FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Last Lion Winston Churchill
Quiz about The Last Lion Winston Churchill

The Last Lion: Winston Churchill Quiz


10 questions about one of the most fascinating leaders of the 20th Century.

A multiple-choice quiz by IgnatiusReilly. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. British Prime Ministers
  8. »
  9. Winston Churchill

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,392
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
836
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In which building was Churchill born? Hint


Question 2 of 10
2. Churchill's father, Lord Randolph, was English. In which country was Churchill's mother born? Hint


Question 3 of 10
3. How many of the four Great Offices of State did Churchill hold during his life? Hint


Question 4 of 10
4. To what political party or parties did Churchill belong? Hint


Question 5 of 10
5. To which World War Two leader was Churchill related? Hint


Question 6 of 10
6. From 1929 to 1939, Churchill was effectively out of politics. What expression is commonly used to describe these years? Hint


Question 7 of 10
7. Churchill was notable for accomplishing something no other Prime Minister had ever done. What was it? Hint


Question 8 of 10
8. Amongst his many honors, Churchill was named an Honorary Citizen of the United States by an Act of Congress. Churchill was the second person so named. Who was the first? Hint


Question 9 of 10
9. Since his father died young, Churchill thought he would as well. How old was Churchill when he died? Hint


Question 10 of 10
10. When Churchill asked Lady Astor what disguise he should wear to a costume ball, what was her reply?

Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Guest 159: 6/10
Feb 26 2024 : Guest 147: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which building was Churchill born?

Answer: Blenheim Palace

Winston came into the world eight months after his parents married. You do the math. One of the largest houses in England (located in Woodstock, Oxfordshire), much of Blenheim Palace is open to the public although the 11th Duke of Marlborough retains ownership. Winston's grandfather, John Spencer-Churchill, was the 7th Duke of Marlborough.
2. Churchill's father, Lord Randolph, was English. In which country was Churchill's mother born?

Answer: USA

His mother, Jennie Jerome, was born in Brooklyn and one of many American women to marry in to British aristocracy near the end of the 19th Century. According to her biographer Anne Sebba, Jennie's father was a speculator who lost fortunes as fast as he made them. Marrying Lord Randolph provided financial security.
3. How many of the four Great Offices of State did Churchill hold during his life?

Answer: 3

He was Home Secretary, Chancellor of the Exchequer, and Prime Minister. The fourth Great Office is Foreign Secretary.
4. To what political party or parties did Churchill belong?

Answer: Conservative and Liberal

He was a member of the Conservative Party from 1900-1904, the Liberal Party from 1904-1924, and returned to the Conservative Party from 1924-1964. In Churchill's own words upon returning to the Conservatives: "Anyone can rat, but it takes a certain amount of ingenuity to re-rat."
5. To which World War Two leader was Churchill related?

Answer: Franklin Roosevelt

Winston Churchill and FDR were seventh cousins once removed on FDR's mother's side.
6. From 1929 to 1939, Churchill was effectively out of politics. What expression is commonly used to describe these years?

Answer: The Wilderness Years

When Prime Minister Ramsay MacDonald formed the National Government in 1931, Churchill was not invited to join the Cabinet. He supported himself by writing during this time and was quite successful, as his Nobel Prize demonstrates.
7. Churchill was notable for accomplishing something no other Prime Minister had ever done. What was it?

Answer: Win a Nobel Prize.

He won a Nobel Prize for Literature. His 1953 Nobel citation reads in part: "...for his mastery of historical and biographical description as well as for brilliant oratory in defending exalted human values."
8. Amongst his many honors, Churchill was named an Honorary Citizen of the United States by an Act of Congress. Churchill was the second person so named. Who was the first?

Answer: Lafayette

Churchill received the title in 1963. Other Honorary Citizens as of 2009 are: Raoul Wallenberg, William Penn, Hannah Callowhill Penn, and Mother Teresa.

Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, Marquis de La Fayette (gotta love those French names!) fought with the Americans in the Revolutionary War and lobbied the French monarch, Louis XVI, to fund the American effort.
9. Since his father died young, Churchill thought he would as well. How old was Churchill when he died?

Answer: 90

Churchill died on January 24th, 1965, the same month and day as his father who died in 1895.
10. When Churchill asked Lady Astor what disguise he should wear to a costume ball, what was her reply?

Answer: Why don't you come sober?

Churchill enjoyed a drink. This exchange between Churchill and White House butler Alonzo Fields during one of the Prime Minister's visits to Washington D.C. sums it up: "Now, Fields, we had a lovely dinner last night, but I have a few orders for you. We want to leave here as friends, right? So I need you to listen. One, I don't like talking outside my quarters; two, I hate whistling in the corridors; and three, I must have a tumbler of sherry in my room before breakfast, a couple of glasses of scotch and soda before lunch, and French champagne and 90-year-old brandy before I go to sleep at night."
Source: Author IgnatiusReilly

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us