title in the group he formed?

Answer: Supremo (Supreme)

He was called the Supremo but his power was challenged by Aguinaldo.
18. When did he die?

Answer: May 10, 1897

After a death sentence, he was killed. He was only 34 years old. Some accounts suggest that he did not get a fair trial. It is ironic that the leader of the group will be the one that will be killed by the same group he formed.
19. What was the name of the mountain he was killed on?

Answer: Nagpatong

Along with his brother he was killed at said mountain.
20. When he became a hero of the Philippines, as Apolinario Mabini is called the "Sublime Paralytic", what was the title of Andres Bonifacio?

Answer: The Great Plebeian

This is pretty straightforward. He was a great hero of the Philippine Islands. I hope you learned from my quiz!
Source: Author GOP_Bush

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 49: 8/20
Jan 26 2023 : Guest 175: 2/20
Jan 26 2023 : Guest 136: 10/20
Jan 25 2023 : Guest 180: 7/20
Jan 25 2023 : Guest 136: 6/20
Jan 23 2023 : Guest 120: 9/20
Jan 14 2023 : Guest 49: 9/20
Jan 13 2023 : Guest 49: 5/20
Jan 13 2023 : Guest 49: 1/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us