Trivia Questions and Answers
photo of Kansas

100 Kansas Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Kansas? This category is for trivia questions and answers related to Kansas (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Florida    Hawaii    Kansas City Royals (MLB Teams)   Kansas City Chiefs (NFL Teams)   Kansas State Wildcats (NCAA Football)  
1 Amelia Earhart was born in a Kansas town whose name is also part of the name of a railroad. Johnny Mercer wrote the lyrics to a hit song with this town's name. What town is it?
Answer: Atchison

Founded in 1854, Atchison is on the Missouri River in the northeast part of the state. It had a 2013 population of approximately 11,000. In 1863, a land grant was transferred to the Atchison, Topeka, and the Santa Fe Railroad. Construction on the line began in Topeka rather than Atchison in 1868, being delayed because of the Civil War. It eventually comprised some 12,000 miles of rail line from Chicago to Los Angeles and Houston to San Francisco, by either building the track or by taking over smaller lines that had. It never did reach Santa Fe due to the difficulty of the terrain. In September 1995, the AT&SF was merged into Burlington Northern Inc. and became BNSF Railway.

Amelia Earhart was born in Atchison in July 1897. Another native was Jesse Stone (aka Chuck Calhoun). He was the composer of, among other hits, "Shake, Rattle, and Roll", and the person thought to have done the most to develop the basic rock and roll sound. Although Johnny Mercer wrote the lyrics to "The Atchison, Topeka, and the Santa Fe" in 1944, the song was sung by Judy Garland in "The Harvey Girls" and won the Academy Award for the Best Original Song for 1946.
  From Quiz: Kansas!
2 This large river meets up with the Missouri River in Kansas City and flows through the northeastern part of the state. Name this river.
Answer: Kansas River

The Kansas River flows through Kansas City, Topeka, Junction City, and Manhattan. It is 148 miles in length.
    Your options: [ Salt Creek ] [ Kansas River ] [ Maris des Cygnes River ] [ Chetopa River ]
  From Quiz: Kansas #2
3 What is the Kansas state flower?
Answer: Sunflower

The sunflower is a tall flower with gold petals and a brown center. It became the state flower in 1903 and appears on the state's quarter and flag.
  From Quiz: Beautiful Kansas
4 What area of Kansas is noted for coal mining and is the home of "Big Brutus", which is a huge steam shovel standing over 160 feet tall?
Answer: Cherokee Lowlands

The area around Pittsburg, Kansas (like Pittsburg, Pennsylvania) was a mining center. Slavic miners populated the southeast corner of Kansas and the area saw numerous labor strikes at the turn of the century. "Big Brutus" was later moved to a museum in Cherokee County.
    Your options: [ Cherokee Lowlands ] [ Glaciated Region ] [ Flint Hills ] [ Ozark Plateau ]
  From Quiz: Geo Kansas
5 Where is "The Big Well"?
Answer: Greensburg, Kansas, USA

The well was dug to provide a needed water supply for the citizens of Greenburg, and to supply the new, incoming railroads.
The well is 32 feet in diameter and is 109 feet in depth.
  From Quiz: Tourist Attractions in Kansas
6 Which Spanish explorer first set foot in the area which is now Kansas?
Answer: Coronado

Coronado entered Kansas in 1541, searching for gold.
    Your options: [ Ponce de Leon ] [ Balboa ] [ Pizarro ] [ Coronado ]
  From Quiz: A Variety of Questions about Kansas
7 There are two cities called Kansas City, one in Kansas and one in Missouri. They are separate incorporated cities, but share a greater metropolitan area. Which of the following KC attractions is the only one found in the Kansas half?
Answer: Rosedale Memorial Arch

The two Kansas Cities are separated by the Missouri River. The Missouri version is much bigger, and contains most of the area's more popular tourist attractions. Rosedale Memorial Arch is in the Kansas half, and dates from the early 1920s. It is based on the Arc de Triomphe in Paris, and was built to pay tribute to soldiers who lost their lives in World War 1.
    Your options: [ American Jazz Museum ] [ National World War I Museum and Memorial ] [ Rosedale Memorial Arch ] [ Arrowhead Stadium ]
  From Quiz: Kansas
8 In addition to the Sunflower State, what is another of the various nicknames of Kansas?
Answer: Jayhawker State

The Jayhawkers was an organization in Kansas, established for defense from the various Missouri raiders who were trying to ensure that Kansas chose to be a "slave" state rather than "free". The term "Jayhawkers" was not unique to Kansas but had been used at least once before by a group of people heading for the California gold fields. One of the better known Jayhawkers was a fellow named Marshall Cleveland (aka Charles Metz). Since most people wanted Kansas to be a free state, the folks in Atchison, where he made his headquarters, were pleased to have him take up residence. He no doubt liked it better than one of his prior homes, the Missouri State Penitentiary. While living in Atchison, "Capt." Metz stole hundreds of horses from Missouri, which he sold in Kansas. He also robbed at least two banks. He robbed anyone he felt might sympathize with the South, and even threatened some of Atchison's leading citizens with murder. He was shot sometime in 1862.
  From Quiz: Kansas!
9 The region where a major Kansas river flows was created by glaciers long ago. What is the name of this region that covers the northeastern part of the state?
Answer: Glaciated Region

The Glaciated Region covers the northeast part of the state. It is named because of the huge glaciers that covered it during the last Ice Age.
  From Quiz: Kansas #2
10 Who or what was Kansas named for?
Answer: The warriors called Kansa

The Kansa (or Kaw) tribe gave their name to the Kansas River, which then lent its name to the state. The capitol building in Topeka has a Kansa warrior statue on it.
  From Quiz: Beautiful Kansas
11 What is the region in the extreme southeast corner of Kansas that was once the center of zinc mining in the U.S.?
Answer: Ozark Plateau

Known for mining, the Ozark Plateau region of Kansas was mined for at least a hundred years. At one time, it provided 50% of the zinc and 10% of the lead mined in the US.
  From Quiz: Geo Kansas
12 When did "The Big Well" open up as a tourist attraction?
Answer: 1937

In 1937 the well was covered and opened as a tourist attraction.
At the well site they also have "The World's Largest Pallisite Meteorite" on display in the Gift Shop.
  From Quiz: Tourist Attractions in Kansas
13 What is the Kansas state bird?
Answer: Western Meadowlark

Lewis and Clark first noticed the differences between the Eastern and Western Meadowlark, which look very similar but sing much different songs.
  From Quiz: Kansas--The Sunflower State
14 What was Kansas' nickname in the years leading up to the Civil War?
Answer: bleeding Kansas

In 1854 the Kansas-Nebraska Act established the territory of Kansas, and both pro-slavery and anti-slavery groups flocked to the new territory. Because of the sometimes violent nature of the conflict between the two groups, the territory soon became known as 'bleeding Kansas'.
  From Quiz: A Variety of Questions about Kansas
15 The Kansas State Fair is held annually each September in which city?
Answer: Hutchinson

The Kansas State Fair takes place in the city of Hutchinson, Reno County, for ten days each September, beginning on the Friday following Labor Day. It takes place at the State Fairgrounds, with around 350,000 visitors attending each year. The first fair at that site took place in 1913, and the only year since then in which it was it was cancelled was 2020, due to the COVID pandemic.
    Your options: [ Lawrence ] [ Topeka ] [ Hutchinson ] [ Wichita ]
  From Quiz: Kansas
16 What is the official state animal of Kansas?
Answer: American bison

The American bison, sometimes called the American buffalo, roamed the plains in great herds. They were almost exterminated by the white "buffalo hunters" on the orders of Gen. Philip Sheridan, in an effort to get the last of the free Indians to remove themselves to the reservations. Because the Indians had, since time immemorial, hunted the bison and used virtually all of their parts for their survival, the thinking was that if the Indians no longer had bison to hunt they would have to surrender themselves to the reservation or starve. The last feral bison killed in Kansas was at Point of Rocks. Today, in Kansas, there are again a number of herds of bison, both public and private.
  From Quiz: Kansas!
17 The center of the 48 contiguous states is located near Lebanon, Kansas. What county is Lebanon, Kansas in?
Answer: Smith County

Fun Fact: the Smith Center football team at one point in time had a 79 game winning streak. The streak ended when the team was beat by Centralia in the class 2A state championship.
  From Quiz: Kansas #2
18 What is the Kansas state bird?
Answer: Western Meadowlark

The Western Meadowlark enjoys plains and fields. It became the official Kansas state bird in 1925.

Source: www.gpnc.org
  From Quiz: Beautiful Kansas
19 What rich grassland region in Kansas fattened cattle at the end of the "long drive" on the Chisholm Trail?
Answer: Flint Hills

Driving through Kansas on I-70 near Manhattan, Kansas, you can see large prairie fires as the spring burn rejuvenates the grasses of the Flint Hills. This is the home of my university, Kansas State University--the "Little Apple".
  From Quiz: Geo Kansas
20 Where is the Kansas Barbed Wire Museum located?
Answer: LaCrosse, Kansas, USA

As the name implies - The Kansas Barbed Wire Museum is dedicated to teaching the world all about Barbed Wire.
At the same site is the Post Rock Museum which is dedicated to the Post Rocks, which were an alternative to fence posts.
  From Quiz: Tourist Attractions in Kansas
21 What is the state tree?
Answer: Cottonwood

The cottonwood tree is a member of the poplar family of trees.
  From Quiz: Kansas--The Sunflower State
22 Who sacked and burned the town of Lawrence in 1863?
Answer: Quantrill's Raiders

On August 21, 1863, several hundred men under the leadership of William Quantrill entered Kansas from Missouri and destroyed the town of Lawrence. Approximately 200 buildings were burned, and 150 people were killed.
  From Quiz: A Variety of Questions about Kansas
23 Which of the following facts can be attributed to Smith County in northern Kansas?
Answer: Contains the geographical center of the contiguous 48 US states.

Smith County is located in north central Kansas, and shares a border with the state of Nebraska. The geographical center of the 48 contiguous states is located within the county, around 2.6 miles northwest of the town of Lebanon.
    Your options: [ Smallest county in the USA. ] [ Has the smallest population of any US county. ] [ Contains the geographical center of the contiguous 48 US states. ] [ Contains the longest still intact stretch of the original Route 66. ]
  From Quiz: Kansas
24 At one time it was said that it was illegal to serve a popular dessert in Kansas on Sundays. Can you tell me which one?
Answer: Cherry pie with ice cream

Although the reason for this old law seems to be lost in the depths of time, it could be because some cherry pie bakers (like my grandmother) would put a dollop of alcohol in the filling, and no alcohol was allowed to be consumed in Kansas on Sunday.
    Your options: [ Cherry pie with ice cream ] [ Cheese cake with cherries ] [ Baked Alaska ] [ Banana split ]
  From Quiz: Kansas!
25 The Tallgrass National Prairie is one of ten Nationally Preserved sites in Kansas. In what region of Kansas is it located?
Answer: Flint Hills

The preserve itself is located in Chase County, Kansas. Flint Hills was once called Bluestem Pastures.
  From Quiz: Kansas #2
26 Which state forms Kansas' southern border?
Answer: Oklahoma

Oklahoma has a shape that some say looks like a pan. People who live in the "skinny" part of the state live in the panhandle of Oklahoma. Kansas is also bordered by Nebraska, Missouri and Colorado.
    Your options: [ Oklahoma ] [ Florida ] [ Texas ] [ Georgia ]
  From Quiz: Beautiful Kansas
27 Once a prehistoric inland sea, this area contains many famous fossil finds. The most famous is a fish within a fish that can be seen at the Steinberg Museum in Hays, Kansas. Which area?
Answer: High Plains

Erosion from the Rocky Mountains has laid down gravel and sand in a large delta plain, making this the flattest part of Kansas. The highest point in Kansas, Mt. Sunflower, is near the Colorado border. Seashell fossils were thick in the limestone cliffs on my family's farm along the Saline River.
    Your options: [ High Plains ] [ Wellington-McPherson lowlands ] [ Arkansas Lowlands ] [ Red Hills ]
  From Quiz: Geo Kansas
28 In Piqua, Kansas there is a museum dedicated to a silent film comedian (and native son). Who is this comedian?
Answer: Buster Keaton

Buster Keaton was born in Piqua; his parents were in the town with a vaudeville act.
There is an annual Buster Keaton Celebration in nearby Iola, Kansas.
  From Quiz: Tourist Attractions in Kansas
29 What is the state animal?
Answer: Buffalo

Kansas is also the home of many deer, badgers, foxes, rabbits, racoons, and many types of fish and birds.
  From Quiz: Kansas--The Sunflower State
30 Which group settled in Kansas during the 1870's to escape religious persecution in Russia?
Answer: the Mennonites

The Mennonites had settled in Russia in 1790, based on assurances from the czar that they would be exempt from military service. This promise was broken in the 1870s, and the emigration ensued, many of them settling in Kansas. They brought with them the hard red winter wheat that they had grown in the Ukraine, leading to Kansas becoming the number one producer of wheat in the U.S.
    Your options: [ the Quakers ] [ the Mormons ] [ the Lutherans ] [ the Mennonites ]
  From Quiz: A Variety of Questions about Kansas
31 Which one of the 105 counties in Kansas is named after a woman?
Answer: Barton

Barton County is located in the centre of Kansas, with Great Bend as its county seat. It is named after Clara Barton, the founder of the American Red Cross, although she herself had no particular connection to the area.
    Your options: [ Stowe ] [ Anthony ] [ Barton ] [ Sacagewa ]
  From Quiz: Kansas
32 Under the terms of the original Homestead Act of 1862, how many years were Kansans given to improve their land?
Answer: 5 years

The Homestead Act of 1862 allowed people to settle on 160 acres of surveyed government land. They were required to build a house and grow crops. After five years, if the original settler was on the land, the land was deeded to him. In many places in Kansas that meant a sod house and a windmill, without which there would be no water for crops. Many of the original homesteaders could not complete the contract due to inclement weather, lack of water, hordes of grasshoppers, illness and a multitude of other reasons, including disillusionment. Those that did worked very hard and long to survive and prosper. One day before they died they would eventually be able to replace the little sod house with a frame or brick house.
  From Quiz: Kansas!
33 The world's largest hand dug well is located in Greensburg, Kansas. What else is the town of Greensburg known for?
Answer: getting destroyed by an E-F5 tornado

In May 2007, Greensburg was nearly destroyed by a E-F5 tornado. The town became nationally famous because of its rebuilding of a "green city".
  From Quiz: Kansas #2
34 Where in Kansas is Riley County?
Answer: Northeast

Riley County is located in the Flint Hills area of Kansas. Its cities include Manhattan, Ogden, Riley, Leonardville, and Randolph. Also, Riley County is where I live.
  From Quiz: Beautiful Kansas
35 What region, located in the northeast corner of Kansas, is noted for lush hills and valleys as a result of the last Ice Age from which it gets its name?
Answer: Glaciated Region

Some glaciers reached as far as Lawrence and Topeka, Kansas. However, the glaciated region is mostly in Doniphan and Atchison counties.
    Your options: [ Glaciated Region ] [ Osage Cuestas ] [ Chautauqua Hills ] [ Interior Highlands ]
  From Quiz: Geo Kansas
36 Where is the Coleman Lantern Museum?
Answer: Wichita, Kansas, USA

The Coleman Lantern Museum is in the company store of the Coleman Company.
The Coleman Company is based in Wichita, Kansas, USA.
  From Quiz: Tourist Attractions in Kansas
37 What is the state reptile?
Answer: Ornate Box Turtle

Most kinds of turtles can withdraw into their shells, but a box turtle can close up more completely than other species because their lower shell is hinged.
  From Quiz: Kansas--The Sunflower State
38 Which Kansan served as Vice-President of the United States?
Answer: Charles Curtis

Curtis was a U.S. Senator, and then served as Herbert Hoover's Vice President from 1929 to 1933.
    Your options: [ Bob Dole ] [ Dan Quayle ] [ Gerald Ford ] [ Charles Curtis ]
  From Quiz: A Variety of Questions about Kansas
39 Which one of these universities, located in Kansas, has sports teams with the unique nickname of "Gorillas"?
Answer: Pittsburg State University

Pittsburg State University was founded in 1903 in the city of Pittsburg, which is located in Crawford County in south east Kansas. Their sports teams are nicknamed Gorillas, the only NCAA team in America with this name. They play their sports in the Division II Mid-America Intercollegiate Athletics Association (MIAA). The school's football team were Division II national champions in 1957, 1961, 1991 and 2011.
    Your options: [ University of Kansas ] [ Kansas State University ] [ Pittsburg State University ] [ Wichita State University ]
  From Quiz: Kansas
40 Along the southern border of Kansas in 1893, many folks lined up and waited patiently or impatiently for the Cherokee Strip Land Run to begin. In what town did they wait?
Answer: Arkansas City

There were approximately 115,000 settlers that raced over the Kansas border to Oklahoma Territory to claim their share of over six million acres of Cherokee land. This was the largest land run ever in the United States. The Cherokees were paid over $8.5 million dollars. There is a museum dedicated to that event in Enid, Oklahoma.
  From Quiz: Kansas!
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Kansas Quizzes