FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about We the Chinese People
Quiz about We the Chinese People

We, the Chinese People Trivia Quiz


I am Chinese and live in the US. I've practiced some Chinese traditions and many American traditions. I've noticed that Chinese traditions are unique. So here's a quiz all about them.

A multiple-choice quiz by foil7. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. Asian Cultures

Author
foil7
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,442
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
275
- -
Question 1 of 10
1. The first thing I've noticed is the way Chinese eat. While Americans use forks (which is almost unheard of in China), what do Chinese people use for most of their meals? Hint


Question 2 of 10
2. During breakfast, Americans eat bacon and eggs or maybe some milk and pancakes (amongst other things). However, Chinese people usually eat a version of porridge for breakfast. What is this porridge and rice mixture called? Hint


Question 3 of 10
3. Unlike the US, which has a republican form of government, China began using what type of government in 1949? Hint


Question 4 of 10
4. How long does it take to cover all of the zodiac signs on the Chinese calendar (approximately)? Hint


Question 5 of 10
5. When you are invited to a group meal in the US, often each person pays for his/her own meal. However in China, who usually pays? Hint


Question 6 of 10
6. China's meals are very diverse and is a time when the family gathers together to eat. What is usually the drink to wash down a meal? Hint


Question 7 of 10
7. While the US and China both don't have official religions, the most common religion in China is what (not including atheism)? Hint


Question 8 of 10
8. The US was united after the drafting of the US Constitution in 1787. The year of China's unification is very debatable. However, during which dynasty was China finally united? Hint


Question 9 of 10
9. China has many animals that are native to its land. Which of these is not an animal native to China? Hint


Question 10 of 10
10. There are many different Chinese ethnic groups. Which one of these is not one of the ethnic groups recognized in China? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 23 2024 : gogetem: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 193: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first thing I've noticed is the way Chinese eat. While Americans use forks (which is almost unheard of in China), what do Chinese people use for most of their meals?

Answer: Chopsticks

Chopsticks are basically wooden (or sometimes plastic and metal) sticks. There are two pieces in which you use to get food by clutching them in between the sticks. Chopsticks date back to 1200 BC in Shang Dynasty China. It is used in many Eastern Asian countries such as: the Koreas, Japan, Vietnam, Cambodia, Bhutan, Laos, and Thailand. Chopsticks are called "Kuai-Zi (pronounced: Koo-ay-Zh)" in Chinese.
2. During breakfast, Americans eat bacon and eggs or maybe some milk and pancakes (amongst other things). However, Chinese people usually eat a version of porridge for breakfast. What is this porridge and rice mixture called?

Answer: Congee

Congee is a porridge like rice and usually comes with side dishes since it has no flavor. Different countries have different types of congee in China, though it is called: "Zhou (pronounced: Zo)" or "Xi-fan (pronounced: See fun)".
3. Unlike the US, which has a republican form of government, China began using what type of government in 1949?

Answer: Communism

China has been Communist ever since the Chinese Civil War which they call "Jie Fang (pronounced: Je Fan)" which literally means "release". This took place in 1949 after they defeated the Kuomintang (literally means: People's Party). The Communist Party in Chinese is called "Gong tan dan".
4. How long does it take to cover all of the zodiac signs on the Chinese calendar (approximately)?

Answer: 12 years

The animals on the Chinese calendar are: rat, ox, tiger, rabbit, dragon, snake, horse, sheep, monkey, rooster, dog, and pig. They each have their own years beginning with Chinese New Years and ending the next Chinese New Year, therefore they all last approximately (rarely exact) one year. The zodiac in Chinese is called "Sheng-xiao".
5. When you are invited to a group meal in the US, often each person pays for his/her own meal. However in China, who usually pays?

Answer: All of these

Usually, one person pays the entire bill. However, it is considered polite for the host to pay as he is the one that invited the guests. I have seen fights break out before on who should pay the bill.
6. China's meals are very diverse and is a time when the family gathers together to eat. What is usually the drink to wash down a meal?

Answer: Soup

Most traditional Chinese drink soup during a meal. Americans usually drink soda, water, or sometimes broth. There are many types of Chinese soup including dumpling soup, seaweed soup and others. Soup in Chinese is called "tang".
7. While the US and China both don't have official religions, the most common religion in China is what (not including atheism)?

Answer: Traditional Chinese religions

Traditional Chinese religions such as Taoism and Confucianism have the most followers in China with about 28.5% believers. Most people, however, are nonreligious. 8.3% of the people believe in Buddhism. Christianity is also a growing religion with about 7% believers.
8. The US was united after the drafting of the US Constitution in 1787. The year of China's unification is very debatable. However, during which dynasty was China finally united?

Answer: Qin Dynasty

China was unified under Qin Shi Huang during the Qin Dynasty, around the 200s BC. During the time, China was separated by a lot of states with Qin being a very small and not so significant one.
9. China has many animals that are native to its land. Which of these is not an animal native to China?

Answer: Gray Fox

The Gray Fox is native to the Americas including: Canada, Venezuela and Colombia. All of the other animals are native to China. Pandas are called "Shoon Mow" literally (cat-bear). The Red-Naped Ibis is called "Hey-Huan" which literally means black bird. The Red-Crowned Crane is called "Dang-ding e" which literally means red crown crane.
10. There are many different Chinese ethnic groups. Which one of these is not one of the ethnic groups recognized in China?

Answer: Sherpa

Sherpas are not officially recognized by China as a group, however they make up a part of the population in Tibet. Han people are the most common with about 91% of the population being Han. Most Chinese dynasties were Han with an exception of the: Yuan, Qing, Jin, and some others. Han is named after a former Chinese dynasty: Han, whose emperors ruled from the 200s BC to the 200s AD.

The Manchu People once ruled the Qing Dynasty, who ruled from 1644 to 1912. Their name literally means "full tribe".

The Tibetan tribe live mainly in Tibet and are sometimes persecuted because of their cultural differences. They believe their leader to be the Dalai Lama and are mostly Buddhist. Tibetans have their own language.
Source: Author foil7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us