FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Failures of Winston Churchill
Quiz about The Failures of Winston Churchill

The Failures of Winston Churchill Quiz


Winston Churchill did not consult focus groups or polls. He often did not even consult leaders of his party. But many of these actions show a foresight and purpose that is beyond the vision of others. They show the values and integrity of a statesman.

A multiple-choice quiz by PALSC. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. British Prime Ministers
  8. »
  9. Winston Churchill

Author
PALSC
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
329,684
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
280
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 147 (6/10), wellenbrecher (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. A poor student in public school, Churchill did not attend Oxford or Eton, where his father had gone to school. After attending Harrow, his father decided that Churchill should go into the military. What school did Churchill finally attend after failing the admission test twice and requiring special tutoring to pass? Hint


Question 2 of 10
2. After college, Churchill was commissioned into the Fourth Hussars, a famous military regiment. He was transferred to British India and served in the Malakand Campaign against Afghan tribesman in 1897. He then served in the battle of Omdurman against Sudanese tribesmen in 1898. Which statement is not accurate about Churchill's military service during this time? Hint


Question 3 of 10
3. Winston Churchill was elected to Parliament in 1900 as a Conservative. In 1905, he left the Conservatives to become a Liberal. He supported free trade, while the Conservatives were seeking high tariffs. In 1924, Churchill again crossed the floor to return to the Conservative Party. How did Churchill explain this turnaround? Hint


Question 4 of 10
4. In 1914, as First Lord of the Admiralty, Churchill went to Antwerp, which was rumoured to be ready to surrender to the Germans. He called for reinforcements to hold Antwerp. As a result, what happened? Hint


Question 5 of 10
5. In 1914, while First Lord of the Admiralty, Churchill proposed a campaign to open another front in the war, that would force attention away from the trench warfare that was killing so many soldiers. Where was this campaign?
Hint


Question 6 of 10
6. After resigning as First Lord of the Admiralty, Churchill asked for a military field command. He was given the position of lieutenant colonel in the Royal Scots Fusiliers. What role did he have the rest of the war? Hint


Question 7 of 10
7. During World War I, Churchill championed the development of a new weapon of war that was to be instrumental in fighting trench warfare. What was this weapon? Hint


Question 8 of 10
8. After World War I ended Churchill served in several cabinet posts. In 1924, Churchill rejoined the Conservative Party and became the Chancellor of the Exchequer. Which of the following did Churchill regard as the "biggest mistake" of his life? Hint


Question 9 of 10
9. Churchill advocated diplomatic positions that were not supported by his party or by the public. Which of the following did NOT reflect Churchill's position? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of the World War 2, the Labour Party withdrew from Churchill's coalition government. England had not had an election in 10 years, as Winston Churchill worked with a coalition of political parties to lead England during the war. He called for an election and his party lost the election. He went to the King to resign. The King offered to make Winston Churchill a knight in recognition of his leadership during WW2. What was the result? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 172: 5/10
Feb 26 2024 : Guest 147: 6/10
Feb 25 2024 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A poor student in public school, Churchill did not attend Oxford or Eton, where his father had gone to school. After attending Harrow, his father decided that Churchill should go into the military. What school did Churchill finally attend after failing the admission test twice and requiring special tutoring to pass?

Answer: Royal Military College at Sandhurst

Churchill finally found courses to his interest and ranked 8 of 150 in his class on graduation.
2. After college, Churchill was commissioned into the Fourth Hussars, a famous military regiment. He was transferred to British India and served in the Malakand Campaign against Afghan tribesman in 1897. He then served in the battle of Omdurman against Sudanese tribesmen in 1898. Which statement is not accurate about Churchill's military service during this time?

Answer: Furthered his military career by giving positive and heroic details of the battles waged by his units and military commanders.

Churchill served in India while receiving pay as a newspaper correspondent. He volunteered for the Afghan campaign, writing a bestselling book that included criticism of the campaign. In addition, the two volume book he wrote about the Sudan criticized the actions of his commander, General Herbert Kitchener.
3. Winston Churchill was elected to Parliament in 1900 as a Conservative. In 1905, he left the Conservatives to become a Liberal. He supported free trade, while the Conservatives were seeking high tariffs. In 1924, Churchill again crossed the floor to return to the Conservative Party. How did Churchill explain this turnaround?

Answer: Churchill commented; "anyone can rat, but it takes a certain ingenuity to re-rat."

Conservatives considered Churchill a political opportunist and he never was fully trusted by the Liberals.
4. In 1914, as First Lord of the Admiralty, Churchill went to Antwerp, which was rumoured to be ready to surrender to the Germans. He called for reinforcements to hold Antwerp. As a result, what happened?

Answer: Antwerp fell 1 week later, And 2,500 troops were lost.

Antwerp fell after a week, and Churchill was blamed for squandering resources. However, the delay allowed the transfer of more troops to reinforce Calais and Dunkirk.
5. In 1914, while First Lord of the Admiralty, Churchill proposed a campaign to open another front in the war, that would force attention away from the trench warfare that was killing so many soldiers. Where was this campaign?

Answer: Dardanelles

The action was a disaster for diplomatic and strategic reasons. Churchill was forced to resign. In 1917, he was cleared of any blame in the Dardanelles disaster.
6. After resigning as First Lord of the Admiralty, Churchill asked for a military field command. He was given the position of lieutenant colonel in the Royal Scots Fusiliers. What role did he have the rest of the war?

Answer: Served beside his men on the Western Front, 1916.

Churchill was not welcomed into the army after the incident at the Dardanelles. After serving, Churchill's men said there was no better loved commander on the Western Front.
7. During World War I, Churchill championed the development of a new weapon of war that was to be instrumental in fighting trench warfare. What was this weapon?

Answer: Armored tank

Churchill was head of the Land-ships Committee responsible for the development of the First Tank Corps. After he left the Admiralty, a poorly designed field trial was made of the tank and it was dropped. Churchill was blamed for misappropriation of funds.

He was reappointed First Lord of the Admiralty on the day Britain declared war on Germany in WW2. The Navy sent word to the ships at sea, "Winston is Back!" The tank became a major weapon in WW2.
8. After World War I ended Churchill served in several cabinet posts. In 1924, Churchill rejoined the Conservative Party and became the Chancellor of the Exchequer. Which of the following did Churchill regard as the "biggest mistake" of his life?

Answer: Returned the currency exchange rate to the Gold Standard.

The support of King Edward hurt Churchill with his party's leadership and with the English people. But returning Britain to the Gold Standard increased the severity of the worldwide depression inside England.
9. Churchill advocated diplomatic positions that were not supported by his party or by the public. Which of the following did NOT reflect Churchill's position?

Answer: Supported the Bolshevik Revolution and remained a friend to Russia.

Churchill opposed Communism from the earliest days of the Bolshevik Revolution. He supported British intervention in the Revolution and armed the Poles to fight against Russia. He coined the term, "Iron Curtain" and tried to limit the Russian control of Eastern Europe.
10. At the end of the World War 2, the Labour Party withdrew from Churchill's coalition government. England had not had an election in 10 years, as Winston Churchill worked with a coalition of political parties to lead England during the war. He called for an election and his party lost the election. He went to the King to resign. The King offered to make Winston Churchill a knight in recognition of his leadership during WW2. What was the result?

Answer: Declined the King's offer, he had just been given the "order of the boot" by the British people.

Churchill refused the King's offer because of his party's defeat. There was discussion of making him "Lord of London", but his son did not want to inherit the title. In 1953, while again serving as prime minister, Churchill was made a knight of the Order of the Garter by Queen Elizabeth II.
Source: Author PALSC

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us