FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Winston Churchill Quotes
Quiz about Winston Churchill Quotes

Winston Churchill Quotes Trivia Quiz


Churchill could always be relied on for a good quote. Following is a short quiz on some of his famous - and infamous - utterances.

A multiple-choice quiz by jeffa. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. British Prime Ministers
  8. »
  9. Winston Churchill

Author
jeffa
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
66,580
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1586
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. Which political rival did Churchill call 'A sheep in sheep's clothing' and 'A modest little man, with much to be modest about'? Hint


Question 2 of 15
2. With whom did Churchill have the following famous exchange: 'If you were my husband, I'd put poison in your coffee.' 'If you were my wife, I'd drink it.' Hint


Question 3 of 15
3. A famous playwright once cabled Churchill that 'Am reserving two tickets for you for my premiere. Come and bring a friend - if you have one.' To which Churchill cabled back, 'Impossible to be present for the first performance. Will attend second - if there is one.' Who was the playwright? Hint


Question 4 of 15
4. After the Battle of El Alamein, a member of the House of Commons protested that the victorious British general had hosted a captured German general, Wilhelm Ritter von Thoma, for dinner. Churchill replied 'Poor von Thoma, I too have dined with __________'. Who was the British general? Hint


Question 5 of 15
5. 'If Hitler invaded hell, I should at least make a favourable reference to the devil in the House of Commons'. On what occasion did Churchill say thist? Hint


Question 6 of 15
6. 'A ___________ is one who can't change his mind and won't change the subject.' Hint


Question 7 of 15
7. 'Don't talk to me about naval tradition. It's nothing but rum, sodomy, and the ______.' Churchill once angrily told naval chiefs who accused him of insulting naval tradition. What is the missing word? Hint


Question 8 of 15
8. Which American politician did Churchill describe as 'The only bull I know who carries his own china shop around with him'? Hint


Question 9 of 15
9. 'This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.' To what event was Churchill referring in this November 10, 1942 speech? Hint


Question 10 of 15
10. 'He occasionally stumbled over the truth, but hastily picked himself up and hurried on as if nothing had happened.' To whom was Churchill referring? Hint


Question 11 of 15
11. 'I have taken more out of ________ than ________ has taken out of me.'

Answer: (One Word - Hint - think drink)
Question 12 of 15
12. 'It was the nation and the race dwelling all round the globe that had the lion's heart. I had the luck to be called upon to give the _______'? Hint


Question 13 of 15
13. Of whom did Churchill say, 'There but for the grace of God, goes God'? Hint


Question 14 of 15
14. 'Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.' What prompted this quote? Hint


Question 15 of 15
15. 'I am bored with it all'. When did Churchill say this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 76: 6/15
Mar 16 2024 : Guest 119: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which political rival did Churchill call 'A sheep in sheep's clothing' and 'A modest little man, with much to be modest about'?

Answer: Clement Attlee

Clement Attlee (1883-1967) was the leader of the Labour Party during World War II, and succeeded Churchill as Prime Minister in 1945. His deceptively mild exterior hid a strong character, and he was not afraid to have a go at Churchill, for example, 'I must remind the right honourable gentleman that a monologue is not a decision.'
2. With whom did Churchill have the following famous exchange: 'If you were my husband, I'd put poison in your coffee.' 'If you were my wife, I'd drink it.'

Answer: Nancy Astor

Nancy Astor (1879-1964) became the first female Member of Parliament when she was elected as MP for Plymouth in 1919. She had the odd verbal spat with Churchill, and when he once asked her advice on a fancy dress costume, she suggested, 'Why don't you come sober, Mr. Prime Minister?'
3. A famous playwright once cabled Churchill that 'Am reserving two tickets for you for my premiere. Come and bring a friend - if you have one.' To which Churchill cabled back, 'Impossible to be present for the first performance. Will attend second - if there is one.' Who was the playwright?

Answer: George Bernard Shaw

Shaw was inviting Churchill to the opening performance of 'Pygmalion' and encountering a wit which matched his own.
4. After the Battle of El Alamein, a member of the House of Commons protested that the victorious British general had hosted a captured German general, Wilhelm Ritter von Thoma, for dinner. Churchill replied 'Poor von Thoma, I too have dined with __________'. Who was the British general?

Answer: Bernard Montgomery

Montgomery (1887-1976), of whom Churchill once said, 'In defeat, unbeatable. In victory, unbearable', was Britain's best known World War II general. He once told Churchill that 'I don't drink and don't smoke and am 100 per cent fit'. Churchill replied, 'I drink and smoke and am 200 per cent fit.'
5. 'If Hitler invaded hell, I should at least make a favourable reference to the devil in the House of Commons'. On what occasion did Churchill say thist?

Answer: The Nazi invasion of the Soviet Union

Churchill, a long-standing and rumbustious opponent of Communism, extended the USSR considerable aid during the war. He famously described Russia as '... a riddle wrapped in a mystery inside an enigma.'.
6. 'A ___________ is one who can't change his mind and won't change the subject.'

Answer: fanatic

7. 'Don't talk to me about naval tradition. It's nothing but rum, sodomy, and the ______.' Churchill once angrily told naval chiefs who accused him of insulting naval tradition. What is the missing word?

Answer: lash

Said in 1911, when Churchill was First Lord of the Admiralty.
8. Which American politician did Churchill describe as 'The only bull I know who carries his own china shop around with him'?

Answer: John Foster Dulles

The moralistic Dulles (1888-1959), a Cold War warrior who served as Secretary of State under Eisenhower, was the perfect foil for Churchill, who also coined the progression, 'dull, duller, Dulles'.
9. 'This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.' To what event was Churchill referring in this November 10, 1942 speech?

Answer: The Battle of El Alamein

The battle of El Alamein (October 23-November 4, 1942,) was the decisive battle of the Desert War, and was a defeat for the Afrika Korps, which never again held the initiative in North Africa.
10. 'He occasionally stumbled over the truth, but hastily picked himself up and hurried on as if nothing had happened.' To whom was Churchill referring?

Answer: Stanley Baldwin

Baldwin (1867-1947) was Prime Minister during the from 1924-29 and from 1935-37. Churchill objected vociferously to his appeasement policies.
11. 'I have taken more out of ________ than ________ has taken out of me.'

Answer: alcohol

Churchill was, of course, known for his love of brandy.
12. 'It was the nation and the race dwelling all round the globe that had the lion's heart. I had the luck to be called upon to give the _______'?

Answer: roar

Recalling his World War II leadership, during an address to parliament on his 80th birthday (30 November, 1954). 'I have never accepted what many people have kindly said - namely that I inspired the nation. Their will was resolute and remorseless, and as it proved, unconquerable. It fell to me to express it.'
13. Of whom did Churchill say, 'There but for the grace of God, goes God'?

Answer: Stafford Cripps

Highly principled and ascetic, Cripps (1889-1952) served for a while as Ambassador to the Soviet Union, then as a war time cabinet minister. He was another favourite target of Churchill's, who during the war once said that 'Here we are, marooned in all these miles of sand - not one blade of grass or drop of water or a flower. How Cripps would love it.' When Cripps gave up smoking cigars, Churchill replied he was sorry to hear it, since 'the cigar was his only contact with humanity.'
14. 'Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.' What prompted this quote?

Answer: The Battle of Britain

Churchill's famous tribute to the Allied pilots who won the Battle of Britain.
15. 'I am bored with it all'. When did Churchill say this?

Answer: On his death bed

Churchill's last words.
Source: Author jeffa

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us