Quiz about Emilio Jacinto Young General Martyr
Quiz about Emilio Jacinto Young General Martyr

Emilio Jacinto: Young General Martyr Quiz


Emilio Jacinto was one of the brightest, passionate but sometimes vehement heroes of the Philippine Revolution against the Spaniards. He is one of the most unspoken heroes of his time.

A multiple-choice quiz by GOP_Bush. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Philippine Government

Author
GOP_Bush
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
139,254
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
433
Last 3 plays: Guest 49 (3/10), Guest 136 (4/10), Guest 49 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was Emilio Jacinto born? Hint

December 17, 1875
December 16, 1875
December 15, 1875
December 15, 1876

2. Where in Manila was he born? Hint

Tundo
Manila City
Trozo
Intramuros

3. In what university did he study Law? Hint

University of Manila
University of Santo Tomas
San Juan Letran College
Ateneo de Manila

4. At what age did he join the Katipunan, the revolutionary movement against the Spanish government? Hint

21
20
19
30

5. What was the name of the newspaper of the Katipunan? Hint

Kalayaan
Mabuhay
Katarungan
Pilipinas

6. What pen name did he use to write on the newspaper of the Katipunan? Hint

Bacani
Rebolusyonaryo
Dimasilaw
Bayani

7. He was very famous for writing a document for the Katipunan. What was the document? Hint

Patria
Kartilya
Kalayaan
Mi Ultimo Adios

8. He was inspired by a poem of Dr. Jose Rizal, so, he created a poem called "A La Patria". Under what pen name did he write said poem? Hint

Dimas Rizal
Indones
Malaya
Dimas-Ilaw

9. In April 16, 1899, he was killed at Laguna. Where in Laguna was he killed?

Answer: (One word)
10. As Apolinario Mabini is called "The Sublime Paralytic", what was Emilio Jacinto's bestowed title? Hint

Mastermind of the Revolution
Brains of the Katipunan
Sublime Poet
Sublime Lawmaker


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Emilio Jacinto born?

Answer: December 15, 1875

He was born in Manila in December 15, 1875. His father died as he was in his early years, so he had to be brought up by his widowed mother who worked as a midwife.
2. Where in Manila was he born?

Answer: Trozo

He was born in Trozo, Manila to a family with humble backgrounds. At this time, the Spaniards still ruled the Philippine Islands.
3. In what university did he study Law?

Answer: University of Santo Tomas

His uncle let him study at the San Juna Letran College for his undergraduate degree, then he studied in the U of Santo Tomas for the proper law studies.
4. At what age did he join the Katipunan, the revolutionary movement against the Spanish government?

Answer: 19

His studies needed to be interrupted because working as a revolutionary in the Katipunan would require his full time and attention.
5. What was the name of the newspaper of the Katipunan?

Answer: Kalayaan

He was an editor of that newspaper. He was a very gifted writer and he put his talents to the test with the newspaper.
6. What pen name did he use to write on the newspaper of the Katipunan?

Answer: Dimasilaw

To avoid being caught creating the dissident newspaper, much less being an editor of it, he had to use the pen name above.
7. He was very famous for writing a document for the Katipunan. What was the document?

Answer: Kartilya

He wrote the Kartilya (alternate spelling Kartillya), which contained the rules and regulations of the Katipunan. It is basically a constitution.
8. He was inspired by a poem of Dr. Jose Rizal, so, he created a poem called "A La Patria". Under what pen name did he write said poem?

Answer: Dimas-Ilaw

Dr. Jose Rizal's poem "Mi Ultimo Adios" was the one that inspired Jacinto the most, and caused him to produce his own literary piece.
9. In April 16, 1899, he was killed at Laguna. Where in Laguna was he killed?

Answer: Majayjay

At the age of 24, he joined the Almighty in service for his country. It was said that he had held a good position uphill until natives who knew the way told the Americans the place where they could have a good fight with him. After he died, it was said that they stripped him of his clothes and the American soldiers mutilated his body.

However, the general of the army buried him with full military honors.
10. As Apolinario Mabini is called "The Sublime Paralytic", what was Emilio Jacinto's bestowed title?

Answer: Brains of the Katipunan

As he wrote the Kartilya, made poems, managed the production of gunpowder and still managed to fight, he was called the Brains of the Katipunan.
Source: Author GOP_Bush

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 49: 3/10
Jan 25 2023 : Guest 136: 4/10
Jan 14 2023 : Guest 49: 1/10
Jan 06 2023 : Guest 136: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 175: 7/10
Dec 20 2022 : ericasatoc_31: 6/10
Dec 19 2022 : Guest 49: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 124: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 110: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us